Menopauza je prirodni deo životnog ciklusa i nastaje kada žena prestane da ima menstruaciju. To je postepen proces koji se dešava mesecima ili godinama.

6 stvari koje morate znati o menopauzi:

Menopauza je uzrokovana promenama u nivou hormona koje se dešavaju kako žena stari
Simptomi menopauze uključuju navale vrućine, promene raspoloženja, probleme sa pamćenjem i promene u seksualnom nagonu
Dužina trajanja simptoma varira između pojedinaca, ali u proseku iznosi oko 4 godine
Ako su vaši simptomi ozbiljni, postoji tretman koji bi mogao pomoći
Zdrava ishrana i redovne vežbe mogu poboljšati neke od simptoma
Razgovor pomaže – prijatelji, porodica i profesionalci mogu vam dati podršku i smernice

Zašto dolazi do menopauze?

Menopauza je normalan deo životnog ciklusa, gde nivoi hormona estrogena opadaju sa godinama, tako da menstruacije postaju ređe i na kraju potpuno prestaju. To znači da žena više ne može da zatrudni.

Koji su simptomi?

Promena u obrascu menstruacije je prvi znak menopauze. Ostali simptomi uključuju navale vrućine, noćno znojenje, anksioznost, probleme sa pamćenjem, suvoću vagine i promene u seksualnom nagonu.

Simptomi se razlikuju među pojedincima – neke žene će imati blage simptome, dok druge mogu imati simptome koji imaju veliki uticaj na njihov svakodnevni život.

Koliko dugo traje menopauza?

Simptomi menopauze mogu početi mesecima ili čak godinama pre nego što menstruacija potpuno prestane. Obično se nastavljaju oko 4 godine nakon poslednje menstruacije, mada kod nekih žena simptomi traju mnogo duže. Menopauza se obično dešava između 45 i 55 godina.

Postoje li tretmani za menopauzu?

Ako su vaši simptomi ozbiljni, postoji tretman koji bi mogao pomoći. Ovo uključuje terapiju zamene hormona (HRT), koja zamenjuje estrogen za ublažavanje simptoma, kreme za suvoću vagine i terapiju kognitivnog ponašanja (CBT) koja pomaže kod promena raspoloženja. Razgovarajte sa svojim lekarom o rizicima i prednostima različitih tretmana.

Šta mogu učiniti da sebi pomognem?

Da biste lakše kontrolisali nalete vrućine, mogle bi vam pomoći jednostavne stvari kao što je nošenje lagane odeće, korišćenje ventilatora i hlađenje spavaće sobe.

Ako se borite sa svojim raspoloženjem, razmislite o opuštanju, ostanite aktivni i dovoljno spavajte. Redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana takođe mogu pomoći u poboljšanju simptoma menopauze.

S kim mogu razgovarati?

Iako još uvek postoji stigma i sramota oko menopauze, važno je znati da niste sami i da postoji podrška. Pokušajte da budete otvoreni u vezi sa svojim simptomima sa svojim partnerom, porodicom i prijateljima – to im može pomoći da shvate kroz šta prolazite i moglo bi da umanji svaku neprijatnost zbog simptoma.

Deljenje iskustava sa drugim ženama koje prolaze kroz istu stvar može biti umirujuće. Postoje mnoge veb stranice, blogovi i video snimci na mreži gde su žene podelile svoje priče o menopauzi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

TURSKA GIBANICA: Najsočnija pita na svetu se ovako pravi! (RECEPT)

Vrhunski ukus, brza i laka priprema Sastojci: kore za pitu Za premazivanje: 1/2 šolje vode 1/2 šolje mleka 2 jajeta 1/2 šolje ulja Za fil: feta sir čedar sir peršun Još: žumance...

Prejeli ste se tokom praznika? Ovo će vam pomoći!

Prejedanje je teško izbeći tokom praznika, kada je trpeza prepuna omiljenih jela. Ipak, osećaj je neprijatan, pa oni koji ne mogu da se suzdrže...

NAJZDRAVIJI DORUČAK PO RECEPTU LEKARA: Mora da sadrži ovih 5 namirnica, samo jednoj grupi ljudi potrebna je i šesta!

Univerzalni zdravi doručak po receptu gastroenterologa! Gastroenterolog Vojislav Perišić gostovao je u Jutarnjem programu i otkrio koje meso ne bi trebalo kupovati, kao i zablude...

Naučnici potvrdili: U ovom položaju tela popijeni lek će NAJBRŽE delovati

Ovo je možda nešto o čemu i ne razmišljamo, ali da li ste ikada pomislili da položaj tela može da utiče na dejstvo leka? Naime,...

Prirodni lek za žgaravicu i probleme s probavom, potrebna su samo 3 sastojka

Znamo da je rizik od prejedanja i natečenog trbuha uvek iza ugla. Nažalost za mnoge od nas, ovo se može pogoršati žgaravicama ili uopšteno...
Generated by Feedzy