SOKRATOV VODIČ ZA MAME I TATE: 5 pravila uz pomoć kojih ćete naučiti decu da misle svojom glavom


,,Ne mogu naučiti nikoga ništa. Mogu samo naterati ljude da misle“, rekao je još davno čuveni Sokrat.


Polazeći od ove njegove misli, Lori Grej, pravnica i advokat za dečja prava, osmislila je vodič za roditelje koji se temelji na učenju ovog grčkog filozofa.

Ona u knjizi „Jednostavan vodič kroz sokratsko roditeljstvo“ ističe da decu treba podsticati da sama pronalaze odgovore na univerzalna pitanja, umesto da im namećemo svoje ideje i razmišljanja.

– Iako je bio jedan od najmudrijih ljudi u drevnoj Grčkoj, Sokrat je ostao upamćen po izjavi: „Ja znam samo jedno, a to je da ništa ne znam.“ Ovo je odličan pristup i roditeljstvu. Umesto što pokušavamo da ubedimo decu da imamo odgovore na sva pitanja, bolje je da ih motivišemo na razgovor i podstičemo da misle svojom glavom – kaže Lori Grej.

Ovo je pet osnovnih pravila sokratskog roditeljstva:

 

1. Postavljajte pitanja

Kad detetu čitate priču, važno je i da njega uključite u dijalog. Ne čitajte samo zbog sadržaja, već postavljajte otvorena pitanja i slušajte šta vam dete kaže. Na primer, pitajte ga „Šta ti se svidelo…?“ ili „Šta bi ti uradio…?“ Deca su prirodno znatiželjna i kreativna i zato roditelji moraju da ohrabruju njihovu radoznalost i želju za istraživanjem.

2. Slušajte šta vam govore

Dajte detetu vremena da odgovori na vaše pitanje. Njegov odgovor ne procenjujte kao dobar ili loš, ispravan ili pogrešan, jer deca moraju da znaju da ih vidimo i čujemo. Zajedno radite na tome da prepoznate osećanja i motive koje proživljavaju likovi iz priče koju čitate. Takav pristup osnažuje decu da prepoznaju i svoja osećanja i da počnu da žive sa više samosvesti.

3. Igrajte se rešavajući pitalice

Zagonetke i pitalice za decu su odličan način da kvalitetno provedete vreme zajedno i da se zabavite, ali i da ih podstaknete da misle svojom glavom.

beba, vaspitanje, deca
FOTO: SHUTTERSTOCK

Nije bitno da li će tačno odgovoriti, već da imaju što više dobrih ideja. Mališani do pet godina obožavaju zagonetke o životinjama, dok one malo starije više zanimaju brojke.

4. Prihvatite ih onakve kakve jesu

Niko nije savršen, pa tako niste ni vi, ni vaše dete. Ne pokušavajte da ga stavite u kalup ponašanja koji vama odgovara. Kad dete napravi propust, ne reagujte burno jer ćete izgubiti bliskost s njim. Umesto toga, razgovarajte i dopustite prvo njemu da kaže šta misli i kako bi ono rešilo taj problem. Deca moraju da se osećaju sigurno i povezano sa svojim porodicama.

5. Verujte im

Ako stalno proveravate decu i ispitujete ih o svemu do najsitnijih detalja, šaljete i poruku da im ne verujete. To kod dece stvara osećaj nesigurnosti i zato je važno da uvažavate dečji izbor i mišljenje. Poštujte njihovu privatnost, a ako želite povremeno da im proveravate mobilni telefon, obavestite ih o tome i ustanovite to kao pravilo. Poverenjem u sebe kao u dobrog roditelja i u dete, koje kao i svi mi želi da bude prihvaćeno, izgradićet lep i blizak odnos.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Naučnici otkrili kako alkohol pre seksa utiče na „muški ponos“, mnogi muškarci će se šokirati – nisu ovo očekivali

Iako nekoliko čašica u noćnom izlasku ponekad može biti zabavno, stručnjaci otkrivaju da piće neposredno pre ‘akcije’ može pokvariti seks. Ispijanje prekomerne količine pića može...

Popijte ovo pre spavanja: Rešava naporan zdravstveni problem koji nas muči u ovom periodu godine

Stanje organizma može se poboljšati domaćim lekovima, a ova infuzija neće se nositi samo sa bolovima u zglobovima, već i sa regulacijom šećera u...

Ne kaže se džaba „zdrav kao dren“: Evo šta ova moćna biljka sve leči

Dren, voće sa bogatom istorijom i značajnim mestom u tradicionalnim kuhinjama širom sveta, često ostaje nepravedno zapostavljeno u senci popularnijih voćnih vrsta. Međutim, ovo...

Ako imate problema sa erekcijom probajte ovo, bolje je od viagre i besplatno – odlično za srce i bez nuspojava

Prema novom istraživanju objavljenom u Journal of Sexual Medicine, postoji još nešto što biste trebali isprobati ako imate problema s erekcijom, a možete izbeći...

Masaža palca otklanja bol u stomaku, a evo sa kojim organima su povezani ostali prsti

Japanska umetnost lečenja koja vam pomaže da izbalansirate svoje emocije i bolove Jin Shin Jyutsu je drevna, japanska umetnost lečenja koja vam pomaže da izbalansirate...