Nije do skupih sorti i aparata: Ovo je ključno za dobru kafu


Različite vrste soli kojima obiluje tvrda voda podstiču otpuštanje aroma iz zrna kafe zbog čega ni najskuplja kafa ne bi bila tako ukusna ako se priprema u mekoj vodi.


Zaboravite na luksuzne aparate za kafu, kupovinu najskupljih zrna ili specijalne tehnike mešanja, jer u dobrom ukusu omiljenog napitka najveću ulogu ima voda, pokazala je studija britanskog Univerziteta Bat. U njoj je hemičar Kristofer Hendon analizirao tačan sastav kafe koju je prethodno dao volonterima na testiranje.

Čak i ako se koristi ista sorta i zrna, kafa može da ima potpuno drugačiji ukus ako se skuva u različitim vodama iz slavine, zaključili su naučnici. Ono što najviše utiče na dobar ukus kafe je relativno tvrda voda, koja ima veći udeo magnezijumovih iona i podstiče otpuštanje aroma iz zrna, piše Daily Mail.

Trik za ukusniju tursku kafu – šta vam je sve potrebno:

  • hladna voda
  • turska kafa: razlika između turske i bilo koje druge mlevene kafe je u tome što je turska
  • finije mlevena. Iako uz mlin za kafu mešavinu možete da pripremite i sami, danas se
  • može kupiti već gotova
  • bakrena džezva
  • šoljice za kafu
  • šećer

Kako skuvati kafu?

Za kuvanje kafe ne treba vam neka posebna veština sve dok imate na umu nekoliko jednostavnih trikova.

Voda: uvek koristite hladnu vodu, a za tačnu količinu potrebne kafe odmerite broj šoljica za kafu. Kada je u pitanju razmera vode prema turskoj kafi, pravilo je jedna i po „šoljica“ vode po šoljici. Pritom je šoljica ona u kojoj ćete kafu da poslužite, a ne uobičajena merna šoljica.

Kafa i šećer: Za svaku šoljicu kafe treba vam čajna kašičica mlevene kafe. Ako pripremate kafu sa šećerom, dodajte ga odmah na početku. Ipak, ako neko od vaših gostiju ne voli slatku kafu, skuvajte je bez šećera i prelijte u šoljicu, a u ostatku kafe u džezvi dodajte šećer za druge goste i promešajte.

Dakle, postavili ste džezvu sa hladnom vodom na srednje jaku vatru i kada prokuva, dodali ste kafu. Sačekajte da se smesa podigne. To će potrajati par sekundi, pa dobro pripazite. Kako se kafa zagrejava, na vrhu se stvara tamna pena. Običaj je tursku kafu servirati sa penom na vrhu. Zato pre nego što tečnost ponovo uzavre, čajnom kašičicom deo te pene prebacite pojedinačno u svaku šoljicu, a zatim vratite džezvu na vatru. Kad kafa zakuva, prelijte tečnost do pola šoljice preko pene koju ste već ranije stavili. Zatim džezvu vratite na vatru i zakuvajte ostatak kafe još 10 do 15 sekundi, a potom time napunite šoljice do vrha.

NEVEROVATAN EFEKAT! Saznajte za šta možete iskoristiti JEDNU KESICU ČAJA ― trik koji je koristan SVIM domaćicama

Izvor: Super žena

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Srčani zastoj najčešće se dešava u jednoj prostoriji u stanu, obavezno obratite pažnju

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje da kuca. Kada se to dogodi, glavni organi više ne primaju oksigenisanu krv, što dovodi život...

Nesanica i buđenje u toku noći će biti prošlost: Svako veče popijte ovaj domaći napitak i spavaćete kao top

Ovaj napitak pomaže da odmah utonete u san Ukoliko imate problema da zaspite i niste uspeli da nađete prirodan način da se uspevajte, probajte magični...

Zašto toliko mladih ljudi umire od srčanih problema: Kardiolog otkriva najveći razlog

Poslednjih godina došlo je do zabrinjavajućeg porasta smrtnih slučajeva povezanih sa srcem među mladima, što je trend koji zahteva ozbiljnu pažnju kako zdravstvenih radnika...

Najbolja pomoć kod sezonske prehlade: Napitak od 2 sastojka oporavlja organizam za tren oka

Ako je i vas „uhvatila“ sezonska prehlada, upotrebite dva prirodna sastojka i pobedite prehladu u tren oka. Svima je dobro poznato blagotvorno delovanje meda, a...

Mnogi rade ovih 5 stvari, ne znaju koliko su štetne po zdravlje, uništavaju jetru više nego alkohol!

Verovatno već znate da česta ili prekomerna konzumacija alkohola ozbiljno oštećuje vašu jetru. Međutim, ova štetna navika nije jedina koja može da sabotira funkcionisanje ovog dragocenog...