Slatko zadovoljstvo koje se pamti: Kolač sa ŠLJIVAMA i karamel-prelivom koji neće odbiti ni oni koji nisu sladokusci


Ukoliko u šljivama još više uživate kada su zapečene i u kombinaciji sa šećerom i cimetom, ova poslastica je nešto što morate da probate


Pozdravljamo se s letom, ali jedna letnja radost i dalje je s nama ― šljive su sada najslađe, najsočnije i pružaju nam bezbroj mogućnosti da se njima zasladimo! Ovaj kolač se lako pravi, nije preskup, a sigurno će vam se dopasti.

Sastojci:

Za koru

  • 250 grama mekog belog brašna
  • 20 grama kvasca
  • 6 kašika mleka
  • 100 grama šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 jajeta
  • 50 grama maslaca
  • kilogram šljiva

Za fil

  • 250 mililitara slatke pavlake
  • 50 grama šećera
  • 1 jaje
  • 1-2 kašike cimeta, po ukusu
  • 30 grama brašna

I još:

  • šlag

Za karamel preliv:

  • 200 grama šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 70 mililitara vode
  • 60 mililitara slatke pavlake
  • 40 grama maslaca

Priprema

Kora
Pomešati brašno i kvasac, pa preliti toplim mlekom i dodati vrlo malo šećera. Ostavite da odstoji, pa potom dodajte vanilin šećer, preostali šećer i jaja. Kad se dobro sjedinit, dodati maslac, promešati i ostaviti da ostoji 15-ak minuta.

Zatim izvaditi testo i na pobrašnjenoj površini premesiti, posipati brašnom po potrebi i zatim rastanjiti na veličinu pleha.

Staviti testo u podmazan pleh posut brašnom, pa preko njega poređati očišćene šljive isečene na četvrtine.

Fil
Pomešajte pavlaku sa šećerom, pa dodajte jaje i sve dobro promešajte. Sipajte brašno i cimet, pa kad se dobro sjedini, prelijte preko šljiva.

Sve zajedno pecite ne manje od 45 minuta na 180 stepeni.

Za to vreme pravite karamel-preliv.

Karamel-preliv
U jednoj šerpici pomašajte vodu i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok ne proključva, pa smanjiti na tihu. Mešajte dok se kuva nekoliko minuta, sve dok smesa ne dobije tamnu boju, pa sklonite s vatre.

Zatim dodajte ostale sastojke i mešajte žicom sve dok se maslac ne otopi. Dok je još smesa topla, njom prelijte kolač, pa ostavite da se hladi.

Dekoracija
Nakon što se prohladi, premažite šlagom prema uputstvu s kesice, pa prošarajte karamel-prelivom.

Možete dodati rendane ili vrlo sitno seckane šljive.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo je bila najmoćnija biljka u antičkoj Grčkoj – jača i od belog luka i zelenog čaja!

Origano je višegodišnja zeljasta biljka neverovatne moći, visine do 50 cm. Ima male, guste tamnozelene listiće, jajastog oblika i ljubičasto cvetove. Zbog toga što ova...

„Kakva soda bikarbona čoveče?!“: Poznati doktor otkrio šta treba jesti i piti ako vas muči želudac

Doktor Vojislav Perišić, otkrio je pravu istinu o sodi bikarboni i izneo šta ljudi treba da jedu ako imaju problema sa želucem i kiselinom. Gastroenterolog...

1 jeftina namirnica kao rukom skida gljivice i kurje oko sa nogu, ispucale pete postaju opet mekane i glatke

Jabukovo sirće je namirnica bez koje nijedna kuhinja nije potpuna, a glavni je sastojak koji pomaže kod mnogih problema sa stopalima. Sirće ima široku primenu...

Ova terapija je hit u svetu: Zašto ljudi grle drveće i još plaćaju za to?

Danas se ljudima nude razne vrste alternativne medicine, ali jedan od možda najčudnijih vidova takvog lečenja je dendroterapija. Može li zaista drveće da nas leči? Zamislite...

Dovoljne su 3 minute: Tehnika cenjenog japanskog stručnjaka je spas za oči! (VIDEO)

Vežbanje očiju tokom tri minuta dnevno, za 28 dana, može da popravi vid, obećava japanski oftalmolog i profesor Univerziteta Šova u Tokiju Rui Hiramacu...