Dobro pogledajte svoj jezik u ogledalu, na njemu bi mogao da bude znak ‘tihog ubice’

Sigurno ste se barem jednom u životu zagledali u svoj jezik u ogledalu i mogli ste da primetite razne kvržice i rupice. Ali , moguće da niste znali da vam vaš jezik može reći puno toga o vašem zdravlju.

Bele mrlje, kvržice i male tačkice na jeziku mogu biti bezopasne, ali nekada mogu biti naznake šta se zapravo događa s vašim zdravljem pa čak i ukazati na smrtonosne bolesti.

Bele mrlje koje ne možete ukloniti

„Takve mrlje obično su dobroćudne, ali mogu biti prekancerozne i treba ih pregledati stomatolog ili lekar“, objašnjava dr. Rejčel Vard za The Sun. Ističe i da taj problem uzrokuje hronična izloženost iritansima kao što je pušenje.

Bele mrlje koje možete ukloniti

Ovo se često pojavljuje kod beba i male dece, a povezuje se s bolovima i poteškoćama s jelom i pićem. Ako te mrlje možete da ostružete noktom ili pak četkicom za zube, onda je reč o soori ili mlečcu.

„Iako je soor čest i obično se lako leči, ako postane problem koji se ponavlja, može značiti problem s imunološkim sistemom ili nedostatak hranjivih materija“, kaže doktorka Vard.

Dlakavi jezik

Taj izraz koristi se za opisivanje abnormalne prevlake na površini jezika. U suštini, reč je o donekle uobičajenom, privremenom i bezopasnom stanju, a do njega dolazi zbog nedostatka stimulacije vrha jezika. To uzrokuje previše bakterija ili gljivice u ustima.

Geografski jezik

Kaže se geografski jezik jer tada jezik izgleda kao obris karte. Takođe, ovo je poprilično uobičajeno stanje, ali može izazvati bol kod određene hrane kao što su citrusi ili prezačinjena hrana. Tog problema možete se rešiti tako da izbegavate hranu koja vas iritira.

Čirevi

Čir u ustima česta je pojava te iako  bolni, uglavnom nestaju sami od sebe nakon nekoliko dana. „Međutim, ako imate ulkus koji ne zaceljuje ili se pojavljuju nove kvržice na jeziku, to bi mogao da bude znak raka usne duplje i trebalo bi da odmah posetite lekara“, tvrdi dr. Vard.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Popijte ovo pre spavanja: Rešava naporan zdravstveni problem koji nas muči u ovom periodu godine

Stanje organizma može se poboljšati domaćim lekovima, a ova infuzija neće se nositi samo sa bolovima u zglobovima, već i sa regulacijom šećera u...

Ne kaže se džaba „zdrav kao dren“: Evo šta ova moćna biljka sve leči

Dren, voće sa bogatom istorijom i značajnim mestom u tradicionalnim kuhinjama širom sveta, često ostaje nepravedno zapostavljeno u senci popularnijih voćnih vrsta. Međutim, ovo...

Ako imate problema sa erekcijom probajte ovo, bolje je od viagre i besplatno – odlično za srce i bez nuspojava

Prema novom istraživanju objavljenom u Journal of Sexual Medicine, postoji još nešto što biste trebali isprobati ako imate problema s erekcijom, a možete izbeći...

Masaža palca otklanja bol u stomaku, a evo sa kojim organima su povezani ostali prsti

Japanska umetnost lečenja koja vam pomaže da izbalansirate svoje emocije i bolove Jin Shin Jyutsu je drevna, japanska umetnost lečenja koja vam pomaže da izbalansirate...

Pada noć i sve vam je gore? Simptomi prehlade uveče se pojačavaju zbog “vašeg sata”

Hladno vreme donosi sa sobom viruse i prehlade i ma koliko se trudili da se zaštitimo, nauka kaže da ćemo se najmanje 4 puta...
Generated by Feedzy