Japanski i italijanski naučnici predložili su metodu uspavljivanja uplakane bebe za samo 13 minuta. Tvrde da će roditelj dete smiriti tako što će ga držati u naručju i pritom se kretati te ga, nakon što zaspi, neće prenaglo spustiti u krevetac.

Dete treba priljubiti uz telo i nositi ga pet minuta ujednačenim tempom bez naglih pokreta, napisali su naučnici u časopisu Current Biology.

Kad dete zaspi roditelj i dalje treba da ga drži u naručju i ostane da sedi još pet do osam minuta pre nego što ga položi u krevetac.

“Mnogi roditelji pate zato što im odojče noću plače”, rekla je jedna od autorki studije Kumi Kuroda sa naučnog instituta Riken u Japanu.

“To je veliki problem, posebno za neiskusne roditelje, koji može znatno podići nivo roditeljskog stresa i u retkim slučajevima čak dovesti do zlostavljanja deteta”, rekla je.

Kuroda i njene kolege pratili su kako deca reaguju u četiri situacije: dok ih majke drže u naručju istovremeno se krećući, dok ih drže u naručju u sedećem položaju, dok leže u dečijem krevecu i u situaciji kad se kolevka nežno ljulja.

Njihovo ponašanje snimale su kamere, a uređaji za EKG merili su im otkucaje srca.

Uplakana deca smirila su se već nakon 30 sekundi nošenja, a otkucaji srca su im se usporili. Sva deca prestala su da plaču, a pola ih je zaspalo.

Ali kad su ih majke odmah položile u krevetac, skoro trećina se probudila već za 20 sekundi. Verovatnoća da će se probuditi bila je mnogo manja kad su ih majke nakon uspavljivanja držale u naručju još nekoliko minuta.

Sličan smirujući efekat imalo je stavljanje deteta u kolevku. Suprotno je bilo ako su majke pokušale da smire dete sedeći s njime u naručju ili ako su ga položile u krevetac. Otkucaji srca u tim situacijama odmah su im porasli, a isto se dogodilo ako je majka naglo prestala da hoda. Iako je svaka beba drugačija, ova je tehnika pokazala najviše uspeha među rasplakanim bebama.

Premda su u studiji učestvovale samo majke, Kuroda smatra da bi reakcija beba bila ista i s očevima ili nekom trećom osobom koja ih čuva.

Naučnici smatraju da su se deca smirila zahvaljujući takozvanom odgovoru na prenošenje, svojstvenom sisarima koji se rađaju bespomoćni. Takvi sisari, a ljudi su među njima, zahtevaju roditeljsku brigu i hranjenje dugo vremena.

Kad, na primer, majka mačka ili pas podignu svoje mlade držeći ih za vrat i prenose ih na drugu lokaciju, mladunci nagonski postanu pasivni, zbiju se, uvuku zadnje noge i rep, a rad srca i disanje im se uspore. To majci olakšava prenošenje i pospešuje preživljavanje.

Kako je u ovom istraživanju učestvovalo samo 21 dete, naučnici napominju da njihove rezultate treba potvrditi opsežnijim.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

NAJLAKŠI NAČIN FARBANJA JAJA: Svi su oduševljeni jačinom boje! (FOTO)

Osim što je veoma jednostavno ovako ofarbati jaja, dobićete i jedinstvene šare Potrebno je: 10 obarenih jaja 5-6 boja krep papira 1 par gumenih rukavica sirće visoka, uža posuda (može...

Devet vrlina dobroga oca

Ženama je priroda podarila majčinski instinkt, neku vrstu predodređenosti za ulogu koja ih očekuje kada dobiju dete. Očevi , s druge strane, moraju da...

Spasite telo zdravim rutinama: Izdvojite 3 dana za detoksikaciju i organizam će vam se preporoditi

Ne samo da niste temperature oštećuju kožu, ona je izložena i spoljašnjim dejstvima kojima je izložena. Zagađenje vazduha utiče na izgled naše kože i...

Evo koliko je stvarno seks opasan za srce, jedan pol je u 10 puta većoj opasnosti

Dobro je poznato da se tokom seksualnog odnosa rad srca ubrzava, ali da li može da se desi da prestane da kuca? Prema podacima...

Nezaobilazan je na svakoj slavskoj trpezi, ali doktorka upozorava da uzrokuje dve teške bolesti

Majonez je nekima omiljeni namaz bez kojeg ne mogu da zamisle većinu svojih obroka. Iako se odavno priča da je reč o ne tako...
Generated by Feedzy