Čudesna namirnica za žene preko 30. godine: Kad čujete za šta je sve dobra, ješćete je stalno

Čia seme se koristi kao dodatak jelima i kao začin, a popularnost je steklo zbog mnogobrojnih zdravstvenih prednosti.

Mnogi danas kombinuju čia seme sa ostalim zdravim namirnicama u smutijima, jogurtima i pudinzima jer ima izuzetno povoljan uticaj na organizam. Iako ćete se složiti da na prvi pogled ne izgledaju atraktivno, ono što sadrže u sebi i za šta su sve lekovite i zdrave svakako su više nego dovoljni razlozi da ih unosimo, posebno kada pređemo 30. godinu.

Bogati nutrijentima

Ako ste u potrazi za vlaknima, mineralima, gvožđem i vitaminima na jednom mestu, ove semenke su pravi izvor zdravlja. Dve kašike čia semenki sadrži 138 kalorija, ali one pokrivaju gotovo celokupnu dnevnu potrebu za nutrijentima. Stari narodi su ga koristili ne samo u ishrani, već i na polju lepote. Čia semenke su odlične za negu kose, kože i noktiju, jer u sebi sadrže cink i gvožđe.

Čuva imuni sistem

Organizam se s godinama teže bori sa slobodnim radikalima koji napadaju imuni sistem, pa je uvršćivanje čia semenki koje su bogate antioksidansima, izuzetno poželjno. Antioksidansi povoljno utiču na srce, jetru i regulišu krvni pritisak.

Zdrave kosti

Iako mnogi smatraju da je dok smo mlađi i u razvoju unos kalcijuma poželjan, s godinama kosti mogu da oslabe, a već u nekim srednjim može doći do osteroporoze i drugih bolesti kostiju. Unos kalcijuma, fosfora i magnezijuma je izuzetno važan da se kosti održavaju zdravim i jakim.

Pomažu u mršavljenju

Većina dama nakon ulaska u četvcrtu deceniju ima usporeniji metabolizam, a čia semenke su se pokazale kao odličan probiotik i regulator u ishrani. Vlakna i proteini kojima obiluju su izuzetno važni u regulisanju probave, ali i skidanju viška kilograma, što verujemo da je većini dama cilj. Čia semenke izazivaju osećaj sitosti.

Reguliše glukozu

Istraživanja su pokazala da čia semenke imaju pozitivan uticaj na balansiranje nivoa glukoze u krvi, a to sve zahvaljujući vlaknima koja su prisutna u njima.

Kako ih unositi?

Zbog neutralnog mirisa koji imaju, mogu se jednako dodavati i slanim i slatkim jelima. Mogu se unositi i sirove i potopljene, a možete ih sipati u mleko ili sok, kao i jogurt. Zbog sluzi koju ispuštaju odlične su za slatkiše poput sladoleda i pudinga.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo je šumska biljka koja čisti pluća kao metlom i jača imunitet: Jedan sjajan napitak koji se lako pravi i u kući

Jedan sjajan napitak koji se lako pravi i u kući – ovo je šumska biljka koja čisti pluća kao metlom i jača imunitet! Borove iglice,...

Spas za mnoge tegobe: Ovaj napitak pomaže i kod „najstarije bolesti na svetu“!

Ovaj recept pomaže i kod „najstarije bolesti na svetu“, a to je giht Ako se već u samom početku zapitate koja je to najstarija bolest na...

Očistite pluća za samo 72 sata uz ovaj nenadmašni napitak

Vreme je virusnih infekcija, a pluća su uvek ta koja su na udaru. Doduše, ne moraju biti samo infekcije, dovoljno je da ste pušač...

Oblozi od kupusa su lek: Evo šta će da se dogodi ako ih stavite na grudi, noge ili vrat

Mnogi ljudi obožavaju da jedu kupus. Ali, čak i oni kojima ovo povrće malo teže pada na stomak, ne bi trebalo da se odreknu njegovih lekovitih svojstava,...

Najbolji lek za glavobolju od 2 prosta sastojka, po rceptu čuvenog travara: Bol nestaje kao rukom

Kada se suoče sa glavoboljom mnogi ljudi uzimaju lekove protiv bolova na svoju ruku, što je greška i može nepovoljno uticati na stanje Kako da...