Samo što nije počela sezona gripa i prehlada i na nama je da učinimo sve da bismo se zaštitili i istovremeno ojačali naš imuni sistem.
Ne možemo uvek da izbegnemo viruse, ali treba da brinemo o sebi i uradimo sve što možemo da do zaraze ne dođe. A, to možemo učiniti, verovali ili ne, unošenjem dovoljnih dnevnih količina joda.
Dr Garry Warren, glavni istraživač prestižne američke kompanije SAIC u svom radu objavljenom u publikaciji Research Gate, ukazao je da dnevni unos maksimalno preporučenih količina joda dovodi do apoptoze- ćelijske smrti ćelija zaraženih virusom, sprečavajući njegovo dalje širenje. Na ovaj način možemo da zaštitimo sebe jednostavno povećavanjem dnevnog unosa joda na 30 mcg/kg u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije – WHO. Naše telo ne proizvodi jod, nego ga trebamo unositi hranom i vodom. Joda ima najviše u morskim plodovima, naročito algama.