Dobro pogledajte svoj jezik u ogledalu, na njemu bi mogao da bude znak ‘tihog ubice’

Sigurno ste se barem jednom u životu zagledali u svoj jezik u ogledalu i mogli ste da primetite razne kvržice i rupice. Ali , moguće da niste znali da vam vaš jezik može reći puno toga o vašem zdravlju.

Bele mrlje, kvržice i male tačkice na jeziku mogu biti bezopasne, ali nekada mogu biti naznake šta se zapravo događa s vašim zdravljem pa čak i ukazati na smrtonosne bolesti.

Bele mrlje koje ne možete ukloniti

„Takve mrlje obično su dobroćudne, ali mogu biti prekancerozne i treba ih pregledati stomatolog ili lekar“, objašnjava dr. Rejčel Vard za The Sun. Ističe i da taj problem uzrokuje hronična izloženost iritansima kao što je pušenje.

Bele mrlje koje možete ukloniti

Ovo se često pojavljuje kod beba i male dece, a povezuje se s bolovima i poteškoćama s jelom i pićem. Ako te mrlje možete da ostružete noktom ili pak četkicom za zube, onda je reč o soori ili mlečcu.

„Iako je soor čest i obično se lako leči, ako postane problem koji se ponavlja, može značiti problem s imunološkim sistemom ili nedostatak hranjivih materija“, kaže doktorka Vard.

Dlakavi jezik

Taj izraz koristi se za opisivanje abnormalne prevlake na površini jezika. U suštini, reč je o donekle uobičajenom, privremenom i bezopasnom stanju, a do njega dolazi zbog nedostatka stimulacije vrha jezika. To uzrokuje previše bakterija ili gljivice u ustima.

Geografski jezik

Kaže se geografski jezik jer tada jezik izgleda kao obris karte. Takođe, ovo je poprilično uobičajeno stanje, ali može izazvati bol kod određene hrane kao što su citrusi ili prezačinjena hrana. Tog problema možete se rešiti tako da izbegavate hranu koja vas iritira.

Čirevi

Čir u ustima česta je pojava te iako  bolni, uglavnom nestaju sami od sebe nakon nekoliko dana. „Međutim, ako imate ulkus koji ne zaceljuje ili se pojavljuju nove kvržice na jeziku, to bi mogao da bude znak raka usne duplje i trebalo bi da odmah posetite lekara“, tvrdi dr. Vard.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ruska lekarka otkriva doručak od 3 sastojka koji snižava pritisak i čisti organizam od toksina

Kada se ovsene pahuljice pripreme na ovaj način, dobija se dobra smesa za stimulisanje rada creva, ali i odličan izvor rastvorljivih vlakana, koja obavijaju sluzokožu želuca...

Zbog čega imamo čukljeve? Na bolno pitanje koje muči veliki broj Srba konačno imamo odgovor

Ovo je najčešći problem stopala kog nije bio pošteđen ni pračovek Ako ste pomislili da je u pitanju bolest novog doba, grdno ste se prevarili....

Smiriće bolne desni za tren oka: 4 kućna leka prava su blago, smanjuju otok i upalu

Ponekad je ovo bolno stanje prolazno i brzo nestaje, a ponekad je uporno, te je neophodna stručna pomoć Bol i upala desni mogu biti veoma...

Najlepša kratka imena za devojčice i dečake

U slatkom iščekivanju prinove, biranje imena novorođenče često je jedan od najvećih problema budućih roditelja. I dok jedni žele tradicionalno ime, drugi se radije...

Jedan sasvim neočekivani simptom može biti znak raka bubrega, a javlja se noću. Nemojte ga zanemarivati

Rak bubrega je smrtonosna bolest za koju istraživanja pokazuju da je češća kod muškaraca nego kod žena. Kako donosi Mayo klinika, rak bubrega obično...