2 RECEPTA ZA SAVRŠEN PREBRANAC: Neverovatno ukusan, ulepšaće vam dane posta! (RECEPT)


Donosimo vam recept za posni prebranac da pripremite za Veliki petak


Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka. Kad pogodite „prave mere“ ova tri sastojka, ni najnespretnija kuvarica neće se postideti ovog jela.

Zapamtite: na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka.

300 gr pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra , a kada se stavi da provri. Prva voda se ocedi iz poznatih razloga ( sprečavanje nadimanja) , ponovo se nalije voda , stave se dve kašičice soli.

Jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju. Ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali baš dobro, onako, da dobije lepu zlatno-žutu boju.

Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.
tučeni prebranac, prebranac, Pasulj
foto: Shutterstock

 

Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u đuveču, ređa sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dođe pasulj. Proveriti koliko je slano – svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.

Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.

Evo još jednog, pa odaberite koji vam više „leži“.

 

Sastojci:

  • 700 gr pasulja
  • 1 veći praziluk

1 veći crni luk

  • ulje
  • aleva paprika
  • tucana ljuta paprika
  • so, biber
  • lovorov list
  • biber mleven
  • biber u zrnu

 

prebranac
foto: Shutterstock

 

Priprema:

  • Pasulj dobro oprati, naliti vodom, dodati 2-3 kašike ulja, malo lovorovog lista i biber u zrnu.
  • Ostavite pasulj da se kuva.
  • Na ulju propržite na krugove praziluk i crni luk i dinstajte luk oko 20-30 min da dobro omekša.
  • Dodajte u luk soli, aleve paprike i tucane paprike.
  • U đuvečaru stavite na dno kuvanog pasulja (moraju ostati cela zrna) pa preko pasulja dinstan luk, pa pasulj, pa luk sve do utroška i završite pasuljem, pa odozgo malo ulja.
  • Stavite u rernu na 200 stepeni oko 30 minuta.
  •  Mora ostati malo čorbice jer ne sme pasulj da bude potpuno suv.

 

Izvor: Stil.kurir.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo je bila najmoćnija biljka u antičkoj Grčkoj – jača i od belog luka i zelenog čaja!

Origano je višegodišnja zeljasta biljka neverovatne moći, visine do 50 cm. Ima male, guste tamnozelene listiće, jajastog oblika i ljubičasto cvetove. Zbog toga što ova...

„Kakva soda bikarbona čoveče?!“: Poznati doktor otkrio šta treba jesti i piti ako vas muči želudac

Doktor Vojislav Perišić, otkrio je pravu istinu o sodi bikarboni i izneo šta ljudi treba da jedu ako imaju problema sa želucem i kiselinom. Gastroenterolog...

1 jeftina namirnica kao rukom skida gljivice i kurje oko sa nogu, ispucale pete postaju opet mekane i glatke

Jabukovo sirće je namirnica bez koje nijedna kuhinja nije potpuna, a glavni je sastojak koji pomaže kod mnogih problema sa stopalima. Sirće ima široku primenu...

Ova terapija je hit u svetu: Zašto ljudi grle drveće i još plaćaju za to?

Danas se ljudima nude razne vrste alternativne medicine, ali jedan od možda najčudnijih vidova takvog lečenja je dendroterapija. Može li zaista drveće da nas leči? Zamislite...

Dovoljne su 3 minute: Tehnika cenjenog japanskog stručnjaka je spas za oči! (VIDEO)

Vežbanje očiju tokom tri minuta dnevno, za 28 dana, može da popravi vid, obećava japanski oftalmolog i profesor Univerziteta Šova u Tokiju Rui Hiramacu...