Diže iz mrtvih: Jutarnjoj kafi dodajte ove začine i doživite magiju

Kafa je omiljeni napitak u kome uživaju ljudi širom sveta zbog njenog bogatog ukusa i kofeinskog učinka. Ali kafa je nešto više od samo jutarnjeg rituala. Ispostavilo se da dodavanje određenih začina vašoj kafi ne samo da može poboljšati njen ukus već i potencijalno da ubrza vaš metabolizam.

Cimet i kurkuma su dva začina koja možete da ubacite u kafu da biste poboljšali rad svog metabolizam i ali i ukus jutarnjeg napitka.

Cimet: Zagreva i razgaljuje

Cimet, poznat po svom toplom i slatkom ukusu, svestrani je začin koji se našao u mnogim šoljicama za kafu širom sveta. Njegove aromatične i blago začinske note mogu podići ukus vašeg jutarnjeg napitka. Osim svoje kulinarske privlačnosti, veruje se da cimet ima potencijalnu vezu sa bržim metabolizmom.

Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera i holesterola u krvi, koji su ključni za gubitak težine i opšte zdravlje. Ovaj začin može da pomogne da se ubrza metabolizam kroz nekoliko mehanizama. Može da se poboljša osetljivost na insulin, omogućavajući telu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. Ovo, zauzvrat, može da smanji verovatnoću skladištenja masti i da poveća upotrebu glukoze za energiju. Pored toga, cimet može imati termogeni efekat, što znači da može da ubrza metabolizam povećanjem proizvodnje toplote u telu nakon konzumiranja.

Kurkuma: Sužava struk i smanjuje težinu

Kurkuma, sa svojim zemljanim i blago biberkastim ukusom je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog ukusa i potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako nisu tradicionalni saputnik kafe, nutricionisti su počeli da preporučuju da se ubacuje kurkuma u kafu, stvarajući ukusan preokret.

Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u jačanju metabolizma,ali i smanjenjem obima struka i telesne mase.

Kako da ih iskoristite u kafi

Kada je u pitanju dodavanje ovih začina u vašu kafu, postoji nekoliko korisnih saveta kako biste uživali u ukusima i maksimalno iskoristili njene prednosti.

Cimet se može dodati u već skuvanu kafu ili u mešavini za espreso pre kuvanja da bi se postigle prednosti začina i prirodno sladak ukus.

Kada dodajete kurkumu u kafu ili espreso, obavezno dodajte i malo crnog bibera jer je to ključno za bolju apsorpciju kurkumina. Neke studije kažu da dodavanje crnog bibera sa kurkumom može povećati apsorpciju kurkumina za preko 2.000 posto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Srbi veruju da je soda bikarbona spas za želudačnu kiselinu: Stručnjak konačno rešio dilemu

Da li je soda bikarbona zaista efikasno rešenje? Želudačna kiselina, nadimanje, ostali problemi sa varenjem… Mnogi posegnu za sodom bikarbonom ne bi li se rešili...

Stavila beli luk u nozdrve, posle 10 minuta usledio je pakao (video)

„Očekivala sam da će tu biti slina i drugih tečnosti iz nosa, ali ni u ludilu nisam bila spremna za ovoliku količinu“ Engleskinja Rozalin Katarina...

Stomak vam je kao balon? Dijetetičari otkrivaju trik koji trenutno rešava nadutost

Svi gutaju određenu količinu vazduha kada jedu i piju, ali prekomerno gutanje može dovesti do viška gasova, nadimanja i podrigivanja. Određena hrana i pića...

Čisti krv, žuč i jetru, savršen za rad creva: pijte svako jutro na prazan stomak gutljaj ovog napitka i zaboravićete na zatvor i loše...

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša creva će raditi savršeno. Jednoj kašiku...

Božije drvce raste na svakom koraku: Svi misle da je korov, a zapravo reč je o leku nad lekovima!

Pokraj potoka i reka, na zapuštenim zemljištima i u baštama od juna do oktobra raste i cveta lekovito mirišljavo i gorko – božje drvce,...