,,Ne mogu naučiti nikoga ništa. Mogu samo naterati ljude da misle“, rekao je još davno čuveni Sokrat.


Polazeći od ove njegove misli, Lori Grej, pravnica i advokat za dečja prava, osmislila je vodič za roditelje koji se temelji na učenju ovog grčkog filozofa.

Ona u knjizi „Jednostavan vodič kroz sokratsko roditeljstvo“ ističe da decu treba podsticati da sama pronalaze odgovore na univerzalna pitanja, umesto da im namećemo svoje ideje i razmišljanja.

– Iako je bio jedan od najmudrijih ljudi u drevnoj Grčkoj, Sokrat je ostao upamćen po izjavi: „Ja znam samo jedno, a to je da ništa ne znam.“ Ovo je odličan pristup i roditeljstvu. Umesto što pokušavamo da ubedimo decu da imamo odgovore na sva pitanja, bolje je da ih motivišemo na razgovor i podstičemo da misle svojom glavom – kaže Lori Grej.

Ovo je pet osnovnih pravila sokratskog roditeljstva:

 

1. Postavljajte pitanja

Kad detetu čitate priču, važno je i da njega uključite u dijalog. Ne čitajte samo zbog sadržaja, već postavljajte otvorena pitanja i slušajte šta vam dete kaže. Na primer, pitajte ga „Šta ti se svidelo…?“ ili „Šta bi ti uradio…?“ Deca su prirodno znatiželjna i kreativna i zato roditelji moraju da ohrabruju njihovu radoznalost i želju za istraživanjem.

2. Slušajte šta vam govore

Dajte detetu vremena da odgovori na vaše pitanje. Njegov odgovor ne procenjujte kao dobar ili loš, ispravan ili pogrešan, jer deca moraju da znaju da ih vidimo i čujemo. Zajedno radite na tome da prepoznate osećanja i motive koje proživljavaju likovi iz priče koju čitate. Takav pristup osnažuje decu da prepoznaju i svoja osećanja i da počnu da žive sa više samosvesti.

3. Igrajte se rešavajući pitalice

Zagonetke i pitalice za decu su odličan način da kvalitetno provedete vreme zajedno i da se zabavite, ali i da ih podstaknete da misle svojom glavom.

beba, vaspitanje, deca
FOTO: SHUTTERSTOCK

Nije bitno da li će tačno odgovoriti, već da imaju što više dobrih ideja. Mališani do pet godina obožavaju zagonetke o životinjama, dok one malo starije više zanimaju brojke.

4. Prihvatite ih onakve kakve jesu

Niko nije savršen, pa tako niste ni vi, ni vaše dete. Ne pokušavajte da ga stavite u kalup ponašanja koji vama odgovara. Kad dete napravi propust, ne reagujte burno jer ćete izgubiti bliskost s njim. Umesto toga, razgovarajte i dopustite prvo njemu da kaže šta misli i kako bi ono rešilo taj problem. Deca moraju da se osećaju sigurno i povezano sa svojim porodicama.

5. Verujte im

Ako stalno proveravate decu i ispitujete ih o svemu do najsitnijih detalja, šaljete i poruku da im ne verujete. To kod dece stvara osećaj nesigurnosti i zato je važno da uvažavate dečji izbor i mišljenje. Poštujte njihovu privatnost, a ako želite povremeno da im proveravate mobilni telefon, obavestite ih o tome i ustanovite to kao pravilo. Poverenjem u sebe kao u dobrog roditelja i u dete, koje kao i svi mi želi da bude prihvaćeno, izgradićet lep i blizak odnos.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Farbanje jaja uz pomoć gumica za tegle i farbe: Savršena tehnika koju zna jako malo domaćica

Insiraciju za ovako predivno ofarbana jaja našli smo u staroj japanskoj shibori tehnici za farbanje tkanine. Shibori je japanska tehnika farbanja tkanine, ali se poslednjih...

Samo 3 sastojka, a priprema traje 5 minuta: Sočna PITA BEZ BRAŠNA i sa tikvicama (RECEPT)

Umesto obične domaće pite s brašnom ili korama, odaberite ovu zdraviju alternativu i nećete zažaliti Sezona tikvica je u punom jeku, a svakodnevno pronalazimo interesantne...

Fanastičnog je ukusa, ne oduzima vreme: Najbrži KUGLOF koji se priprema za svega nekoliko minuta

Za pripremu vam treba svega nekoliko minuta, a onda samo treba da sačekate da se ispeče Čokoladni kuglof je prava magija ukusa... A jednostavniji recept od...

Zadržite toplotu u svom domu: 5 jednostavnih načina kako da efikasno koristite radijatore i sačuvate novac

Ako imate problema sa hladim prostorijama, onda nekoliko trikova će vam značiti kako bi vam kuća bila dovoljno zagrejana. Da proleće ne biste dočekali praznih...

MESEČNI HOROSKOP ZA SEPTEMBAR 2021: Precizna i detaljna prognoza za sve znakove, za tri najvažnija polja!

Blizanci, krajnje je vreme da se pozabavite svojim izgledom i zdravljem! OVAN Na početku meseca osećaćete veliki nalet energije koji će se prošiti i na drugu...