3 efikasna recepta za brzo izbacivanje peska u bubrezima

Pesak u bubrezima je česta pojava koja može biti prilično neprijatna. Radi se zapravo o malim česticama kristala koji se formiraju u urinarnom traktu. Ovi kristali se mogu spojiti i formirati veće kristale koji se nazivaju bubrežni kamenci.

Kako brzo izbaciti pesak iz bubrega?

Simptomi peska u bubrezima mogu uključivati bol u leđima ili stomaku, bol prilikom mokrenja, krv u urinu, česte urinarne infekcije ili promene u boji i mirisu urina.

Uzroci peska u bubrezima mogu biti različiti, uključujući dehidrataciju, genetske faktore, lošu ishranu bogatu solima i mineralima, kao i određene medicinske uslove. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu simptoma, fizičkog pregleda, analize urina i slike bubrega, kao što su ultrazvuk ili CT skeniranje.

Lečenje peska u bubrezima može uključivati promene u ishrani, povećan unos tečnosti radi ispiranja bubrega, lekove za ublažavanje bola i upale, kao i terapiju za sprečavanje ponovne pojave kamenaca, piše Magično bilje.

U nekim slučajevima, ako su kamenci veći ili uzrokuju ozbiljne simptome, može biti potrebna procedura za njihovo uklanjanje, poput litotripsije (razbijanje kamenaca ultrazvukom) ili hirurškog uklanjanja.

Izbacite pesak iz bubrega prirodnim lekovima
Prirodni lekovi mogu pomoći da lakše izbacite pesak iz bubrega. Uvek je najbolje da kontaktirate lekara kada razvijete ove simptome. U zavisnosti od vaših simptoma, vaš lekar može da utvrdi da li su prirodni lekovi prikladni ili je bolje prvo isprobati medicinske tretmane.

1 Pijte puno vode

Održavanje hidratacije je važan deo načina za upravljanje i prevenciju peska i kamena u bubregu. Pijenje dovoljno vode razblažuje koncentraciju minerala, soli i drugih supstanci u vašem urinu, što pomaže u sprečavanju formiranja peska u bubregu.

Nastojte da pijete 8 do 12 čaša vode dnevno kako biste pomogli svom telu da izbaci pesak iz bubrega. Ograničite unos kafe, čaja i sode na 1 do 2 šolje dnevno da biste sprečili dehidraciju, što povećava rizik od kamena u bubregu.

2 Probajte jabukovo sirće

Jabukovo sirće sadrži sirćetnu kiselinu, jedinjenje koje može smanjiti količinu kalcijum oksalata u urinu, koji je glavna komponenta mnogih kamena u bubregu. Jabukovo sirće takođe ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju bola i upale povezane sa peskom i kamenom u bubregu.

Ograničite unos na 20 mililitara (mL) ili četiri kašičice dnevno. Naime, velike količine jabukovog sirćeta mogu smanjiti nivo kalijuma u ​​vašem telu i izazvati karijes i uznemireni stomak.

3 Konzumirajte sokove od citrusnog voća

Sokovi od agruma, uključujući sok od limuna, limete i pomorandže, mogu pomoći u izbacivanju peska iz bubregom. Takođe, može da utiče na smanjenje kamena u bubregu i olakša izbacivanje.

Svi agrumi sadrže velike količine limunske kiseline — jedinjenja koje se vezuje za kalcijum, koji je mineral koji se nalazi u mnogim kamencima u bubregu. Studije pokazuju da pijenje samo 120 ml limunovog soka dnevno može sprečiti stvaranje kamena u bubregu.

Pijenje sokova od citrusnog voća takođe vas može hidrirati i razblažiti koncentraciju minerala koji formiraju pesak i kamen u urinu. Održavanje hidratacije takođe pomaže u ispiranju malih kamenčića ili sprečavanju njihovog rasta.

Dok većina sokova od citrusnog voća može biti od pomoći kada imate kamen u bubregu, dokazi sugerišu da sok od grejpfruta povećava rizik od stvaranja kamena u bubregu—zato se preporučuje izbegavanje ovog soka kada pokušavate da izbacite kamen u bubregu.

Važno je konsultovati se sa lekarom ako sumnjate da imate pesak u bubrezima, kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i lečenje. Takođe, pravilna ishrana, redovno vežbanje i adekvatan unos tečnosti mogu pomoći u prevenciji formiranja peska i kamena u bubrezima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Najlepša imena za devojčice rođene leti

Ukoliko vam termin za porođaj pada u najtoplije doba godine, a želite da ime vaše devojčice oslikava baš taj period, donosimo vam neka od...

Sve o toplotnom udaru: Ovo su znaci na koje morate odmah da reagujete

Pročitajte sve o toplotnom udaru – kako izgledaju simptomi, kada se najčešće javlja i šta bi u tom slučaju trebalo hitno da uradite Srbiju ovih...

Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak, pomaže u lečenju od raka: jedite je češće i zaboravićete lekare!

Verovatno ste već pretpostavili, u pitanju je cvekla. Možda vam se ne sviđa ukus ove biljke, ali to nije važno u poređenju sa prednostima koje...

Javlja se na ovim delovima tela: Ovo je prvi uočljiv simptom masne jetre

Pacijenti često primećuju da se brže umaraju ili da imaju osećaj opšte iscrpljenosti, bez obzira na adekvatan odmor Bolest masne jetre, poznata i kao hepatoza...

Trik od 5 sekundi oslobodiće vas napetosti, samo uradite ovo!

Anksioznost je problem savremenog doba i pogađa nas sve pomalo. Ukoliko se osećate opterećeno ili uznemireno, ponekad je potrebno samo da promenite položaj tela...