Nemci izračunali koliko roditelje košta dete do 18. godine, a od cifre boli glava

Savezni zavod za statistiku u Nemačkoj objavio je istraživanje o potrošnji porodice za decu i izračunao da prosečni troškovi roditelja s detetom do njegove 18. godine iznosi oko 150.000 evra. Troškovi za dete podeljeni su u tri starosne grupe: od 0 do 6 godina, od 6 do 12 godina i od 12 do 18 godina, piše Fenix Magazin.

Troškovi do 6. godine

U svojim obračunima Savezni zavod za statistiku dolazi do troškova od oko 587 evra mesečno, koji se odnose na hranu, pelene, igračke, smeštaj i odeću. Nisu uključeni početna oprema i mogući troškovi nege.

Samo početna oprema za bebe košta oko 3000 evra. Troškovi mesta u vrtiću iznose oko 400 evra, a za vrtićku decu oko 250 eura mesečno. Međutim, naknade su povezane s mestom stanovanja i uveliko se razlikuju od regije do regije.

Troškovi do 12. godine

Mesečni troškovi rastu sa svakom godinom detetovog života. Naročito u prvoj godini života, roditelji još uvek imaju koristi od mnogih poklona, zajmova i podrške porodice i prijatelja. Međutim, od upisa u školu moraju se plaćati izleti tokom godišnjih odmora, hobiji, školski izleti i ekskurzije. Lista rođendanskih želja takođe postaje sve duža.

S godinama rastu i zahtevi. Dok decu i dalje pokušavamo da podstaknemo na igru ​​na svežem vazduhu, pametni telefoni, tableti, igraće konzole i računari čine im se mnogo privlačnijim. Svest o brendu i pravi stil sada su sve prisutniji, a to ima svoju cenu. Prema Saveznom zavodu za statistiku, školarac svoje roditelje košta oko 686 evra mesečno. Ovde takođe nisu uključeni godišnji odmor, briga, hobiji i slično.

Troškovi do 18. godine

Nakon 12. godine, odnosno na početku puberteta, mnogima mesečni troškovi ponovo rastu. Ukupno roditelji tada moraju da izdvoje oko 784 evra mesečno za dijete. Tinejdžeri u to vreme više jedu i uvek traže najmoderniju odeću. Veći su iznosi i za džeparac i za slobodne aktivnosti.

Zaključno, dete košta u proseku 684 evra mesečno. Do 18. godine to znači oko 150.000 evra po detetu. Međutim, troškovi rastu sa svakom godinom života deteta:

0 do 6 godina: 587 evra mesečno, oko 7000 evra godišnje, 42.260 za 6 godina
6 do 12 godina: 686 evra mesečno, oko 8.200 evra godišnje, 49.400 za 6 godina
12 do 18 godina: 784 evra mesečno, 9.400 evra godišnje, 56.400 za 6 godina

U ovoj računici ima i dobrih vesti: što je više dece u domaćinstvu, niži su prosečni troškovi po detetu. Uglavnom zato što možete kupovati, kuvati i planirati u većim količinama. Odeću i igračke mlađa braća i sestre mogu naslediti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Najjači prirodni probiotik: Čisti creva ko od šale, ali i čuva srce

Sigurno ste se pitali čemu služi čia semenka i koje su sve njene prednosti. Čia semenke odlično utiču na vaš mozak, na varenje, ali i...

Za 1 sat uklanja otrove iz tela: Creva čisti u potpunosti, a tek što topi salo

Smokve se svrstavaju u najzdravije vrste voća Mnogi nisu upoznati sa njenom lekovitošću. Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i...

Ovaj je jedan od najzdravijih začina na svetu, koristite ga češće

Origano je biljka bogata hranljivim materijama i lekovitim svojstvima, može nam dati mnogo više od finog ukusa pice. 1. Podrška za digestivni sistem Origano je poznat po...

Nema šta ne leči: Ovo je najzdraviji i najpopularniji začin, mnogo je više od ukrasa na tanjiru

Peršun je najpopularniji začin na svetu, koji se može pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cele godine (naravno, najbolji je iz vlastite bašte). Ima delikatesni...

Jedan jeftin začin čini čuda protiv parazita u telu: Uzimajte ga na prazan stomak i spasite se bolesti

Neverovatno moćan začin koji štiti od bolesti, a posebno je efikasan ako se pomeša sa mlečnim proizvodima. Karanfilić čini čuda protiv parazita! Jedan aromatični začin...