Donosimo vam recept za posni prebranac da pripremite za Veliki petak


Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka. Kad pogodite „prave mere“ ova tri sastojka, ni najnespretnija kuvarica neće se postideti ovog jela.

Zapamtite: na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka.

300 gr pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra , a kada se stavi da provri. Prva voda se ocedi iz poznatih razloga ( sprečavanje nadimanja) , ponovo se nalije voda , stave se dve kašičice soli.

Jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju. Ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali baš dobro, onako, da dobije lepu zlatno-žutu boju.

Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.
tučeni prebranac, prebranac, Pasulj
foto: Shutterstock

 

Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u đuveču, ređa sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dođe pasulj. Proveriti koliko je slano – svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.

Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.

Evo još jednog, pa odaberite koji vam više „leži“.

 

Sastojci:

  • 700 gr pasulja
  • 1 veći praziluk

1 veći crni luk

  • ulje
  • aleva paprika
  • tucana ljuta paprika
  • so, biber
  • lovorov list
  • biber mleven
  • biber u zrnu

 

prebranac
foto: Shutterstock

 

Priprema:

  • Pasulj dobro oprati, naliti vodom, dodati 2-3 kašike ulja, malo lovorovog lista i biber u zrnu.
  • Ostavite pasulj da se kuva.
  • Na ulju propržite na krugove praziluk i crni luk i dinstajte luk oko 20-30 min da dobro omekša.
  • Dodajte u luk soli, aleve paprike i tucane paprike.
  • U đuvečaru stavite na dno kuvanog pasulja (moraju ostati cela zrna) pa preko pasulja dinstan luk, pa pasulj, pa luk sve do utroška i završite pasuljem, pa odozgo malo ulja.
  • Stavite u rernu na 200 stepeni oko 30 minuta.
  •  Mora ostati malo čorbice jer ne sme pasulj da bude potpuno suv.

 

Izvor: Stil.kurir.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

NIŠTA LAKŠE, BRŽE, A UKUSNIJE: Neodoljive ČIZKEJK KUGLICE prave se od SVEGA 4 SASTOJKA, a potpuno su OČARAVAJUĆE!

Divan, brzinski desert koji mogu napraviti i deca — toliko lako i brzo se priprema! Sastojci: 100 grama mlevenog keksa 200 grama krem sira 25 grama šećera u prahu...

FENOMENALNO ALTERNATIVNO REŠENJE: Trik protiv komaraca koji obožavaju MILIONI

Ukoliko ne želite da trošite pravo malo bogatstvo na skupe preparate, evo jednog prirodnog i alternativnog rešenja Sezona komaraca je počela, a svi znamo koliko...

NI NE SLUTITE KOLIKO JE KORA JABUKE KORISNA ZA ZDRAVLJE: Kad ovo pročitate, više nikad je nećete bacati!

Svi znamo da su jabuke dobre za zdravlje, ali većina ne zna da se gotovo svi vitamini i minerali nalaze u kori, koju većina...

Kada ste poslednji put uradili samopregled grudi? Karcinom je u 90 odsto slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme

U Srbiji se po statistici svakog dana kod 13 žena dijagnostikuje karcinom dojke i isto toliko njih iz straha ili neznanja odustane od daljih...

Spremite se za susret sa SRODNOM DUŠOM: Magičan spoj Sunca i Neptuna donosi ostvarenje želja za OVA 3 HOROSKOPSKA ZNAKA

Neptun i Sunce do 23. jula nalaze se u sazvežđu uzvišenih Riba i nekim znakovima zaista mogu ispuniti želje. Neptun je planeta koja je zadužena za našu...