Ove jeseni i zime možete uživati u fantastični i aromatičnim ukusima koji povoljno utiču na čitav oragnizam


Od davnina domaćice širom naše zemlje pripremaju zimnicu, kisele krastavce, karfiol, papriku, takozvanu turšiju koja je osim fantastičnog ukusa obiluje vitaminima i mineralima blagotvornim za čitav organizam.

Tokom oktobra i novembra kada se susrećemo sa prehladama, treba praviti turšiju od plodova šumskog voća (šipak, pasji – vučji trn, trnjina, jošta, ribizla, borovnica, brusnica, divlja sitna jabuka, jarebika, mušmula, drenjak, divlja sitna kruška, plod gloga, bobe kleke.)

Plodovi se nakon pranja stave u bure od  60 litara  koje pri dnu ima slavinu. Idealno bi bilo da količinski dominira šipak, sa najmanje 30%, zbog najveće količine vitamina C.

Na 15 kg voća sipa se 14 litara vode, a potom se bure hermetički zatvara. Ekstrakcija plodova traje 30 dana. Turšija se u pravilu stavlja početkom oktobra, a otvara početkom novembra.

Nakon završene ekstrakcije turšija se može konzumirati, a okus se podešava dodavanjem vode. Na potrošenu količinu dodaje se nova voda kako bi se ekstrakcija nastavila. Ovako napravljenu turšiju možete konzumirati godinu dana.

Na isti način može se praviti i turšija od povrća (kupus, paprika, zeleni paradajz, krastavac, cvekla, kelj, brokula, prokelj i dr.).

TuršijaFOTO: SHUTTERSTOCK

Gornji otvor posude kroz koji se ubacuje povrće potrebno je da je većeg prečnika od one kroz koju se ubacuje šumsko voće.

Zimnicu možete služiti uz kuvana jela, domaće čvarke, suhomesnate proizvode, ali i sveže sireve.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Fizički izgled uopšte nije presudan: 4 razloga zbog kojih je neko SUPERPRIVLAČAN ― i kako to da sami postignemo

Čitav miks faktora čini da nekome budemo privlačni i obratno... Saznajte kako to možete da pospešite kada ste vi u pitanju i, samim tim,...

Najbrže i najslasnije LENJE LAZANJE: Treba vam samo nekoliko sastojaka i MANJE OD POLA SATA (

Ovo jelo je postalo veoma popularno van granica Italije, ali mnogi odustanu od njegove pripreme zbog mnogo koraka i vremena koje lazanje traže. Zbog...

MALA, ALI NEVIĐENO ZDRAVA: Mandarina može da uradi NEZAMISLIVO za vaše zdravlje! Saznajte šta sve može ova moćna voćka!

Redovnom konzumacijom ove jesenske supernamirnice možete smršati, ojačati imunitet, ali i sprečiti rak jetre. Istraživanja pokazuju da nosi brojne benefite za naše zdravlje, telesnu formu...

NISU SVI JOGURTI DOBRI ZA DORUČAK: Ovo sigurno nista znali, a VAŽNO JE

Zbog suludog trenda biranja namirnica s niskim udelom masti popularnog još od 90-ih, mnogi i danas radije kupuju nemasni jogurt, kaže nutricionistkinja Iako se jogurt...

ŠTEDI VREME i ubrzava pečenje: Trik uz koji ćete ZAGREJATI RERNU upola brže

Samo jedan potez će vam ubrzati proces zagrevanja rerne i, samim tim, vaš desert, ručak ili večera biće na stolu brže! Svi znamo: kada pečemo...