Poznati srpski akademik, neuropsihijatar i književnik Vladeta Jerotić (1924-2018) izneo je niz izuzetno bitnih činjenica o vaspitanju deteta.

Vladeta Jerotić rekao je da dete, kad se rodi, liči na nekoga, na oca ili majku. I to je njima značajno. I onda roditelj, iako ne voljno, zavoli više to dete koje na njega više liči fizički od ostale njegove dece, a pogotovo ako ima i zajedničke psihičke karakteristike, piše „Zelena učionica“.

– Ranije sam, kao psihijatar, umeo da pitam roditelje s dvoje, troje dece: “Koje dete najviše volite?”. Skoro svi bi rekli – podjednako. Kunu se u to i majka i otac, ali naravno da to nije istina. Tako nešto ne postoji – smatrao je Jerotić.

– Uvek jedno malo više. Ako je dvoje dece, onda je dobro da majka voli jedno, a otac drugo. Jer, ako oboje više vole jedno, ovo drugo će osetiti.

– Deca koja su zdravorođena su tako intuitivna bića i sve primećuju pod belim bogom, šta se dešava i sa majkom i ocem. To je sve neverbalno.

– Evo, uzmimo sad majku. Ona, najpre, voli dete jer ima njene karakteristike. Ali ga, kao drugo, voli i zato što voli muža s kojim je to dete voljno dobila. Ali ono treće, najuzvišenije, to je kad majka voli dete kao zasebno, novo i zagonetno biće, bez obzira na prepoznatljive dobre i loše osobine, svoje i svoga muža u detetu.

– Imate, naravno, onu decu koja ne liče ni na oca ni na majku. Psihički pre svega. Naravno, postoji genetika, pa onda roditelji ponekad, umeju da se prisete nekih osobina svojih rođaka ili predaka, pa ih prepoznaju u detetu. Ali to ponekad i nije slučaj. Recimo, rodi se dete savršeno muzikalno, a niko u porodici ni bližoj ni daljoj da mogu roditelji da se sete, nije bio muzikalan. To je, naravno, ređi slučaj.

– Nekada su verovali da se dete rađa kao neispisana tabla, beslovesno biće. To je bio stav bihejviorista, da se na dete prenose samo fizičke osobine, ali mi danas znamo da to nije tačno. Primera radi, temperament je urođen, kao i mnoge druge stvari. Genetika je izuzetno značajna, a onda i ono što se dešava prenatalno, pa postnatalno.

– U svakom od nas, rekli bi Azijati, krije se stotinu reinkarnacija. U nekom tamo čukununuku, reinkarnirao se, na jedan način, njegov čukundeda. To je genetika.

– Nas su kao mlade psihijatre učili da sklonost ka alkoholizmu, samoubistvu, nije nasledna, već da se uči po modelu. Danas, pak, genetika kaže da neka predispozicija postoji i za alkoholizam i za suicid i za narkomaniju, a još gore – za ubistvo. Meni je ta pomisao da postoji neka greška u genu zbog koje se postaje ubica, stravična, ali u prilog tome nam govori i to da neko počini ubistvo, odleži u zatvoru 15 godina, izađe, pa posle nekoliko meseci počini ubistvo ponovo. Ista je stvar i sa intimnim deliktom. To se pitanje postavlja od Frojdovog vremena, zašto je to tako.

– Sad su se roditelji malo u tom smislu oslobodili pritiska. Još dok sam ja bio mlad psihijatar učili smo da genetika slabo ima uticaja i da sve što ne valja kod dece, i kad odrastu, na jadnim roditeljima je. To dobrim delom jeste tako, ali ne potpuno. I ja ne smem uvek to da pričam jer me slušaju mladi ljudi koji tek treba da rađaju, pa da se ne uplaše.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Zvuči banalno, ali deluje: Rešite se promuklosti uz pomoć slamčice!

Vreme je kada virus haraju, a promuklost je neizbežna pojava svake prehlade i nazeba. Ipak, ne brinite, postoji jednostavan način da se rešite ove...

PRIVUCITE LJUBAV I STRAST: Mali feng šui saveti za poboljšanje seksualnog života

Pročitajte 10 jednostavnih saveta koji će vam pomoći da poboljšate svoj seksualni život pomoću feng šuija. 1. Tople boje Crvena, meka plava, roze ili boja breskva...

Tri načina da smanjite rizik od raka dojke

Potrebno je više pričati o ovoj teškoj bolesti, podizati svest i motivisati žene na samopreglede, redovne preglede i zdrav način života. Evo preporuka i procena...

Ovo staro muško ime simbol je zdravlja i uspeha, a i danas je veoma popularno

Ovo staro muško ime poslednjih godina je ponovo postalo popularno među roditeljima u Srbiji te se redovno nalazi među 10 najpopularnijih u našoj zemlji. O...

Ne bacajte novac na razne sirupe, najefikasniji prirodni lek za kašalj nalazi u vašoj kuhinji

Kad osetite da ćete imati napada kašlja, uzmite kašiku sirupa od lovora. Lako ga je napraviti kod kuće. U proključalu vodu (2,5 dl) stavite...
Generated by Feedzy