MOŽE LI SE BRAŠNO POKVARITI? Kuvari kažu DA, a ovako se to prepoznaje


Iako će nam to ređe pasti na pamet nego kada je u pitanju mnoga druga hrana, ali i brašno se kvari.


Brašno može biti sigurno za jelo dugo, zbog toga što ima nizak udeo vlage i termički je obrađeno. Ono što je najvažnije jeste njegovo pravilno skladištenje.

Međutim, kako se ono kvari?

Ukoliko ostavite brašno otvoreno i izloženo na vazduhu, uništava se njegova tekstura. U kućama i stanovima gde temperatura doseže iznad 25 stepeni Celizijusa, brašno će se lakše ukvariti.

Koliko će dugo brašno trajati zavisi od njegove vrste. Najdugovečnije je belo brašno, koje može izdržati, pod idealnim uslovima, i nekoliko godina. Integralna brašna na sobnoj temperaturi izdržavaju kraće. Što više imaju ulja, brže se kvare.

Najbrže se kvare brašna sa visokim udelom masti, poput kokosovog.

Datum utisnut na pakovanju nema veze sa sigurnošću brašna, kažu stručnjaci. Dok nema sledećih znakova, možete ga koristiti za pripremu hrane:

Ako se brašno pokvari, imaće užegao miris, slično ulju, pošto se ulje u brašnu menja. Kritično je ako promeni boju. Naravno, buđ je znak da se pokvarilo.

Ukoliko su sitni insekti poput kuhinjskih moljaca prisutni, bacite brašno.

Ako je brašno napadnuto, ali sa svega par sitnih buba, možete ga zagrejati ili zamrznuti. Zagrejte ga na 60 stepeni u rerni na 30 minuta, ali ne i u mikrotalasnoj. U zamrzivaču ga držite 4 do 7 dana.

Najdugovečnije će brašno biti ako ga dobro skladištite. Čuvajte ga u posudi koja ne propušta, na suvom i hladnom mestu. Možete ga i zamrznuti za duži vek trajanja. Najbolje je čuvati ga u metalnoj, staklenoj ili tvrdoj plastičnoj posudi.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Srbi veruju da je soda bikarbona spas za želudačnu kiselinu: Stručnjak konačno rešio dilemu

Da li je soda bikarbona zaista efikasno rešenje? Želudačna kiselina, nadimanje, ostali problemi sa varenjem… Mnogi posegnu za sodom bikarbonom ne bi li se rešili...

Stavila beli luk u nozdrve, posle 10 minuta usledio je pakao (video)

„Očekivala sam da će tu biti slina i drugih tečnosti iz nosa, ali ni u ludilu nisam bila spremna za ovoliku količinu“ Engleskinja Rozalin Katarina...

Stomak vam je kao balon? Dijetetičari otkrivaju trik koji trenutno rešava nadutost

Svi gutaju određenu količinu vazduha kada jedu i piju, ali prekomerno gutanje može dovesti do viška gasova, nadimanja i podrigivanja. Određena hrana i pića...

Čisti krv, žuč i jetru, savršen za rad creva: pijte svako jutro na prazan stomak gutljaj ovog napitka i zaboravićete na zatvor i loše...

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša creva će raditi savršeno. Jednoj kašiku...

Božije drvce raste na svakom koraku: Svi misle da je korov, a zapravo reč je o leku nad lekovima!

Pokraj potoka i reka, na zapuštenim zemljištima i u baštama od juna do oktobra raste i cveta lekovito mirišljavo i gorko – božje drvce,...