Jedan domaći proizvod čisti pluća kao rukom i jača imunitet – svi su zaboravili na njega, a pravo je blago

Jedan domaći proizvod čisti pluća kao rukom i jača imunitet – svi su zaboravili na njega, a pravo je blago!

Kroz istoriju, guščija mast se koristila u narodnoj medicini za lečenje respiratornih tegoba, a i danas izaziva interesovanje zbog svojih potencijalnih lekovitih svojstava. Međutim, postavlja se pitanje – da li ona zaista pomaže kod plućnih bolesti ili je to samo još jedan narodni mit?

Prema rečima epidemiologa i fitoterapeuta dr Dušana Vujnovića, svaka upala pluća ima infektivnu osnovu, zbog čega je primena antibiotika neophodna. Ipak, guščija mast može imati blagotvorno dejstvo, jer podseća na maslinovo ulje i može pomoći u uklanjanju naslaga sa plućnih alveola, koje su deo zapaljenskog procesa.

Tradicionalna upotreba guščje masti
Guščija mast je vekovima korišćena kao prirodni lek, posebno u lečenju bronhitisa i drugih bolesti disajnih puteva. Njena upotreba bila je široko rasprostranjena u vreme kada savremeni lekovi nisu bili dostupni. I danas se u pojedinim delovima sveta koristi kao pomoćno sredstvo u borbi protiv tuberkuloze.

Bogat sastav guščje masti uključuje omega-3 masne kiseline, cink, selen, bakar, vitamine B kompleksa i vitamin E, što doprinosi njenim pozitivnim efektima na organizam. Međutim, pri dugotrajnoj upotrebi, neophodno je pratiti nivo holesterola u krvi.

Način primene i čuvanje
Guščija mast se uglavnom koristi kao pomoćno sredstvo uz standardne terapije. Može se nanositi kao oblog na plućni region, čime se poboljšava apsorpcija lekovitih sastojaka i olakšava disanje. Deluje tako što se jedan deo lekovitih materija apsorbuje, dok toplota koja nastaje pri dodiru sa telom razlaže sekret i omogućava vazduhu da prođe kroz bronhije.Takođe, u narodnoj medicini se koristi za suzbijanje kašlja i za negu kože.

Mast se čuva u frižideru i može trajati do šest meseci. Osim u medicinske svrhe, koristi se i u kulinarstvu – može poslužiti za pečenje, pripremu supe ili kao dodatak jelima.

Kada treba biti oprezan?
Iako guščija mast može imati korisna svojstva, nije preporučljiva za svakoga. Osobe sa povišenim holesterolom, trudnice, dojilje i deca mlađa od tri godine trebalo bi da izbegavaju njenu upotrebu. Takođe, osobe sa hroničnim bolestima jetre treba da budu posebno oprezne.

Gde pronaći kvalitetnu guščju mast?
Danas je guščju mast teže pronaći, jer se sve manje domaćinstava bavi uzgojem gusaka. U pojedinim mestima u Vojvodini još uvek postoje proizvođači koji prodaju domaću guščju mast, ali je potražnja velika i često se čeka na red.

Recepti sa guščjom mašću

Za probleme sa želucem i crevima:

Pomešati 200 g meda, aloje, guščje masti, šećera i pavlake. Dodati 50 g kakaa, dobro sjediniti i blago podgrejati. Uzimati po jednu kašiku tri puta dnevno.

Za hemoroide:
Pomešati 50 g rastopljene guščje masti sa 50 g kalanhoje (kalanchoe) i nanositi ujutro i uveče.

(eklinika.telegraf.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Svi znaju da alkohol uništava jetru, ali kada vidite šta radi bubrezima nećete ga više ni pipnuti

Pijenje alkohola, može dugoročno da našteti bubrezima Nefrolog Klinike Klivlend objašnjava kako jedna navika, odnosno pijenje alkohola, može dugoročno da našteti bubrezima, pored onoga što...

Onkolozi: Nikad ne zanemarujte jedan neočekivani znak raka debelog creva

Sve veći broj mladih suočava se sa dijagnozom raka debelog creva, što kod mnogih izaziva zabrinutost. Stope ovog raka kod ljudi mlađih od 50...

Zaboravižete na zatvor: Jedna kašika ove moćne mešavine prazni creva i to odmah

Razliku ćete osetiti odmah… Proces probave je vrlo komplikovan, zbog čega je neophodno da on prolazi neometano koliko je god to moguće. Ukoliko nešto naškodi...

Popijte ga na prazan stomak: Sok od tri sastojka, čisti jetru i žučnu kesu, smanjuje nadutost i pomaže da smršate

Nadimanje je uobičajena pojava koja se može javiti iz različitih razloga. Obično je uzrokovano nakupljanjem gasova u digestivnom sistemu, što može biti rezultat navika u...

Voda iz kore ovog drveta je najbolji “prolećni eliksir”, preporodiće i um i telo! (VIDEO)

Sok ili vodu od breze ne zovu bez razloga prolećnom infuzijom. Brezina voda puna je elektrolita, kao što su magnezijum i kalijum koji pomažu održavanju...