Ukoliko u šljivama još više uživate kada su zapečene i u kombinaciji sa šećerom i cimetom, ova poslastica je nešto što morate da probate


Pozdravljamo se s letom, ali jedna letnja radost i dalje je s nama ― šljive su sada najslađe, najsočnije i pružaju nam bezbroj mogućnosti da se njima zasladimo! Ovaj kolač se lako pravi, nije preskup, a sigurno će vam se dopasti.

Sastojci:

Za koru

  • 250 grama mekog belog brašna
  • 20 grama kvasca
  • 6 kašika mleka
  • 100 grama šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 jajeta
  • 50 grama maslaca
  • kilogram šljiva

Za fil

  • 250 mililitara slatke pavlake
  • 50 grama šećera
  • 1 jaje
  • 1-2 kašike cimeta, po ukusu
  • 30 grama brašna

I još:

  • šlag

Za karamel preliv:

  • 200 grama šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 70 mililitara vode
  • 60 mililitara slatke pavlake
  • 40 grama maslaca

Priprema

Kora
Pomešati brašno i kvasac, pa preliti toplim mlekom i dodati vrlo malo šećera. Ostavite da odstoji, pa potom dodajte vanilin šećer, preostali šećer i jaja. Kad se dobro sjedinit, dodati maslac, promešati i ostaviti da ostoji 15-ak minuta.

Zatim izvaditi testo i na pobrašnjenoj površini premesiti, posipati brašnom po potrebi i zatim rastanjiti na veličinu pleha.

Staviti testo u podmazan pleh posut brašnom, pa preko njega poređati očišćene šljive isečene na četvrtine.

Fil
Pomešajte pavlaku sa šećerom, pa dodajte jaje i sve dobro promešajte. Sipajte brašno i cimet, pa kad se dobro sjedini, prelijte preko šljiva.

Sve zajedno pecite ne manje od 45 minuta na 180 stepeni.

Za to vreme pravite karamel-preliv.

Karamel-preliv
U jednoj šerpici pomašajte vodu i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok ne proključva, pa smanjiti na tihu. Mešajte dok se kuva nekoliko minuta, sve dok smesa ne dobije tamnu boju, pa sklonite s vatre.

Zatim dodajte ostale sastojke i mešajte žicom sve dok se maslac ne otopi. Dok je još smesa topla, njom prelijte kolač, pa ostavite da se hladi.

Dekoracija
Nakon što se prohladi, premažite šlagom prema uputstvu s kesice, pa prošarajte karamel-prelivom.

Možete dodati rendane ili vrlo sitno seckane šljive.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

U OVAJ NAPITAK ZA MRŠAVLJENJE SE RUSKINJE KUNU: Zahvaljujući njemu su tako vitke! (RECEPT)

Samo pomešajte dva sastojka i napitak je spreman Ruskinje su poznate po vitkoj liniji, a mi smo otkrili kako im to polazi za rukom. Gotovo...

GRČEVI U NOGAMA su samo jedan od mnogih: 5 znakova da ne unosite dovoljno MAGNEZIJUMA

Budući da učestvuje u stotinama metaboličkih procesa, magnezijum je veoma važan mineral i ključno je prepoznati njegov nedostatak na vreme Magnezijum je jedan od najobilnijih...

Teško zaboravljaju staru ljubav: Ovi znakovi vole da čitaju stare poruke

Čitanje poruka bivšeg partnera nekada izgleda kao čitanje omiljene knjige. Mnogi tako nalaze utehu i bude sećanja na lepe dane koje su proveli u...

ĐUVEČ JE NEPOGREŠIV OBROK ZA HLADNO VREME! Sprema se lako i SIGURNO će vas oduševiti (RECEPT)

Tradicionalni srpski recept Temperatura napolju drastično pada, tako da je pravo vreme da se ugrejete u kuhinji. Ovaj tradicionalni recept za đuveč će garantovano obradovati...

Male laži na prvom sastanku: Četiri stvari oko kojih MUŠKARCI najčešće ne žele da otkriju ISTINU

Dobro je da znate koje su to stvari oko kojih će vam muškarac najverovatnije prećutati istinu Muškarcima, kao i ženama, na samom početku upoznavanja tu...