Ukoliko u šljivama još više uživate kada su zapečene i u kombinaciji sa šećerom i cimetom, ova poslastica je nešto što morate da probate
Pozdravljamo se s letom, ali jedna letnja radost i dalje je s nama ― šljive su sada najslađe, najsočnije i pružaju nam bezbroj mogućnosti da se njima zasladimo! Ovaj kolač se lako pravi, nije preskup, a sigurno će vam se dopasti.
Sastojci:
Za koru
- 250 grama mekog belog brašna
- 20 grama kvasca
- 6 kašika mleka
- 100 grama šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 2 jajeta
- 50 grama maslaca
- kilogram šljiva
Za fil
- 250 mililitara slatke pavlake
- 50 grama šećera
- 1 jaje
- 1-2 kašike cimeta, po ukusu
- 30 grama brašna
I još:
- šlag
Za karamel preliv:
- 200 grama šećera
- vanilin šećer
- prstohvat soli
- 70 mililitara vode
- 60 mililitara slatke pavlake
- 40 grama maslaca
Priprema
Kora
Pomešati brašno i kvasac, pa preliti toplim mlekom i dodati vrlo malo šećera. Ostavite da odstoji, pa potom dodajte vanilin šećer, preostali šećer i jaja. Kad se dobro sjedinit, dodati maslac, promešati i ostaviti da ostoji 15-ak minuta.
Zatim izvaditi testo i na pobrašnjenoj površini premesiti, posipati brašnom po potrebi i zatim rastanjiti na veličinu pleha.
Staviti testo u podmazan pleh posut brašnom, pa preko njega poređati očišćene šljive isečene na četvrtine.
Fil
Pomešajte pavlaku sa šećerom, pa dodajte jaje i sve dobro promešajte. Sipajte brašno i cimet, pa kad se dobro sjedini, prelijte preko šljiva.
Sve zajedno pecite ne manje od 45 minuta na 180 stepeni.
Za to vreme pravite karamel-preliv.
Karamel-preliv
U jednoj šerpici pomašajte vodu i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok ne proključva, pa smanjiti na tihu. Mešajte dok se kuva nekoliko minuta, sve dok smesa ne dobije tamnu boju, pa sklonite s vatre.
Zatim dodajte ostale sastojke i mešajte žicom sve dok se maslac ne otopi. Dok je još smesa topla, njom prelijte kolač, pa ostavite da se hladi.
Dekoracija
Nakon što se prohladi, premažite šlagom prema uputstvu s kesice, pa prošarajte karamel-prelivom.
Možete dodati rendane ili vrlo sitno seckane šljive.
Izvor: Glossy