Najmoćnija imena koja deca nose stotinama godina: Popularna su i u Srbiji

Na svetskom nivou sprovedeno je istraživanje u kojem su izdvojena najpopularnija imena na svetu, bez obzira na kulturološke razlike i običaje. U istraživanje su uključene zemlje Evrope, SAD, Kanada i Australija, piše Dnevnik.hr.

Donosimo listu internacionalnih ženskih imena koja su na samom vrhu popularnosti u svim zemljama sveta.

1. Mia

Jednostavno i kratko ime koje je osvojilo roditelje širom planete. Vrhunac popularnosti doseglo je davne 1964. godine, a sve zahvaljujući glumici Miji Farou te se već tada našlo na listi top 1000 imena sveta. Mia je danas 6. ime u SAD-u, drugo u Nemačkoj i prvo u Engleskoj, Australiji, Hrvatskoj, Meksiku, Austriji, Norveškoj i Sloveniji.

2. Sofija

Reč je o starom imenu koje na grčkom jeziku znači mudrost. Ovo svetski prihvaćeno ime je broj jedan u SAD-u. Bilo da se piše Sophia, Sofia, Sofija ili pak skraćeno Sofi ovo ime je broj jedan i u Srbiji, Škotskoj i Severnoj Irskoj. Na drugom je mestu u Tazmaniji i Holandiji, a na četvrtom u Italiji i Danskoj.

3. Olivija

Olivija je ime koje je ‘stvorio’, odnosno popularizovao Vilijam Šekspir za romantičnu dramsku predstavu “Bogojavljenska noć“. Ovo ime se povezuje s maslinovom grančicom te predstavlja simbol mira. Ovo ime u Engleskoj, Velsu i Škotskoj se nalazi na drugom mestu, a broj jedan je na Havajima.

4. Ema

Ovo ime popularizirale su holivudske glumice Ema Votson, Ema Stoun, Ema Rodžers, ali reč je o puno starijem germanskom imenu koje znači potpun. Na broju se jedan nalazi u Belgiji, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj i Norveškoj dok je na drugom mestu u Kanadi, a na trećem u Irskoj. Bilo da se piše Emma, Eme ili Ema ovo ime vole mnogi roditelji.

5. Izabela

Izabella, Isabela, Isabel ili Izabela je ime s najviše nadimaka (Izi, Bela, Ela, Eli, Isa…), koji su putem postali verzije istog. Njegova jednostavnost ga čini popularnim u celom svetu, a najpopularnije je u Engleskoj, Kanadi, Brazilu, Novom Zelandu, Danskoj, Španiji, Australiji, Švedskoj i Irskoj.

Kada su dečaci u pitanju, Noa je vodeći na listi nakon što se našao u Top 10 imena na Novom Zelandu, u Škotskoj i u Flandriji.

Na sledećem mestu je Lukas ( Srbiji je verzija ovog imena Luka već godinama najpopularnije), treći je Leo, a iza njega se našao Džejms.

Na petom mestu našao se Luis, iza njega Lijam, a na 7. mestu je Džek.

Oliver je zauzeo 8. mesto i, tek nakon njega, našlo se ime najstarijeg sina vojvode i vojvotkinje od Kembridža, Džordž.

Poslednje mesto zauzeo je Mateo, ime koje je bilo popularno u Albaniji i Monaku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Konačno neko ko se slaže sa Srbima: Doktorka potvrdila da promaja jeste opasna

Izgleda da su naše bake i tetke bile u pravu, jer tradicionalna kineska medicina zaista veruje da prevelika promaja ili vetar mogu biti jedan...

Roditelji koji rade ovu stvar najviše uništavaju samopouzdanje kod deteta

Razvoj samopouzdanja kod deteta nije nimalo jednostavan zadatak za roditelje, a upravo oni u tome imaju jednu od najvažnijih uloga. Kako objašnjavaju psiholozi, nedavna...

Pet zaboravljenih srpskih muških imena: Nosili su ih znameniti Srbi, a imaju veoma moćna značenja

Moderna i kratka imena sve su popularnija, ali ako ste tradicionalniji tip i želite detetu da date staro srpsko ime, portal Yumama podsetio je...

Napravite pastile za grlo po narodnom receptu, potrebna su vam 3 jeftina sastojka

Iako je još uvek leto, poslednjih dana smo svedoci sve češćih respiratornih infekcija. U prelaznom periodu su česte prehlade, upale grla, kašalj. Dajemo vam...

Dovoljan je samo 1 dodir: Za svega 20 sekundi očistite začepljene sinuse

Začepljeni sinusi nisu zabavni. Nimalo. Izazivaju glavobolje, otežavaju disanje, slabije čujete (jer teže izjednačavate pritisak). Ipak, možete ih očistiti za 20 sekundi jednostavnom akupresurom, bez...
Generated by Feedzy