DA LI ZNATE KOJI JE NAJJAČI PRIRODNI ANTISEPTIK? Nećete ga izbacivati iz kuhinje

Origano je mediteranska biljka koja se često koristi kao začin. Mnoga naučna istraživanja potvrdila su da ova biljka ima lekovita svojstva. Ali u poslednje vreme u svetu zdravlja i nutricionizma sve češće se govori o ulju origana. Zbog čega je ulje origano tako popularno?

Istraživanja američkog Ministarstva poljoprivrede pokazala su da origano ima dva do tri puta veće antioksidativno delovanje od drugih biljaka – od jabuke čak 42 puta veće, od krompira 30 puta, od pomorandže 12, a 4 puta veće u odnosu na borovnicu. Ulje koje se dobija od ove biljke poznato je kao najjači biljni antiseptik.

Ono što je važno naglasiti je da se ovde govori o ulju origana koje se dobija od lišća divljeg origana, dakle ne onog istog koje smo navikli da koristimo kao obavezan začin za picu i druga mediteranska jela. Divlji origano raste na velikim nadmorskim visinama (1500-2000 m) i ne upotrebljava se kao začin. Neka od blagotvornih dejstva ovog ulja su:

PROTIV ZUBOBOLJE

Origano ulje efikasno ublažava zubobolju, ubijajući bakterije koje uzrokuju bol. Nanesite ulje direktno na/u inficirani zub. Povlačenje desni, aptekao i labijalni herpes mogu se izlečiti tako što ćete par kapi naneti na inficirane desni čistim prstima ili možete staviti kap na četkicu za zube pre pranja zuba. Redovna primena će u mnogome poboljšati oralno zdravlje i higijenu. Ulcer u ustima možete efikasno ukloniti mućkanjem origano ulja i vode u ustima ili direktnim nanošenjem na prišt već razređenog ulja.

ANTIBAKTERIJSKA SVOJSTVA

Mnogobrojne studije potvrdile su da je ulja origana moćan borac protiv infekcija, prvenstveno zahvaljujući sastojku koji se zove karvakol. Mala doza ovog ulja ima neverovatna antibakterijska dejstva protiv čak 25 različitih vrsta bakterija.

PROTIV ALERGIJA

Ulje origana sadrži ruzmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E. Najčešće se koristi u lečenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa, tako da već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

ŠTITI VID I SLUH

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja ćelija. Poznato je da antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprečava gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane za delovanje slobodnih radikala

SPREČAVA GLJIVICE NA NOKTIMA I KOŽI

Zbog svojih antiupalnih dejstava, ulje origana ima svoju primenu i kod gljivičnih i bakterijskih infekcija. Razredite 30 do 50 kapi ulja origana u 100 ml jestivog ulja. Namažite dva puta na dan malu količinu ulja.

POMAŽE PRILIKOM SPORTSKIH POVREDA

Ovo ulje olakšava grčeve i bol u mišićima, pospešuje zaceljivanje povreda, uganuća, upala tetiva i slično, a njegova protivupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lekom za artritis.

PRVA POMOĆ KOD UJEDA

Ulje origana ima moć neutralisanja otrovnih ugriza insekata, a takođe je korisno i za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

Izvor: Espreso

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Popijte ovo pre spavanja: Rešava naporan zdravstveni problem koji nas muči u ovom periodu godine

Stanje organizma može se poboljšati domaćim lekovima, a ova infuzija neće se nositi samo sa bolovima u zglobovima, već i sa regulacijom šećera u...

Ne kaže se džaba „zdrav kao dren“: Evo šta ova moćna biljka sve leči

Dren, voće sa bogatom istorijom i značajnim mestom u tradicionalnim kuhinjama širom sveta, često ostaje nepravedno zapostavljeno u senci popularnijih voćnih vrsta. Međutim, ovo...

Ako imate problema sa erekcijom probajte ovo, bolje je od viagre i besplatno – odlično za srce i bez nuspojava

Prema novom istraživanju objavljenom u Journal of Sexual Medicine, postoji još nešto što biste trebali isprobati ako imate problema s erekcijom, a možete izbeći...

Masaža palca otklanja bol u stomaku, a evo sa kojim organima su povezani ostali prsti

Japanska umetnost lečenja koja vam pomaže da izbalansirate svoje emocije i bolove Jin Shin Jyutsu je drevna, japanska umetnost lečenja koja vam pomaže da izbalansirate...

Pada noć i sve vam je gore? Simptomi prehlade uveče se pojačavaju zbog “vašeg sata”

Hladno vreme donosi sa sobom viruse i prehlade i ma koliko se trudili da se zaštitimo, nauka kaže da ćemo se najmanje 4 puta...