Nije do skupih sorti i aparata: Ovo je ključno za dobru kafu


Različite vrste soli kojima obiluje tvrda voda podstiču otpuštanje aroma iz zrna kafe zbog čega ni najskuplja kafa ne bi bila tako ukusna ako se priprema u mekoj vodi.


Zaboravite na luksuzne aparate za kafu, kupovinu najskupljih zrna ili specijalne tehnike mešanja, jer u dobrom ukusu omiljenog napitka najveću ulogu ima voda, pokazala je studija britanskog Univerziteta Bat. U njoj je hemičar Kristofer Hendon analizirao tačan sastav kafe koju je prethodno dao volonterima na testiranje.

Čak i ako se koristi ista sorta i zrna, kafa može da ima potpuno drugačiji ukus ako se skuva u različitim vodama iz slavine, zaključili su naučnici. Ono što najviše utiče na dobar ukus kafe je relativno tvrda voda, koja ima veći udeo magnezijumovih iona i podstiče otpuštanje aroma iz zrna, piše Daily Mail.

Trik za ukusniju tursku kafu – šta vam je sve potrebno:

  • hladna voda
  • turska kafa: razlika između turske i bilo koje druge mlevene kafe je u tome što je turska
  • finije mlevena. Iako uz mlin za kafu mešavinu možete da pripremite i sami, danas se
  • može kupiti već gotova
  • bakrena džezva
  • šoljice za kafu
  • šećer

Kako skuvati kafu?

Za kuvanje kafe ne treba vam neka posebna veština sve dok imate na umu nekoliko jednostavnih trikova.

Voda: uvek koristite hladnu vodu, a za tačnu količinu potrebne kafe odmerite broj šoljica za kafu. Kada je u pitanju razmera vode prema turskoj kafi, pravilo je jedna i po „šoljica“ vode po šoljici. Pritom je šoljica ona u kojoj ćete kafu da poslužite, a ne uobičajena merna šoljica.

Kafa i šećer: Za svaku šoljicu kafe treba vam čajna kašičica mlevene kafe. Ako pripremate kafu sa šećerom, dodajte ga odmah na početku. Ipak, ako neko od vaših gostiju ne voli slatku kafu, skuvajte je bez šećera i prelijte u šoljicu, a u ostatku kafe u džezvi dodajte šećer za druge goste i promešajte.

Dakle, postavili ste džezvu sa hladnom vodom na srednje jaku vatru i kada prokuva, dodali ste kafu. Sačekajte da se smesa podigne. To će potrajati par sekundi, pa dobro pripazite. Kako se kafa zagrejava, na vrhu se stvara tamna pena. Običaj je tursku kafu servirati sa penom na vrhu. Zato pre nego što tečnost ponovo uzavre, čajnom kašičicom deo te pene prebacite pojedinačno u svaku šoljicu, a zatim vratite džezvu na vatru. Kad kafa zakuva, prelijte tečnost do pola šoljice preko pene koju ste već ranije stavili. Zatim džezvu vratite na vatru i zakuvajte ostatak kafe još 10 do 15 sekundi, a potom time napunite šoljice do vrha.

NEVEROVATAN EFEKAT! Saznajte za šta možete iskoristiti JEDNU KESICU ČAJA ― trik koji je koristan SVIM domaćicama

Izvor: Super žena

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Srbi veruju da je soda bikarbona spas za želudačnu kiselinu: Stručnjak konačno rešio dilemu

Da li je soda bikarbona zaista efikasno rešenje? Želudačna kiselina, nadimanje, ostali problemi sa varenjem… Mnogi posegnu za sodom bikarbonom ne bi li se rešili...

Stavila beli luk u nozdrve, posle 10 minuta usledio je pakao (video)

„Očekivala sam da će tu biti slina i drugih tečnosti iz nosa, ali ni u ludilu nisam bila spremna za ovoliku količinu“ Engleskinja Rozalin Katarina...

Stomak vam je kao balon? Dijetetičari otkrivaju trik koji trenutno rešava nadutost

Svi gutaju određenu količinu vazduha kada jedu i piju, ali prekomerno gutanje može dovesti do viška gasova, nadimanja i podrigivanja. Određena hrana i pića...

Čisti krv, žuč i jetru, savršen za rad creva: pijte svako jutro na prazan stomak gutljaj ovog napitka i zaboravićete na zatvor i loše...

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša creva će raditi savršeno. Jednoj kašiku...

Božije drvce raste na svakom koraku: Svi misle da je korov, a zapravo reč je o leku nad lekovima!

Pokraj potoka i reka, na zapuštenim zemljištima i u baštama od juna do oktobra raste i cveta lekovito mirišljavo i gorko – božje drvce,...