Određene namirnice bogate su vitaminima, mineralima, antioksidansima, amino kiselinama, enzimima i ostalim nutrijentima koji su ključni za dobro zdravlje.


Brokoli

Ova vrlo zdrava namirnica jedna je od najbogatijih namirnica na svetu, barem kada je reč o nutrijentima. Brokoli sadrži proteine, kalcijum koji je ključan za izgradnju kostiju, vlakna, vitamina A, C i K, fitoestrogene i spojeve koji popravljaju oštećenja mišićnih tkiva i organa nastala starenjem.

 

brokoli
FOTO: PROFIMEDIA

Borovnice

Ove malene bobice prava su bomba antioksidansa koji bi mogli usporiti efekte starenja. Takođe, bogate su i sastojcima koji bi mogli ublažiti upalne procese.

Losos

Losos je jedan od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u snižavanju holesterola, sprečavaju lepljenje trombocita na arterije, smanjuju upalne procese, smanjuju rizik od moždanog udara te sprečavaju srčane udare. Losos je takođe bogat proteinima, dobar je izvor gvožđa i ne sadrži velike količine žive.

Bademi

Bademi, orasi i pistaći dokazano snižavaju nivo lošeg holesterola. Baš poput brokolija, bogati su vrstom antioksidansa za koje se veruje da igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala. Takođe, bogati su vlaknima, fitokemikalijama (koje bi vas mogle zaštititi od raka) i argininom, za kojeg se smatra da je prethodnik ljudskog hormona rasta.

 

badem, ishrana, mršavljenje
FOTO: PROFIMEDIA

Spanać

Odličan je izvor sastojaka koji jačaju vaš imunološki sistem te se bore protiv raka i slobodnih radikala.

Krompir

Sadrži ogromnu količinu vitamina A (koji je vrlo pogodan za vašu kožu i oči), moćnih antioksidansa i kalijuma, koji pomaže da se unište štetni efekti natrijuma na vaš krvni pritisak i kosti. Drugim rečima, krompir je prava bomba nutrijenata.

 

krompir
FOTO: SHUTTERSTOCK

Izvor: Glossy 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

DA LI ZNATE KOJI JE NAJJAČI PRIRODNI ANTISEPTIK? Nećete ga izbacivati iz kuhinje

Origano je mediteranska biljka koja se često koristi kao začin. Mnoga naučna istraživanja potvrdila su da ova biljka ima lekovita svojstva. Ali u poslednje...

Snižava holesterol i podstiče rad mozga: 5 stvari zašto je neophodno konzumirati nar

Na koji god način da odlučite da konzumirate nar, vašem organizmu ćete doneti mnogo zdravlja i biće vam zahvalan. Sniziće vam holesterol Ima dosta antioksidanasa koji...

Sprečite razvoj opake bolesti: 4 načina za smanjenje rizika od raka debelog creva

Rak debelog creva je treći najčešći rak koji se javlja u Americi, a svake se godine dijagnostikuje oko 150.000 novih slučajeva. Promena učestalosti stolice, promena...

Oslobodite se tamnih fleka na vratu, ispod pazuha i unutrašnje strane butina

Postoji mnogo razloga za pojavu tamnih fleka na koži. Recimo – brijanje, depilacija, ojedi, izlaganje suncu, korišćenje dezodoranasa itd. Kao pravilo, fleke se...

Jedan pomaže u radu mozga, drugi ima NEŽELJENE EFEKTE: Šta je zdravije – PUTER ili MARGARIN?

Mnogi su se pitali koja je razlika između ova dva nutritijenta i tako imaju nedoumicu koji da koriste kada pripremaju hranu, ali sada imamo...