Domaći kolači gotovi za tren oka!
Jednostavni kolači koje može da pripremi i potpuni početnik super su izbor ako nemate mnogo vremena (ili živaca) za komplikovane recepte.
Ovaj recept zasniva se na lako dostupnim sastojcima koje svi imamo u kuhinji, a priprema je veoma laka – izmerite, pomešajte i ubacite u rernu! Posebnu draž daje mu slatka bela glazura. Ne propustite ni čokoladni kolač bez brašna i krofnice od samo dva sastojka!
Sastojci:
- 300 grama brašna
- 50 grama šećera
- 150 grama maslaca
- Kašičica praška za pecivo
- Šolja smrznutog voća
- 100 mililitara pavlake za kuvanje
- 2 jaja
- Kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike mleka
Za glazuru:
- 100 grama prah šećera
- 2 kašike pavlake za kuvanje
- Kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte maslac isečen na kockice i rukama pomešajte, pa dodajte jaja, pavlaku i ekstrakt vanile. Mesite dok ne dobijete lepljivo testo, stavite ga u frižider na dvadesetak minuta. Za to vreme zagrejte rernu na 190.
Testo razvijte na dve deblje polovine, na donju poređajte voće, prekrijte gornjom i isecite trouglove. Malo im pritisnite ivice da se ne bi otvarali, premažite ih mlekom i zapecite u rerni oko 15-20 minuta. Za to vreme prokuvajte pavlaku sa šećerom i vanilom, i ohlađene kolače prelijte tom glazurom.
SAVRŠEN DORUČAK KOJI SE TOPI U USTIMA: Napravite španski omlet po receptu Manolo Blanika!
Izvor: Mondo