Sigurno ste se barem jednom u životu zagledali u svoj jezik u ogledalu i mogli ste da primetite razne kvržice i rupice. Ali , moguće da niste znali da vam vaš jezik može reći puno toga o vašem zdravlju.

Bele mrlje, kvržice i male tačkice na jeziku mogu biti bezopasne, ali nekada mogu biti naznake šta se zapravo događa s vašim zdravljem pa čak i ukazati na smrtonosne bolesti.

Bele mrlje koje ne možete ukloniti

„Takve mrlje obično su dobroćudne, ali mogu biti prekancerozne i treba ih pregledati stomatolog ili lekar“, objašnjava dr. Rejčel Vard za The Sun. Ističe i da taj problem uzrokuje hronična izloženost iritansima kao što je pušenje.

Bele mrlje koje možete ukloniti

Ovo se često pojavljuje kod beba i male dece, a povezuje se s bolovima i poteškoćama s jelom i pićem. Ako te mrlje možete da ostružete noktom ili pak četkicom za zube, onda je reč o soori ili mlečcu.

„Iako je soor čest i obično se lako leči, ako postane problem koji se ponavlja, može značiti problem s imunološkim sistemom ili nedostatak hranjivih materija“, kaže doktorka Vard.

Dlakavi jezik

Taj izraz koristi se za opisivanje abnormalne prevlake na površini jezika. U suštini, reč je o donekle uobičajenom, privremenom i bezopasnom stanju, a do njega dolazi zbog nedostatka stimulacije vrha jezika. To uzrokuje previše bakterija ili gljivice u ustima.

Geografski jezik

Kaže se geografski jezik jer tada jezik izgleda kao obris karte. Takođe, ovo je poprilično uobičajeno stanje, ali može izazvati bol kod određene hrane kao što su citrusi ili prezačinjena hrana. Tog problema možete se rešiti tako da izbegavate hranu koja vas iritira.

Čirevi

Čir u ustima česta je pojava te iako  bolni, uglavnom nestaju sami od sebe nakon nekoliko dana. „Međutim, ako imate ulkus koji ne zaceljuje ili se pojavljuju nove kvržice na jeziku, to bi mogao da bude znak raka usne duplje i trebalo bi da odmah posetite lekara“, tvrdi dr. Vard.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

“Opijum siromaha” je idealan analgetik i sedativ

Neki možda i ne znaju kako izgleda, a većina je sigurno ne bi prepoznali. Ali, ljudi su milenijumima koristili divlju salatu kao sedativ i...

Devojčice koje nose ovo ime prati sreća celog života

Devojčice sa ovim moćnim imenom obasjavaju svetlošću i toplinom. Ovo je  jedno od retkih ženskih imena koje nema nadimak. Prema poreklu imena Iskra, njegovo preneseno...

Ove veoma zdrave namirnice najgore su za štitnu žlezdu

Štitasta žlezda je veoma važna i nalazi se u dnu vrata. Proizvodi hormone važne za mnoge sisteme u telu, uključujući i hormone koji kontrolišu...

Znate li šta je pravilo “21 sekunde”? Saznaćete u toaletu…

Kada odete u toalet, retko ko razmišlja o vremenu provedenom prilikom vršenja nužde. Zapravo, malo ko se obazire na taj podatak niti mu je...

MESEČNI HOROSKOP ZA JUL: Najsrećniji period čeka OVAJ horoskopski znak

Proverite šta vam zvezde predviđaju za mesec jul! OVAN Tokom leta očekuje vas potpune reorganizacije načina života. U julu okolnosti, kako na poslu, tako i u...
Generated by Feedzy