Slatko zadovoljstvo koje se pamti: Kolač sa ŠLJIVAMA i karamel-prelivom koji neće odbiti ni oni koji nisu sladokusci


Ukoliko u šljivama još više uživate kada su zapečene i u kombinaciji sa šećerom i cimetom, ova poslastica je nešto što morate da probate


Pozdravljamo se s letom, ali jedna letnja radost i dalje je s nama ― šljive su sada najslađe, najsočnije i pružaju nam bezbroj mogućnosti da se njima zasladimo! Ovaj kolač se lako pravi, nije preskup, a sigurno će vam se dopasti.

Sastojci:

Za koru

  • 250 grama mekog belog brašna
  • 20 grama kvasca
  • 6 kašika mleka
  • 100 grama šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 jajeta
  • 50 grama maslaca
  • kilogram šljiva

Za fil

  • 250 mililitara slatke pavlake
  • 50 grama šećera
  • 1 jaje
  • 1-2 kašike cimeta, po ukusu
  • 30 grama brašna

I još:

  • šlag

Za karamel preliv:

  • 200 grama šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 70 mililitara vode
  • 60 mililitara slatke pavlake
  • 40 grama maslaca

Priprema

Kora
Pomešati brašno i kvasac, pa preliti toplim mlekom i dodati vrlo malo šećera. Ostavite da odstoji, pa potom dodajte vanilin šećer, preostali šećer i jaja. Kad se dobro sjedinit, dodati maslac, promešati i ostaviti da ostoji 15-ak minuta.

Zatim izvaditi testo i na pobrašnjenoj površini premesiti, posipati brašnom po potrebi i zatim rastanjiti na veličinu pleha.

Staviti testo u podmazan pleh posut brašnom, pa preko njega poređati očišćene šljive isečene na četvrtine.

Fil
Pomešajte pavlaku sa šećerom, pa dodajte jaje i sve dobro promešajte. Sipajte brašno i cimet, pa kad se dobro sjedini, prelijte preko šljiva.

Sve zajedno pecite ne manje od 45 minuta na 180 stepeni.

Za to vreme pravite karamel-preliv.

Karamel-preliv
U jednoj šerpici pomašajte vodu i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok ne proključva, pa smanjiti na tihu. Mešajte dok se kuva nekoliko minuta, sve dok smesa ne dobije tamnu boju, pa sklonite s vatre.

Zatim dodajte ostale sastojke i mešajte žicom sve dok se maslac ne otopi. Dok je još smesa topla, njom prelijte kolač, pa ostavite da se hladi.

Dekoracija
Nakon što se prohladi, premažite šlagom prema uputstvu s kesice, pa prošarajte karamel-prelivom.

Možete dodati rendane ili vrlo sitno seckane šljive.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Prespavala noć sa belim lukom u čarapama na nogama, ono što se dogodilo ujutro je pravo čudo

Blogerka Dženifer Tompson je isprobala jedan trik sa belim lukom kako bi proverila njegovo dejstvo na organizam, a da ga ne okusi. Ona je jedno...

Ruska lekarka otkriva doručak od 3 sastojka koji snižava pritisak i čisti organizam od toksina

Kada se ovsene pahuljice pripreme na ovaj način, dobija se dobra smesa za stimulisanje rada creva, ali i odličan izvor rastvorljivih vlakana, koja obavijaju sluzokožu želuca...

Zbog čega imamo čukljeve? Na bolno pitanje koje muči veliki broj Srba konačno imamo odgovor

Ovo je najčešći problem stopala kog nije bio pošteđen ni pračovek Ako ste pomislili da je u pitanju bolest novog doba, grdno ste se prevarili....

Smiriće bolne desni za tren oka: 4 kućna leka prava su blago, smanjuju otok i upalu

Ponekad je ovo bolno stanje prolazno i brzo nestaje, a ponekad je uporno, te je neophodna stručna pomoć Bol i upala desni mogu biti veoma...

Najlepša kratka imena za devojčice i dečake

U slatkom iščekivanju prinove, biranje imena novorođenče često je jedan od najvećih problema budućih roditelja. I dok jedni žele tradicionalno ime, drugi se radije...