Najlepša imena za devojčice i dečake rođene u proleće

Bliži se proleće, mnogima omiljeno godišnje doba koje je simbol novog početka, novog života, energije i pozitive. Upravo zato ni ne čudi da postoje brojna imena koja nas asociraju na proleće, a koja su kao stvorena za decu rođenu u razdoblju između marta i juna. A ako i vi u tom periodu očekujete prinovu i nikako se ne možete odlučiti za ime, imamo nekoliko ideja.

Bilo da više volite imena koja vas podsećaju na prolećno cveće ili preferirate neka koja u sebi nose dublje značenje, koja su simbol života i proleća, sigurno ćete u nastavku pronaći jedno za vas i za vašu devojčicu ili dečaka.

Imena za devojčice

Lada – ime Lada bilo je posebno popularno u sedamdesetim godina prošlog veka, a dolazi od slovenske boginje leta, ljubavi i lepote koja se budi u proleće. Ime Lada takođe znači božanstvena, ljubljena i veličanstvena.

Flora – pomalo neuobičajeno, ime Flora dolazi od latinske riječi „florus“ što znači „procvetalo“, „raskošno“ i „bujno“, a Flora je ujedno i boginja proleća i cveća u rimskoj mitologiji.

Maja – popularno i rašireno, ime Maja jedno je od češćih u Srbiji. Maja je rimska boginja polja, plodova i plodnosti i povezuje se s prolećem, a po njoj je nazvan peti mesec u godini, maj. U grčkoj mitologiji, Maja je boginja planina i polja.

Aurora – rimska boginja zore i jutra, Aurora nosi značenje „zora“, a po njoj se naziva i polarna svetlost (aurora borealis). Ime se u prenesenom značenju može odnositi na osobu koja je vedra i lepa kao jutarnja rosa.

Iris – ovo predivno ime dolazi iz starogrčkoga jezika i grčke mitologije, od boginje Iride koja je boginja duge. Osim toga, ime Iris dolazi i od predivnog cveta iris, a u prenesenom značenju znači „ona koja je radosna i svetla kao duga“.

Imena za dečake

Vito – ime Vito potiče od latinske reči „vita“, što znači „život“, „živ“ i „pun života“ pa je zato povezano s prolećem, kada je sve puno života i sve se budi.

Neo – ime dolazi iz latinskoj jezika i znači „nov“. Ovo ime označava novi početak pa je kao stvoreno za sve prolećne bebe i dečake rođene u proleće.

Luka – jedno od najčešćih imena u Srbiji poslednjih godina, a ujedno je i najpopularnije biblijsko ime. Dolazi od latinske riječi „lux“, što znači „svetlost“, ali ima koren i u latinskoj riječi „lucus“, što znači „lug“ ili „šuma“.

Stribor – relativno retko ime u Srbiji, a koje je bilo najpopularnije u šezdesetim godinama prošlog veka. Ime je izvedeno od imena boga Striboga, koji je u slovenskoj mitologiji bio bog i duh vetra, neba, vazduha i šume.

Neven – još jedno ime koje je na vrhuncu popularnosti bilo u šezdesetim je ime Neven. Ovo je ime nastalo od izvedenice glagola venuti, odnosno onaj koji ne vene i koji je večno mlad. A prema nekim tumačenjima, ime Neven potiče i od istoimenog narandžastog cveta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo je krivac za 75 posto svih slučajeva raka kod ljudi, a možda postoji način da ga zaustavimo

Protein MYC je deo aktivnosti zdravih ćelija, ali kada se ćelije raka razviju, on pomaže raku da se širi. Naučnici su možda sada pronašli način...

Otklonite parazite: Potpuno očistite debelo crevo za samo 3 nedelje (recept)

Znate kako kažu: „Iz stomaka sve počinje!“ Danas vam donosimo recept uz pomoć kojeg ćete za tri nedelje u potpunosti ukloniti višegodišnju sluz, fekalni otpad i parazite...

Kažite detetu ovih 7 stvari dok je malo i evo šta će se dogoditi za 30 godina, i sami ćete se iznenaditi

Nema roditelja koji ne želi da vaspita dobro, stvarno dobro dete. Dete koje će već rano shvatiti važnost dobrote. poštenja, uvažavanja sebe i drugih,...

Spas za kolena: Smesa od 2 sastojka iz kuhinje će vam smanjiti bol u zglobovima

Bol u kolenu je nešto sa čime se većina ljudi suočila barem nekada tokom života, a razlozi zbog kojih do njega može da dođe...

Ako imate dijabetes, evo kad vam se javljaju prvi simptomi. Budite oprezni!

Decenijama u svetu ne jenjava još jedna epidemija koja je jednako opasna kao i druge, a to je pojava dijabetesa. Danas u Srbiji ima...