Slatko zadovoljstvo koje se pamti: Kolač sa ŠLJIVAMA i karamel-prelivom koji neće odbiti ni oni koji nisu sladokusci


Ukoliko u šljivama još više uživate kada su zapečene i u kombinaciji sa šećerom i cimetom, ova poslastica je nešto što morate da probate


Pozdravljamo se s letom, ali jedna letnja radost i dalje je s nama ― šljive su sada najslađe, najsočnije i pružaju nam bezbroj mogućnosti da se njima zasladimo! Ovaj kolač se lako pravi, nije preskup, a sigurno će vam se dopasti.

Sastojci:

Za koru

  • 250 grama mekog belog brašna
  • 20 grama kvasca
  • 6 kašika mleka
  • 100 grama šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 jajeta
  • 50 grama maslaca
  • kilogram šljiva

Za fil

  • 250 mililitara slatke pavlake
  • 50 grama šećera
  • 1 jaje
  • 1-2 kašike cimeta, po ukusu
  • 30 grama brašna

I još:

  • šlag

Za karamel preliv:

  • 200 grama šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 70 mililitara vode
  • 60 mililitara slatke pavlake
  • 40 grama maslaca

Priprema

Kora
Pomešati brašno i kvasac, pa preliti toplim mlekom i dodati vrlo malo šećera. Ostavite da odstoji, pa potom dodajte vanilin šećer, preostali šećer i jaja. Kad se dobro sjedinit, dodati maslac, promešati i ostaviti da ostoji 15-ak minuta.

Zatim izvaditi testo i na pobrašnjenoj površini premesiti, posipati brašnom po potrebi i zatim rastanjiti na veličinu pleha.

Staviti testo u podmazan pleh posut brašnom, pa preko njega poređati očišćene šljive isečene na četvrtine.

Fil
Pomešajte pavlaku sa šećerom, pa dodajte jaje i sve dobro promešajte. Sipajte brašno i cimet, pa kad se dobro sjedini, prelijte preko šljiva.

Sve zajedno pecite ne manje od 45 minuta na 180 stepeni.

Za to vreme pravite karamel-preliv.

Karamel-preliv
U jednoj šerpici pomašajte vodu i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok ne proključva, pa smanjiti na tihu. Mešajte dok se kuva nekoliko minuta, sve dok smesa ne dobije tamnu boju, pa sklonite s vatre.

Zatim dodajte ostale sastojke i mešajte žicom sve dok se maslac ne otopi. Dok je još smesa topla, njom prelijte kolač, pa ostavite da se hladi.

Dekoracija
Nakon što se prohladi, premažite šlagom prema uputstvu s kesice, pa prošarajte karamel-prelivom.

Možete dodati rendane ili vrlo sitno seckane šljive.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Srbi veruju da je soda bikarbona spas za želudačnu kiselinu: Stručnjak konačno rešio dilemu

Da li je soda bikarbona zaista efikasno rešenje? Želudačna kiselina, nadimanje, ostali problemi sa varenjem… Mnogi posegnu za sodom bikarbonom ne bi li se rešili...

Stavila beli luk u nozdrve, posle 10 minuta usledio je pakao (video)

„Očekivala sam da će tu biti slina i drugih tečnosti iz nosa, ali ni u ludilu nisam bila spremna za ovoliku količinu“ Engleskinja Rozalin Katarina...

Stomak vam je kao balon? Dijetetičari otkrivaju trik koji trenutno rešava nadutost

Svi gutaju određenu količinu vazduha kada jedu i piju, ali prekomerno gutanje može dovesti do viška gasova, nadimanja i podrigivanja. Određena hrana i pića...

Čisti krv, žuč i jetru, savršen za rad creva: pijte svako jutro na prazan stomak gutljaj ovog napitka i zaboravićete na zatvor i loše...

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša creva će raditi savršeno. Jednoj kašiku...

Božije drvce raste na svakom koraku: Svi misle da je korov, a zapravo reč je o leku nad lekovima!

Pokraj potoka i reka, na zapuštenim zemljištima i u baštama od juna do oktobra raste i cveta lekovito mirišljavo i gorko – božje drvce,...