Donosimo vam recept za posni prebranac da pripremite za Veliki petak
Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka. Kad pogodite „prave mere“ ova tri sastojka, ni najnespretnija kuvarica neće se postideti ovog jela.
Zapamtite: na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka.
300 gr pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra , a kada se stavi da provri. Prva voda se ocedi iz poznatih razloga ( sprečavanje nadimanja) , ponovo se nalije voda , stave se dve kašičice soli.
Jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju. Ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali baš dobro, onako, da dobije lepu zlatno-žutu boju.
Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u đuveču, ređa sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dođe pasulj. Proveriti koliko je slano – svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.
Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.
Evo još jednog, pa odaberite koji vam više „leži“.
Sastojci:
- 700 gr pasulja
- 1 veći praziluk
1 veći crni luk
- ulje
- aleva paprika
- tucana ljuta paprika
- so, biber
- lovorov list
- biber mleven
- biber u zrnu
Priprema:
- Pasulj dobro oprati, naliti vodom, dodati 2-3 kašike ulja, malo lovorovog lista i biber u zrnu.
- Ostavite pasulj da se kuva.
- Na ulju propržite na krugove praziluk i crni luk i dinstajte luk oko 20-30 min da dobro omekša.
- Dodajte u luk soli, aleve paprike i tucane paprike.
- U đuvečaru stavite na dno kuvanog pasulja (moraju ostati cela zrna) pa preko pasulja dinstan luk, pa pasulj, pa luk sve do utroška i završite pasuljem, pa odozgo malo ulja.
- Stavite u rernu na 200 stepeni oko 30 minuta.
- Mora ostati malo čorbice jer ne sme pasulj da bude potpuno suv.
Izvor: Stil.kurir.rs