Američki senator Džon Feterman pretrpeo je moždani udar u maju ove godine. Međutim, iznenađujuće brzo se vratio u kampanju, za svega par meseci. Njegov oporavak je konkretan primer kako se mozak može reorganizovati i nastaviti sa radom.

Ne tako davno, u 90-im godinama prošlog veka, bilo je opšteprihvaćeno mišljenje da se mozak odraslog čoveka ne može sam „popraviti“. A, zapravo u stvarnosti, mozak je veoma dinamičan, menja svoju strukturu i funkciju kao odgovor na sve ono što smo proživeli. Sam mehanizam koji je odgovoran za promene zove se neuroplastičnost.

I dok se mozak konstantno menja tokom života, njegov kapacitet promena je najveći tokom detinjstva i smanjuje se sa godinama. Primera radi. Helen Santoro je rođena bez dela mozga odgovornog za govor, ali je vremenom razvila strast za jezicima i radi kao istraživački novinar. Ali, ako odraslom čoveku odstranite ovaj deo mozga, on će zasigurno izgubiti moć govora. Baš kao što vidimo i kod pacijenata koji su preživeli moždane udare, čak i manja oštećenja na strukturi mogu imati značajan uticaj na govor. Nekim pacijentima su potrebne godine i godine da se oporave.

Nova istraživanja pokazuju i pružaju nove dokaze o fleksibilnosti mozga tokom ranih godina života. Nedavna studija objavljena u “Proceedings of the National Academy of Sciences” pokazuje da obe hemisphere mozga su sposobne da preuzmu funkcije one druge, ukoliko dođe do problema u detinjstvu.

Majkl Granoveter sa Univerziteta u Pitsburgu zajedno sa kolegama je proučio slučajeve 40 pacijenata kojima je leva ili desna hemisfera mozga otklonjena u detinjstvu. Reč je o tretmanima koji su bili poslednja nada za male pacijente koji su patili od teškog oblika epilepsije.

Oni su istraživali sposobnost ovih pacijenata da prepoznaju reči i lica- što su funkcije koje su kod većine ljudi lateralizovane desnoj i levoj hemisferi, podjednako.

Zanimljivo, ali učesnici ovog istraživanja su odradili svoje zadatke sa čak 80% tačnosti. Suštinski, pokazalo se da nije toliko bitno koja se hemisfera ukloni. Istina, oni kojima je nedostajala leva hemisfera prepoznavali su reči sa većom tačnošću nego oni kojima je nedostajala desna hemisfera, koji su, opet, bolje prepoznavali lica od pacijenata kojima je nedostajala leva hemisfera.

“Dakle, ovi rezultati su pokazali i dokazali neverovatnu i jako značajnu plastičnost mozga koji je u razvoju,” napisao je Granoveter u tvitu. Dakle, razvoj samo desne ili samo leve hemisphere može da podrži i obezbedi funkcije koje odraslima daju obe hemisphere.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Oslobodite se tamnih fleka na vratu, ispod pazuha i unutrašnje strane butina

Postoji mnogo razloga za pojavu tamnih fleka na koži. Recimo – brijanje, depilacija, ojedi, izlaganje suncu, korišćenje dezodoranasa itd. Kao pravilo, fleke se...

Uz pravilo ,,pet minuta“ vaši mališani će naučiti da budu poslušni i uvek pokupe svoje stvari za sobom

Kako biste izbegli svakodnevno večernje natezanje, pokušajte sa pravilom „5 minuta“, i naučite decu da pokupe svoje stvari za sobom i na vreme legnu...

Čudo za organizam: Ova namirnica snižava holesterol i stabilizuje šećer u krvi, jede je čak i Nole

Spirulina je jedan je od najstarijih oblika života. Bogata je hranljivim materijama u velikim koncentracijama. U pitanju je alga koja se može se naći u...

JAPANSKA TERAPIJA koja je osvojila svet, čini ČUDA ZA ORGANIZAM

Japanci su oduvek bili poznati kao dugovečan narod. Ipak, tajna njihove dugovečnosti nije u nekom posebnom sastojku, već činjenici da su jako disciplinovani, a...

UMIRUJE KAŠALJ, ČISTI PLUĆA I MAKSIMALNO JAČA IMUNI SISTEM: Recept za ovaj narodni lek morate da zapišete!

Uspešno se bori protiv gotovo svih respiratornih tegoba Ovaj domaći napitak je izuzetno delotvoran kod suzbijanja kašlja, a ujedno i jača imuni sistem. Jedna čašica ovog soka...
Generated by Feedzy