Anemija je široko rasprostranjena bolest i smatra se da 10 odsto populacije ima ovaj problem. Ona je kod nekih trenutno stanje, mada uglavnom je hronična i izaziva brojne druge probleme, ukoliko se ne leči
Šta je, zapravo, anemija?
Anemija je stanje u kom postoji nedostatak crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. Upravo hemoglobin služi za prenos kiseonika do ćelija i tkiva, pa glavni simptom anemije – umor, nastaje zato što organizam ne dobija ono što mu je potrebno za pravilno fukncionisanje.
Osim umora, spisak simptoma je dugačak, pa tako imamo ubrzan rad srca, bledilo kože, nedostatak daha, pojava modrica, loša koncentracija, opadanje kose, česte glavobolje.
Pored vitamina, infuzija i različitih lekova koji se koriste u zavisnosti od uzroka anemije, možemo svoje stanje znatno poboljšati ishranom i prirodnim napicima.
Gvožđe je najvažnije u prevenciji anemije, pa ako njega nema dovoljno, kiseonik ne stiže do ćelija.
Nekoliko biljaka nam može olakšati borbu sa anemijom.
1. Čaj od koprive
FOTO: PROFIMEDIA
Kopriva je najlekovitija u proleće, bogata je mineralima, a posebno gvožđem koje je nama neophodno. Kašičicu osušenih i sitno iseckanih listova koprive prelijte ključalom vodom, i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga, procedite i pijte tri puta dnevno.
2. Sok od kupine
FOTO: PROFIMEDIA
Kupina sadrži vitamin C, kompleks B vitamina, gvožđe, natrijum, jabučnu kiselinu, ona je prava riznica zdravlja. Potrebno vam je 5 kg kupine koje ćete očistiti i ostaviti 10 minuta na tihoj vatri, nakon toga izgnječite plodove i dodajte šećer po ukusu, sve to vratite na vatru i konstantno mešajte, a na kraju dodajte dve kesice limuntusa. Vaš zdravi napitak je gotov, samo ga sipajte u flaše i počnite što pre sa primenom.
3. Sok od cvekle
FOTO: MADELEINE STEINBACH/SHUTTERSTOCK
Cvekla je kraljica u borbi sa anemijom, smatra se kao najdelotvornija, a neke studije u Nemačkoj su pokazale da redovnom upotrebom cvekle možete zauvek izlečiti anemiju. Ona ima visoke vrednosti gvožđa, pa odatle i dolazi njena efikasnost. Obratite pažnju na to da je cvekla prejaka, pa možete imati mučnine ukoliko pijete previše ovog soka. Sameljite u blenderu, možete da dodate i šargarepu, ali dnevni unos ovog napitka neka ne bude veći od 0,8 dl.
Izvor: Glossy