Beli luk je izuzetno zdrava namirnica, ali ukoliko se koristi pogrešno ili previše, može dovesti do kontraindikacija, rekla je za srpske medije specijalista opšte medicine Biserka Obradović.
Doktorka Obradović je rekla da i danas, kao što je to bilo nekada, imamo ljude koji kažu da preko zime naseckaju slanine i belog luka, i veruju ih to štiti od prehlade i gripa.
‘Naravno, beli luk je super namirnica, koja je u Evropu doneta još pre 7.000 godina. Ona se u ishrani koristi i kao začin i kao dodatak ishrani, međutim, i te kako, ako se pravilno koristi, zbog svojih svojstava, može biti i lek’, rekla je dr. Obradović.
Kako kaže, njegova sumporna jedinjenja od koga potiče onaj jak miris, utiču na zdravlje ljudskog organizma.
‘One pre svega smanjuju krvni pritisak, deluju na smanjenje triglicerida i lošeg holesterola. Povoljno deluju na kardiovaskularni sistem. Ponaša se tako kao da je prirodni antibiotik, to je „mašina“ za uništavanje mikroba, od kandide do helikobakterije’, rekla je dr. Obradović.
Ona ističe da se on ponaša kao antikoagulantno sredstvo. Dodaje da je sve to ukoliko se konzumira na tačno određen način i u određenim granicama.
‘Ljudi mogu da stvore sebi i kontraindikacije, ako preteruju s upotrebom i ako ga koriste na pogrešan način’, rekla je lekarka.
Doktorka Obradović je upozorila da nikako ne treba uzimati savete sa interneta od nekih ljudi koji preporučuju kako da se koristi, a nisu lekari.
‘Bitno je da znamo kako da ga koristimo i u kojim količinama, jer može imati i kontraindikacije’, rekla je doktorka. Ona je upozorila ljude koji piju antikoagulantnu terapiju, da ne preteruju s upotrebom belog luka, jer on paralelno s unošenjem lekova, može još više razrediti krv.