Slatko zadovoljstvo koje se pamti: Kolač sa ŠLJIVAMA i karamel-prelivom koji neće odbiti ni oni koji nisu sladokusci


Ukoliko u šljivama još više uživate kada su zapečene i u kombinaciji sa šećerom i cimetom, ova poslastica je nešto što morate da probate


Pozdravljamo se s letom, ali jedna letnja radost i dalje je s nama ― šljive su sada najslađe, najsočnije i pružaju nam bezbroj mogućnosti da se njima zasladimo! Ovaj kolač se lako pravi, nije preskup, a sigurno će vam se dopasti.

Sastojci:

Za koru

  • 250 grama mekog belog brašna
  • 20 grama kvasca
  • 6 kašika mleka
  • 100 grama šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 jajeta
  • 50 grama maslaca
  • kilogram šljiva

Za fil

  • 250 mililitara slatke pavlake
  • 50 grama šećera
  • 1 jaje
  • 1-2 kašike cimeta, po ukusu
  • 30 grama brašna

I još:

  • šlag

Za karamel preliv:

  • 200 grama šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 70 mililitara vode
  • 60 mililitara slatke pavlake
  • 40 grama maslaca

Priprema

Kora
Pomešati brašno i kvasac, pa preliti toplim mlekom i dodati vrlo malo šećera. Ostavite da odstoji, pa potom dodajte vanilin šećer, preostali šećer i jaja. Kad se dobro sjedinit, dodati maslac, promešati i ostaviti da ostoji 15-ak minuta.

Zatim izvaditi testo i na pobrašnjenoj površini premesiti, posipati brašnom po potrebi i zatim rastanjiti na veličinu pleha.

Staviti testo u podmazan pleh posut brašnom, pa preko njega poređati očišćene šljive isečene na četvrtine.

Fil
Pomešajte pavlaku sa šećerom, pa dodajte jaje i sve dobro promešajte. Sipajte brašno i cimet, pa kad se dobro sjedini, prelijte preko šljiva.

Sve zajedno pecite ne manje od 45 minuta na 180 stepeni.

Za to vreme pravite karamel-preliv.

Karamel-preliv
U jednoj šerpici pomašajte vodu i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok ne proključva, pa smanjiti na tihu. Mešajte dok se kuva nekoliko minuta, sve dok smesa ne dobije tamnu boju, pa sklonite s vatre.

Zatim dodajte ostale sastojke i mešajte žicom sve dok se maslac ne otopi. Dok je još smesa topla, njom prelijte kolač, pa ostavite da se hladi.

Dekoracija
Nakon što se prohladi, premažite šlagom prema uputstvu s kesice, pa prošarajte karamel-prelivom.

Možete dodati rendane ili vrlo sitno seckane šljive.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Prirodna pomoć kod bolnih kolena, sve sastojke već imate

Bol može varirati od blagog do jakog, u zavisnosti od stanja koljena. Iako postoje standardni lekovi koji mogu da ga ublaže, postoje i domaći...

Dva su razloga zašto biste pre spavanja trebali da stavite sapun ispod čaršafa

Ako imate problema sa grčevima u nogama ili sa nesanicom i nedostatkom sna, možete se poslužiti jednostavnim trikom koji vam može znatno olakšati. Naime, neki...

Tri puta nedeljno potapala je ruke u ovu mešavinu i rešila se problema koji muči mnoge!

Jedna žena je imala velike probleme sa rukama i zglobovima, pa je zbog toga odlučila da pokuša sa alternativnom medicinom, a spas je potražila...

Potopila je noge u ovu mešavinu i gljivice na noktima su nestale kao rukom odnesene

Efikasna rešenja za gljivice na noktima. Gljivice imaju veću verovatnoću da se pojave i zadržavaju na noktima na nogama jer su nožni prsti često zatvoreni...

Više od 90 posto ljudi nosi ‘uspavani virus’

Više od 90 posto svetske populacije nosi virus Varicella zoster, ili VZV, koji uzrokuje varičele, a koji leži uspavan u njihovom nervnom sistemu. Većina...