Problem mokrenja u krevet kod većeg broja dece postaje još izraženiji pred polazak u školu, jer je za neke ulazak, a za druge povratak u školske klupe na neki način stresan. Najveća greška koju roditelji mogu da naprave u ovakvim situacijama je dodatni pritisak na dete.

Iako roditelji nerado govore o tome, problem mokrenja u krevet nije retkost, a lečenje lekovima traje i do šest meseci.

U intervjuu za „Večernje novosti” specijalista dečje hirurgije i urologije profesor dr Zoran Radojičić, ukazuje da u Srbiji oko 10 odsto sedmogodišnjaka pati od nekontrolisanog mokrenja tokom spavanja. Ovo je, naravno, samo procena, tačan broj dece sa ovim problemom je nepoznat.

Da li roditelji na vreme traže stručnu pomoć?

– Nažalost, ne. Roditelji odlažu posetu lekaru jer veruju da će problem nestati spontano. Deca koja mokre u krevet to ne rade namerno i nije preporučljivo da ih roditelji kažnjavaju zbog toga. Enureza je veoma čest problem i u praksi vidimo da je zanemaren, a veoma nepovoljno utiče na kvalitet života cele porodice i može ostaviti dugoročne zdravstvene i psiho-socijalne posledice po dete.

Kada je potrebno potražiti pomoć lekara?

– Kada dete do pete godine ne uspostavi potpunu kontrolu nad mokrenjem, ali i kada mokri jednom ili dva puta nedeljno, neophodna je konsultacija sa lekarom.

Kada je mokrenje u krevet zbog fizioloških, a kada zbog emocionalnih problema kod dece?

– Najčešći razlozi za noćno mokrenje su smanjen kapacitet bešike, povećana proizvodnja urina tokom spavanja i čvrst san. Češće je kod dečaka i vrlo često je roditelj imao sličan problem u detinjstvu. Različiti psihološki problemi, kao što su poremećena porodična dinamika ili nasilje, mnogo su ređi.

Međutim, noćno mokrenje se ne može posmatrati kao izolovan problem, jer značajno opterećuje ovu decu.

– Ignorisanje ovog problema negativno utiče na mnoge oblasti života deteta i porodice, uključujući školske odnose i uspeh, emocionalno blagostanje deteta, samopouzdanje i svakodnevno funkcionisanje.

Da li porodica uvek reaguje na pravi način?

– Kada dete mokri krevet, često i svakodnevno, to remeti život deteta, ali i ritam cele porodice. Dešava se da roditelj pribegava kažnjavanju deteta kako bi rešio problem. Ovo je nehotična radnja i kazna nije rešenje. Naprotiv, to čini celu situaciju još težom. Psihološke posledice noćnog mokrenja su povlačenje deteta, povećana stidljivost, smanjeni socijalni kontakti, a samim tim i razvoj depresivnih i anksioznih stanja. Veoma je važno podržati dete, posebno kada je u pitanju adolescent jer je taj period inače veoma izazovan. Dete koje se budi u mokrom krevetu je dete koje pati i važno je pružiti mu medicinsku i psihološku podršku.

Koliko je stručna podrška zaslužna za to što je među starijom decom znatno manje dece koja se mokre noću?

– Svaki četvrti petogodišnjak i svaki 10. sedmogodišnjak mokri noću. Uspeh lečenja je značajan i zahteva multidisciplinarni pristup.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Nutricionistkinja savetuje: Počnite da pijete ovaj čaj i poboljšajte svoje zdravlje

Uz pojam super namirnice zadnjih se godina često spominju i namirnice za dugovečnost, a jedna od takvih sigurno je, kaže nutricionistkinja dr. Deana Minič,...

Lek za sve: Dobar san može da vas spasi od OVIH bolesti

Iako mnogi smatraju da je starijim ljudima potrebno manje sna, nova studija je pokazala da to nije baš tako. Rezultati istraživanja objavljeni u poslednjem broju...

MA, NE BI ON NIKAD… ILI BI?! Šokiraće vas kolika je verovatnoća da će partner pokazati nekom vaše golišave fotografije

Snimci koji nastaju samo za njegove oči mogli bi da dospeju dalje nego što biste ikad pomislili! Ukoliko osobi s kojom ste u vezi (ili...

3 NAVIKE KOJE BLOKIRAJU SREĆU: Kada ovo promenite, sve u životu će vam ići od ruke!

Sve je moguće, a ako se oslobodite ovih navika, u to ćete se i uveriti, kaže psiholog Amanda Krovel Da li sanjate o boljem životu,...

BEZ PRIMORAVANJA I PRITISAKA: 5 sjajnih načina da pomognete svom stidljivom detetu

Ukoliko vaš mališan, iako godine prolaze, ne prestaje da se krije iza vaših nogu kad mu se neko obrati, možda mu je potrebna mala...
Generated by Feedzy