Pri merenju pritiska većina pravi greške koje mogu skupo da ih koštaju. Baš zato rezultati mogu da budu netačni i da ozbiljno variraju.

Evo kako da izbegnete greške koje mnogi prave:

1. Kućna merenja mogu da budu nepouzdana, a često je odlazak kod lekara nepraktičan i zamoran, ali krvni pritisak možete proveriti i u apoteci. U apotekama moraju da se koriste samo aparati za merenje krvnog pritiska koji su baždareni i odobreni od Evropskog društva za hipertenziju.

2. Efekat belog mantila. Nekada je moguće dobiti više vrednosti ako merite pritisak kod lekara ili u apoteci, zato je neophodno ponoviti nekoliko puta merenje kod kuće.

3. Merenje je najbolje izvesti ujutru između 9 i 10 časova ili između 17 i 18 časova.

4. Neophodno je da pre merenja mirujete bar 5 minuta.

5. Bez kafe, alkohola i cigareta. Pre merenja ovo su supstance koje morate da izbegavate. Takođe se ne savetuje da obavljate teže fizičke poslove.

6. Nikako ne prekrštajte noge. Na stolicu se namestite tako da vam bude udobno i oslobodite se viška odeće koja vam steže ruke.

7. Tri merenja. Za vreme meranja osoba ne sme da se pomera niti da priča. Često se merenje tri puta ponavlja, a ako su rezultati, odnosno prosek veći 0d 135/85 mmHg sumnja se na hipertenziju.

8. Kontrolni pregled. Jednom povišen krvni pritisak ne mora da znači hroničnu bolest. Zato je neophodno ponoviti pregled, kako bi doktor prepisao adekvatnu terapiju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Dodajte nekoliko kapi ove namirnice u vrelo mleko: Ni doktori ne veruju kada vide rezultate krvne slike

Preko 200 jedinjenja koji su korisni za naše zdravlje otkriveno je u propolisu. On takođe sadrži i aminokiseline koje su važne za funkcionisanje imunog...

Otkriven jedan od najopasnijih uzroka Alchajmerove bolesti

Godine 2011. najistaknutiji, promenjivi faktor koji dovodi do povećanog rizika za razvoj Alchajmerove bolesti bila je fizička neaktivnost, a potom depresija i pušenje. Međutim, prema...

Ovaj test za 30 sekundi otkriva da li vam je srce u opasnosti

Rombergov test je kombinacija i istraživanje vizuelnog, glasovnog i perceptivnog sistema kroz neurološki ispit. Najčešće se koristi kako bi razotkrio poremećaje ili probleme s...

Doktorka otkrila 3 recepta posle kojih nikada više nećete baciti koru od mandarina

Veoma je poznato da su mandarine bogat izvor vitamina, antioksidanata i drugih korisnih supstanci. Mandarina ne ne sadrži teške metale i radionuklide koji mogu...

Trik koji je pomogao mnogima: Ostavite pušenje uz pomoć sode bikarbone

Svesni ste da je pušenje štetno za vas i da je to navika koju ćete kad tad morati da izbacite iz života. Trik koji...
Generated by Feedzy