Ubrzo nam stiže proleće, te je idealno vreme da crveno meso, jaku hranu zamenite nešto lakšim namirnicama koje će doprineti energičnošću, gubitkom prekomernih kilograma, ali i izbacivanju toksina
Ubrzo nam stiže proleće, te je idealno vreme da crveno meso, jaku hranu zamenite nešto lakšim namirnicama koje će doprineti energičnošću, gubitkom prekomernih kilograma, ali i izbacivanju toksina.
Ukoliko niste ljubitelj mesa i prepađevina, a sendvičima, brusketima i krompirićima želite da date poseban šmek, bez dugog varenja i nadimanja, za vas je onda pravi izbor venganska „šunka“ koja izgleda najpribližnije onoj na koju smo navikli.
Recept:
500 g glutena
130 g slanutkovog brasna (leblebija)
1/2 solje soja sosa
2 kasike dimljene paprike
1kasicica kumina
1kasicica člili paprike
4 cena belog luka
1,5 solja vode
Priprema:
Pomesati sve suve sastojke u činiji. Mokre sastojke i beli luk u blenderu pomešati, pa onda sipati u suve. Mešiti barem 5 minuta. Ako prvi put pravite znajte da gluten brzo upija i da morate brzo da zamesite da ne bi ostali bez sastojaka, ako je neophodno dodajte još nekoliko kapi vode. Preseći na dva jednaka dela i oblikovati. Zamotati čvrsto u foliju. Kuvati sat i 30 minuta na tihoj vatri, kad proključa smanjiti vatru. Kada je gotovo pustiti da se ohladi zajedno s vodom. Hladno možete zamotati u papir i staviti u frizider. Najbolje je da prenoci u frižideru, pa tek sutradan da se seče na kolutuve, ako uobičajena šunka. Boja će najviše zavisiti od toga koliko stavite dimljene i čili paprike, te možete dodavati po ukusu, pišu moji vegan recepti.
Izvor: Glossy