Jedan pomaže u radu mozga, drugi ima NEŽELJENE EFEKTE: Šta je zdravije – PUTER ili MARGARIN?


Mnogi su se pitali koja je razlika između ova dva nutritijenta i tako imaju nedoumicu koji da koriste kada pripremaju hranu, ali sada imamo objašnjenje za vas pri čemu ćete sledeći put razmisliti za koji sastojak od ova dva ćete se uhvatiti.


Kako mnogi kažu, jedna od najzdravijih namirnica u ishrani je maslac ili puter. On u sebi sadrži esencijalne masne kiseline, minerale i vitamine. Ono što je bitno jeste da s eon koristi i u kuhinji i da ne menja svoja svojstva na visokim temperaturama. Sadrži 80 odsto mlečne masti i poznat je već godinama unazad kao prirodni nutritijent.

  • Puter

Ono šta je veoma zanimljivo jeste to da se puter ne taloži u masnim tkivima i kao takav odličan je za konzumiranje. Ima dosta vitamina koji su neophodni za funkcionisanje organizma odnosno dobar je za održavanje dobrog vida kao i za dobro funckinisanje endokrinog sistema. U sebi takođe sadrži vitamine koje se raygrađuju u mestima, a to su E, D, A i K. U vezi sa ovim npr. vitamin A je dobar za funkcionisanje nadbubrežne i bubrežne žlezde.

Uzgred i vitamin D je dobar za apsorpciju kalcijuma, ali pored toga tu su i snažni antioksidansi kao što su vitamini K i E, kao i selen koji je dobar u borbi protiv slobodnih radikala. Još jedan sastojak koji se nalazi u puteru je laurinska kiselina koja je dobra u borbi protiv gljivičnih infekcija, što je to bitno da za pravilno funkcionisanje organizma. U njemu se nalazi i holesterol koji je dobar za funkcionisanje nervnog sistema dece, kao i mozga kod svih ljudi, pošto ima arahidonsku kiselinu.

Iako je čista mast, on sadrži male količine kazeina kao i mlečnog šećera, te tako decakoja su alergična na kravlje mleko ne smeju da ga konzumiraju.

margarinFOTO: PROFIMEDIA

  • Margarin

On se porizvodi od biljnih ulja, tako što je uz pomoć visokih temperatura doveden u čvrsto stanje. Ovim se postiže bolja održivost u odnosu na ulja, dobija se bilji ukus i sl. On predstavlja mešavinu izmenjenih i zasićenih masti. Ne sadrži holesterol, ali su hidrogenisane masti dosta opasnije po zdravlje nego holesterol iz putera. u vezi sa ovim izmenjene masne kiseline mogu dati brojne neželjne efekte  blokiraju normalnu promenu holesterola u jetri i doprinose porastu njegovog nivoa u krvi, uslovljavajući porast lošeg – LDL holesterola (koji je glavni podstrekač arterijskih oboljenja); smanjuju nivo dobrog – HDL. Sve informacije u vezi ovih sastojaka podelila je prim. dr sci med. Jasminka Komnenović, pedijatar – nutricionistkinja.

 Izvor: Glossy

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Prirodni napitak rešava problem otečenih nogu i zglobova: Osetićete olakšanje odmah

Oticanje nogu, članaka i stopala je smetnja sa kojom se suočava sve više ljudi – od onih koji provode duge sate za radnim stolom...

Da creva rade kao sat: Uradite ovo posle svakog jela, sprečava nadutost i olakšava varenje

Pomaže u sprečavanju nadutosti i opstipacije Najbolje što možete da uradite za stomak posle jela, jeste da prošetate. To će smanjiti nadutost stomaka i poboljšati...

‘Tuš za creva‘ je obličan za početak dana: Pravi se od samo 3 sastojka, a rešiće vas zatvora i viška kilograma

Društvenim mrežama proširio se novi recept za zdravlje, i to pod nazivom „unutarnji tuš“. Nakon brojnih viralnih trikova koji su se počeli da se...

Najbolje čisti jetru i krv, sprečava znojenje, spas za pluća i želudac: Ova moćna biljka raste svuda oko nas

Čestoslavica ili Veronika (Veronica officinalis) je višegodišnja zeljasta biljka. Mnoštvo sitnih svetlo-plavih ili svetlo-ljubičastih cvetova sakupljeno je u grozdaste cvasti, a njeni nazubljeni, zeleni...

Nikad više stres i nesanica: Svako veče pijte čaj od ove biljke i imaćete nikad bolji san

Da li mučite muku sa nesanicom – možda je ovo rešenje za vas! Nikad više stres i nesanica – svako veče popijte čaj od ove...