Lagano letnje jelo koje obiluje hraniljivim materijama i podseća na detinjstvo sjajan je način da pripremite obrok na brzinu i pojedete ga ništa sporije
Iako nam je reč „sataraš“ došla iz mađarskog jezika, a ovaj specijalitet iz mađarske kuhinje, ovo prolećno i letnje jelo, koje se ponegde još naziva bećarac ili bećar-paprikaš, ušlo je u srpsku kuhinju i već se smatra našom tradicijom.
Obično se služi kao obrok uz prilog kuvanog krompira ili pirinča, ali može da se servira i kao toplo predjelo ili prilog jelu od mesa. U svakom slučaju, garantuje izvanredan ukus i pun stomak!
Sastojci:
- ulje
- 5 paradajza
- 5 zelenih paprika
- 4 žute paprike
- 2 glavice crnog luka
- so i biber po ukusu
Priprema
Najpre zasecite paradajzovu kožicu i isecite ih na četiri jednaka dela.
Stavite šerpu s vodom da proljuča, pa je skloniti s ringle i spustiti paradajz u vodu. Ostavite tako do pripremite ostatak namirnica.
Očistite crni luk i iseckajte ga na režnjeve, pa oprati, očistiti i iseckati paprike. Zatim izvadite paradajz iz vode i oljuštite nežno kožicu, pa isecite paradajz na kockice.
Sipajte ulje u dublji tiganj i stavite da se zagreje, pa propržite luk desetak minuta na srednjoj vatri uz neprestano mešanje. Onda dodajte seckanu papriku, poklopite i ostavite da se krčka oko 15 minuta, uz povremeno mešanje, pa sipajte i seckani paradajz. Mešajte s vremena na vreme i ostavite da se krčka još oko pola sata na srednjoj vatri.
Pre kraj sipajte soli i bibera po želji, pa dinstajte još pet minuta. Po ukusu pospite peršunom ili seckanim peruškama praziluka.
Izvor: Glossy