Origano je mediteranska biljka koja se često koristi kao začin. Mnoga naučna istraživanja potvrdila su da ova biljka ima lekovita svojstva. Ali u poslednje vreme u svetu zdravlja i nutricionizma sve češće se govori o ulju origana. Zbog čega je ulje origano tako popularno?

Istraživanja američkog Ministarstva poljoprivrede pokazala su da origano ima dva do tri puta veće antioksidativno delovanje od drugih biljaka – od jabuke čak 42 puta veće, od krompira 30 puta, od pomorandže 12, a 4 puta veće u odnosu na borovnicu. Ulje koje se dobija od ove biljke poznato je kao najjači biljni antiseptik.

Ono što je važno naglasiti je da se ovde govori o ulju origana koje se dobija od lišća divljeg origana, dakle ne onog istog koje smo navikli da koristimo kao obavezan začin za picu i druga mediteranska jela. Divlji origano raste na velikim nadmorskim visinama (1500-2000 m) i ne upotrebljava se kao začin. Neka od blagotvornih dejstva ovog ulja su:

PROTIV ZUBOBOLJE

Origano ulje efikasno ublažava zubobolju, ubijajući bakterije koje uzrokuju bol. Nanesite ulje direktno na/u inficirani zub. Povlačenje desni, aptekao i labijalni herpes mogu se izlečiti tako što ćete par kapi naneti na inficirane desni čistim prstima ili možete staviti kap na četkicu za zube pre pranja zuba. Redovna primena će u mnogome poboljšati oralno zdravlje i higijenu. Ulcer u ustima možete efikasno ukloniti mućkanjem origano ulja i vode u ustima ili direktnim nanošenjem na prišt već razređenog ulja.

ANTIBAKTERIJSKA SVOJSTVA

Mnogobrojne studije potvrdile su da je ulja origana moćan borac protiv infekcija, prvenstveno zahvaljujući sastojku koji se zove karvakol. Mala doza ovog ulja ima neverovatna antibakterijska dejstva protiv čak 25 različitih vrsta bakterija.

PROTIV ALERGIJA

Ulje origana sadrži ruzmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E. Najčešće se koristi u lečenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa, tako da već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

ŠTITI VID I SLUH

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja ćelija. Poznato je da antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprečava gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane za delovanje slobodnih radikala

SPREČAVA GLJIVICE NA NOKTIMA I KOŽI

Zbog svojih antiupalnih dejstava, ulje origana ima svoju primenu i kod gljivičnih i bakterijskih infekcija. Razredite 30 do 50 kapi ulja origana u 100 ml jestivog ulja. Namažite dva puta na dan malu količinu ulja.

POMAŽE PRILIKOM SPORTSKIH POVREDA

Ovo ulje olakšava grčeve i bol u mišićima, pospešuje zaceljivanje povreda, uganuća, upala tetiva i slično, a njegova protivupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lekom za artritis.

PRVA POMOĆ KOD UJEDA

Ulje origana ima moć neutralisanja otrovnih ugriza insekata, a takođe je korisno i za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

Izvor: Espreso

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

PUN MESEC U VAGI STIŽE 28. MARTA: Šta treba da uradite da bi vam se ispunile želje?

Topli pun Mesec posebno je nepovoljan za jedan znak. Pun mesec ući će za dva dana, tačnije, 28. marta 2021. godine, u diplomatski znak Vage....

Da li znate da orgazam ima svoje loše strane? Ako vam se jave OVI simptomi, vi imate NUSPOJAVE nakon užitka

Naučnici ovo opisuju kao "periorgazmični fenomen" prema pisanjima časopisa Sexual Medicine Reviews Za orgazam sigurno vezujete osećanja kao što su zadovoljstvo, uživanje i sl, ali iznenadiće vas to...

Uz moć prirode možete zaobići tegobe sa CISTAMA i MIOMIMA: Sačuvajte zdravlje reproduktivnih organa uz ova 2 recepta

Veoma ih je jednostavno napraviti, a u svom domu imate barem sva sastojka Sve više žena i devojaka širom sveta pati od neke vrste tegoba...

PRAVA MAGIJA: Da li znate šta će vam se dogoditi ako stavite JEDAN LIMUN pored kreveta pred spavanje?

Da li ste znali da samo jedan limun može da doprinese mnogo vašem zdravlju? Kada govorimo o zdravoj hrani, prva asocijacija uglavnom nam je obično...

Rigorozne dijete sada — NISU rešenje: 5 namirnica koje bi valjalo jesti za DETOKS tela nakon prazničnih trpeza

U danima kada je većina praznika iza nas mnogi primećuju višak kilograma koji se nakupio i reši da se baci na rigoroznu dijetu — ali...