Ova vrsta čaja može pomoći u suzbijanju neke vrste tegoba, pa ga treba iskorisiti dok se njegovo dejstvo može osetiti
Još od davnih vremena, od starih Grčka čaj od matičnjaka našao je svoju primenu. Potiče iz porodica nana, a često se i naziva pčelinjak, pčelinja trava, pčelinja metvica, pčelinja ljubica itd. Može se uzgajati i u saksijama, jer ima miris limuna, sve dok ne procveta, kada gubi miris. Ima uspravno razgranato stablo visine 70 – 150cm.
Biljka se još koristi u vidu čaja, vina, začina, sirća, kapi, kupki i obloga. Njen ekstrakt deluje umirujuće, antivirusno i antibakterijski i od njega se može praviti liker.
U vezi sa čajem od matičnjaka on ima vrlo široku primenu i koristi se za regulisanje pojedinih tegoba od kojih su najčešće anksioznost, napetost, probavni trekt, menstrualni bolovi i sl.
Ova biljka nije dovoljno istražena, ali jeste toliko da se znaju njeni efekti kod osoba koje su anksiozne, pate od nesanice i sl. Naravno, on nije apsolutna zamena za psihoterapije i konsultacije sa lekarima, ali jeste nešto šta može pomoći u suzbijanju nekog oblika pojedinih tegoba. Ukoliko ni posle učestalije konzumacije ovog čaja ne vidite boljitak, obavezno se obratite svom lekaru.
Dakle čaj od matičnjaka pomaže u:
- Oslobođanju od stresa
- Delotvoran je kod osoba koje pate od anksioznosti
- Boboljšava kognitivne funkcije
- Olakšava nesanicu
- Pomaže kod menstrualnih bolova
- Lek je protiv glavobolje
- Ublažava mučninu i menstrualne bolove
- I kod mnogo drugih tegoba
Priprema se vrlo jednostavno tako što jednu supenu kašiku čaja prelijete sa 200ml vruće vode i ostavite tako 10-15 minuta, nakon čega čaj procedite i spreman je za konzumiranje. On ima svetliju boju, blag ukus koji dosta podseća na limun. Čaj možete konzumirati i u kontinuitetu, ali za takvu vrstu korišćenja – posavetujte se sa stručnim licem.
Izvor: Glossy