Mnogi su se pitali koja je razlika između ova dva nutritijenta i tako imaju nedoumicu koji da koriste kada pripremaju hranu, ali sada imamo objašnjenje za vas pri čemu ćete sledeći put razmisliti za koji sastojak od ova dva ćete se uhvatiti.


Kako mnogi kažu, jedna od najzdravijih namirnica u ishrani je maslac ili puter. On u sebi sadrži esencijalne masne kiseline, minerale i vitamine. Ono što je bitno jeste da s eon koristi i u kuhinji i da ne menja svoja svojstva na visokim temperaturama. Sadrži 80 odsto mlečne masti i poznat je već godinama unazad kao prirodni nutritijent.

  • Puter

Ono šta je veoma zanimljivo jeste to da se puter ne taloži u masnim tkivima i kao takav odličan je za konzumiranje. Ima dosta vitamina koji su neophodni za funkcionisanje organizma odnosno dobar je za održavanje dobrog vida kao i za dobro funckinisanje endokrinog sistema. U sebi takođe sadrži vitamine koje se raygrađuju u mestima, a to su E, D, A i K. U vezi sa ovim npr. vitamin A je dobar za funkcionisanje nadbubrežne i bubrežne žlezde.

Uzgred i vitamin D je dobar za apsorpciju kalcijuma, ali pored toga tu su i snažni antioksidansi kao što su vitamini K i E, kao i selen koji je dobar u borbi protiv slobodnih radikala. Još jedan sastojak koji se nalazi u puteru je laurinska kiselina koja je dobra u borbi protiv gljivičnih infekcija, što je to bitno da za pravilno funkcionisanje organizma. U njemu se nalazi i holesterol koji je dobar za funkcionisanje nervnog sistema dece, kao i mozga kod svih ljudi, pošto ima arahidonsku kiselinu.

Iako je čista mast, on sadrži male količine kazeina kao i mlečnog šećera, te tako decakoja su alergična na kravlje mleko ne smeju da ga konzumiraju.

margarinFOTO: PROFIMEDIA

  • Margarin

On se porizvodi od biljnih ulja, tako što je uz pomoć visokih temperatura doveden u čvrsto stanje. Ovim se postiže bolja održivost u odnosu na ulja, dobija se bilji ukus i sl. On predstavlja mešavinu izmenjenih i zasićenih masti. Ne sadrži holesterol, ali su hidrogenisane masti dosta opasnije po zdravlje nego holesterol iz putera. u vezi sa ovim izmenjene masne kiseline mogu dati brojne neželjne efekte  blokiraju normalnu promenu holesterola u jetri i doprinose porastu njegovog nivoa u krvi, uslovljavajući porast lošeg – LDL holesterola (koji je glavni podstrekač arterijskih oboljenja); smanjuju nivo dobrog – HDL. Sve informacije u vezi ovih sastojaka podelila je prim. dr sci med. Jasminka Komnenović, pedijatar – nutricionistkinja.

 Izvor: Glossy

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Ako na prvom sastanku osetite ove četiri emocije, onda je ta osoba prava za vas

Kada sa nekim izađemo na prvi sastanak, obično to posmatramo kao neobavezno druženje i upoznavanje, kao da stičemo novog prijatelja. Razmišljanjem šta će biti posle svakog...

NI NE SLUTITE KOLIKO JE KORA JABUKE KORISNA ZA ZDRAVLJE: Kad ovo pročitate, više nikad je nećete bacati!

Svi znamo da su jabuke dobre za zdravlje, ali većina ne zna da se gotovo svi vitamini i minerali nalaze u kori, koju većina...

Tokom zime ih konzumirajte svakodnevno: 5 namirnica koje zagrevaju organizam u hladnim danima

Ova hrana ima brojna blagotvorna dejstva, a jedno od njih je i to što pomažu u procesu termogeneze, odnosno doprinose zagrevanju tela Jasno je da hrana...

Nije do skupih sorti i aparata: Ovo je ključno za dobru kafu

Različite vrste soli kojima obiluje tvrda voda podstiču otpuštanje aroma iz zrna kafe zbog čega ni najskuplja kafa ne bi bila tako ukusna ako...

ZAŠTO SIRUTKU ZOVU „SELJAČKIM NAPITKOM“ I ZBOG ČEGA BI TREBALO DA JE PIJETE SVAKI DAN? Ovo sigurno niste znali

Kroz istoriju su bake naših baka koristile surutku kao lek i definitivno nisu grešile Surutka je nus proizvod koji nastaje pri proizvodnji sira. Organizovana industrijska...