Da li ste čuli za kreker test? Stanje vašeg metabolizma možete proveriti za samo 30 sekundi!

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje SAD, prosečan dnevni unos ugljenih hidrata koji obezbeđuje nutritivne potrebe organizma iznosi 130 grama, odnosno 500 kcal. Drugim rečima, da bismo ostali u dobroj formi, ne bi trebalo da ga prekoračimo.

Međutim, svaka osoba ima drugačiji metabolizam. Neki mogu da jedu više od norme i da se ne ugoje, a drugima je dovoljno da prođu pored torte i da postanu deblji. Šta da se radi?

Zbog takvih slučajeva, osmišljen je takozvani kreker test, koji ćemo vam otkriti.

Autor kreker testa je genetičar i doktor medicine Šaron Moalem (Sharon Moalem). Prema njegovim rečima, ovo je najlakši način da saznate koliko dobro vaše telo vari ugljene hidrate, a shodno tome, koliko i kojom brzinom treba da jedete, u zavisnosti od vaše genetike.

Potrebni su vam samo neslani (ili što manje slan) kreker i štoperica.

Pre nego što počnete, pokušajte da ispunite usta sa što više pljuvačke. Zatim uzmite kreker, zabeležite vreme i počnite da ga žvaćete. Žvaćite sve dok kreker ne promeni ukus i postane sladak. Obratite pažnju na vreme. Ako se ukus krekera nije promenio nakon 30 sekundi od početka žvakanja, onda prekinite test.

Vreme od početka žvakanja do trenutka kada se ukus promenio govori o brzini vašeg metabolizma:

0–14 sekundi – potpuno;

15–30 sekundi – umereno;

više od 30 sekundi – ograničeno.

Šta znače ovi rezultati i zašto se ukus promenio?

Naučnik objašnjava da varenje počinje mnogo pre nego što hrana dospe u želudac. Naša pljuvačka sadrži enzim amilazu, koji razgrađuje složene molekule skroba u jednostavne šećere (zbog čega se ukus krekera i menja u sladak). Kod nekih ljudi je koncentracija amilaze i do 50 puta veća od prosečne, dok je drugi gotovo i nemaju.

Rezultati u prvom redu ukazuju na visoku koncentraciju amilaze u ustima. Osoba koja ima takve pokazatelje može da pojede višestruku normu (više od 130 grama ugljenih hidrata na dan) i da se ne ugoji.

Rezultat od 30 sekundi ili više ukazuje na nisku koncentraciju amilaze, što znači da se treba uzdržavati od ugljenih hidrata (pridržavati se norme), inače će neizbežno doći do nepotrebnog povećanja telesne težine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Srbi veruju da je soda bikarbona spas za želudačnu kiselinu: Stručnjak konačno rešio dilemu

Da li je soda bikarbona zaista efikasno rešenje? Želudačna kiselina, nadimanje, ostali problemi sa varenjem… Mnogi posegnu za sodom bikarbonom ne bi li se rešili...

Stavila beli luk u nozdrve, posle 10 minuta usledio je pakao (video)

„Očekivala sam da će tu biti slina i drugih tečnosti iz nosa, ali ni u ludilu nisam bila spremna za ovoliku količinu“ Engleskinja Rozalin Katarina...

Stomak vam je kao balon? Dijetetičari otkrivaju trik koji trenutno rešava nadutost

Svi gutaju određenu količinu vazduha kada jedu i piju, ali prekomerno gutanje može dovesti do viška gasova, nadimanja i podrigivanja. Određena hrana i pića...

Čisti krv, žuč i jetru, savršen za rad creva: pijte svako jutro na prazan stomak gutljaj ovog napitka i zaboravićete na zatvor i loše...

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša creva će raditi savršeno. Jednoj kašiku...

Božije drvce raste na svakom koraku: Svi misle da je korov, a zapravo reč je o leku nad lekovima!

Pokraj potoka i reka, na zapuštenim zemljištima i u baštama od juna do oktobra raste i cveta lekovito mirišljavo i gorko – božje drvce,...