Nemci izračunali koliko roditelje košta dete do 18. godine, a od cifre boli glava

Savezni zavod za statistiku u Nemačkoj objavio je istraživanje o potrošnji porodice za decu i izračunao da prosečni troškovi roditelja s detetom do njegove 18. godine iznosi oko 150.000 evra. Troškovi za dete podeljeni su u tri starosne grupe: od 0 do 6 godina, od 6 do 12 godina i od 12 do 18 godina, piše Fenix Magazin.

Troškovi do 6. godine

U svojim obračunima Savezni zavod za statistiku dolazi do troškova od oko 587 evra mesečno, koji se odnose na hranu, pelene, igračke, smeštaj i odeću. Nisu uključeni početna oprema i mogući troškovi nege.

Samo početna oprema za bebe košta oko 3000 evra. Troškovi mesta u vrtiću iznose oko 400 evra, a za vrtićku decu oko 250 eura mesečno. Međutim, naknade su povezane s mestom stanovanja i uveliko se razlikuju od regije do regije.

Troškovi do 12. godine

Mesečni troškovi rastu sa svakom godinom detetovog života. Naročito u prvoj godini života, roditelji još uvek imaju koristi od mnogih poklona, zajmova i podrške porodice i prijatelja. Međutim, od upisa u školu moraju se plaćati izleti tokom godišnjih odmora, hobiji, školski izleti i ekskurzije. Lista rođendanskih želja takođe postaje sve duža.

S godinama rastu i zahtevi. Dok decu i dalje pokušavamo da podstaknemo na igru ​​na svežem vazduhu, pametni telefoni, tableti, igraće konzole i računari čine im se mnogo privlačnijim. Svest o brendu i pravi stil sada su sve prisutniji, a to ima svoju cenu. Prema Saveznom zavodu za statistiku, školarac svoje roditelje košta oko 686 evra mesečno. Ovde takođe nisu uključeni godišnji odmor, briga, hobiji i slično.

Troškovi do 18. godine

Nakon 12. godine, odnosno na početku puberteta, mnogima mesečni troškovi ponovo rastu. Ukupno roditelji tada moraju da izdvoje oko 784 evra mesečno za dijete. Tinejdžeri u to vreme više jedu i uvek traže najmoderniju odeću. Veći su iznosi i za džeparac i za slobodne aktivnosti.

Zaključno, dete košta u proseku 684 evra mesečno. Do 18. godine to znači oko 150.000 evra po detetu. Međutim, troškovi rastu sa svakom godinom života deteta:

0 do 6 godina: 587 evra mesečno, oko 7000 evra godišnje, 42.260 za 6 godina
6 do 12 godina: 686 evra mesečno, oko 8.200 evra godišnje, 49.400 za 6 godina
12 do 18 godina: 784 evra mesečno, 9.400 evra godišnje, 56.400 za 6 godina

U ovoj računici ima i dobrih vesti: što je više dece u domaćinstvu, niži su prosečni troškovi po detetu. Uglavnom zato što možete kupovati, kuvati i planirati u većim količinama. Odeću i igračke mlađa braća i sestre mogu naslediti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo nikada ne radite posle masaže: Evo zbog čega može biti jako štetno

Masaža se kao metod lečenja primenjuje već 5.000 godina, ona nam pomaže da se opustimo i sačuvamo svoje zdravlje, dakle koristi se kako u...

Besplatan i jednostavan test proverava zdravlje srca: Koliko vremena vam je potrebno da uradite ovo?

Jednostavan i besplatan test, ali i precizan pokazatelj dobrog rada srca, kažu naučnici iz Španije, jeste sposobnost da do četvrtog sprata stignete za manje...

Čišćenje jetre: Moćni napitak od samo tri sastojka eliminiše masnoće i toksine i regeneriše jetru

Jetru, najveću žlezdu u telu, najviše poznajemo po tome što iz organizma uklanja štetne materije, ali njena uloga još je veća. U njoj se...

Da li treperenje očnog kapka upozorava na problem: Saznajte šta uzrokuje ovu neobičnu pojavu

Ne paničite odmah, nije sve tako crno. Ta pojava jeste prouzrokovana nekim stanjem kojim diriguje vaš način života. Dakle, na svu sreću, stručnjaci sa klinike...

Izbacite sve toksine iz tela za samo sat vremena: Ovo čisti creva u potpunosti, a tek što topi kilograme

Smokve se svakako ubrajaju u najzdravije vrste voća, ali mnogi nisu upoznati sa njenom lekovitošću. Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim...