Farmaceutkinja otkriva dva dodatka ishrani koja su opasna za zdravlje srca

U današnjem dobu, kada su trendovi poboljšanja zdravlja sveprisutni, a razni dodaci ishrani obećavaju razne prednosti, lako je upasti u zamku. Možda verujemo da nam je potrebna komplikovana rutina suplemenata i pretpostavimo da su svi ovi suplementi bezopasni. Međutim, istina može biti drugačija. Neki suplementi mogu predstavljati ozbiljan rizik po naše zdravlje, posebno kardiovaskularno.

Farmaceutkinja HaVi Ngo-Hamilton je otkrila da u određenim slučajevima velike količine ova dva suplementa mogu biti štetne. Evo o kojim suplementima je reč.

1. Preterani unos vitamina K/kalijuma

Dok je kalijum neophodan za različite telesne funkcije, uključujući zdravlje srca, a suplementacija može biti korisna i savršeno sigurna u mnogim slučajevima, prekomerni nivoi mogu biti štetni, posebno za one koji uzimaju određene lekove.

„ACE inhibitori (inhibitori enzima koji konvertuje angiotenzin) i blokatori receptora angiotenzina II (ARB), odobreni za lečenje visokog krvnog pritiska, mogu povećati nivo kalijuma u ​​​​krvi blokiranjem aldosterona. Aldosteron je hormon odgovoran za uklanjanje kalijuma kroz urin,“ rekla je Ngo-Hamilton za SheFinds.

Ona napominje da ako uzimamo bilo koji od ovih lekova, treba da izbegavamo suplemente kalijuma osim ako nam lekar ne savetuje da ih uzimamo.

2. Preterani unos vitamina D i kalcijuma

Nedostaci vitamina D i kalcijuma često su rezultat neadekvatnog izlaganja suncu. Zbog toga, mnogi se okreću dodacima ishrani kako bi zadovoljili svoje potrebe u ishrani. Međutim, prekomerni unos ovih hranljivih materija može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Farmaceutkinja upozorava: „Previše vitamina D i kalcijuma može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, posebno ako se ovi suplementi kupuju iz nepouzdanih izvora.

Pre nego što uključite ove suplemente u svoju rutinu, ključno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste utvrdili da li su vam potrebni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Najlepša imena za devojčice rođene leti

Ukoliko vam termin za porođaj pada u najtoplije doba godine, a želite da ime vaše devojčice oslikava baš taj period, donosimo vam neka od...

Sve o toplotnom udaru: Ovo su znaci na koje morate odmah da reagujete

Pročitajte sve o toplotnom udaru – kako izgledaju simptomi, kada se najčešće javlja i šta bi u tom slučaju trebalo hitno da uradite Srbiju ovih...

Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak, pomaže u lečenju od raka: jedite je češće i zaboravićete lekare!

Verovatno ste već pretpostavili, u pitanju je cvekla. Možda vam se ne sviđa ukus ove biljke, ali to nije važno u poređenju sa prednostima koje...

Javlja se na ovim delovima tela: Ovo je prvi uočljiv simptom masne jetre

Pacijenti često primećuju da se brže umaraju ili da imaju osećaj opšte iscrpljenosti, bez obzira na adekvatan odmor Bolest masne jetre, poznata i kao hepatoza...

Trik od 5 sekundi oslobodiće vas napetosti, samo uradite ovo!

Anksioznost je problem savremenog doba i pogađa nas sve pomalo. Ukoliko se osećate opterećeno ili uznemireno, ponekad je potrebno samo da promenite položaj tela...