Jedna biljka iz vaše bašte može da vam spasi srce: Drastično snižava holesterol, a odlična je i kao začin

Ovo je biljka koja snižava holesterol – evo zašto bi trebalo da je dodate u svoju ishranu!

Kada je u pitanju zdravlje, korišćenje začinskih biljaka u ishrani može biti od ogromne pomoći. Iako su neki začini popularniji od drugih, ruzmarin se ističe kao jedan od najboljih saveznika u borbi  za zdravo srce i protiv visokog holesterola.

Tajna moć ruzmarina

Ruzmarin je omiljena biljka među dijetetičarima zbog svoje bogate nutritivne vrednosti. Ova biljka je puna antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa u telu. Dijetetičar Džordan Hil objašnjava da antioksidansi iz ruzmarina mogu sprečiti štetnu oksidaciju LDL holesterola, poznatog kao „loš“ holesterol, prenosi danas.rs.

 Naučno dokazane prednosti

Jedno istraživanje je pokazalo značajne rezultate kod ljudi koji su uzimali ruzmarin. U istraživanju je učestvovalo 48 dobrovoljaca koji su konzumirali dva, pet ili deset grama mlevenog ruzmarina dnevno tokom četiri nedelje. Rezultati su pokazali da su oni koji su uzimali najveću dozu imali znatno niže nivoe lošeg holesterola.

Ruzmarin u mediteranskoj ishrani

Mediteranska ishrana, koja se smatra najzdravijom na svetu, često uključuje ruzmarin. Ova ishrana je bogata voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, masnom ribom i maslinovim uljem. Korišćenje ruzmarina u pripremi jela dodaje antioksidanse, vlakna i poboljšava ukus hrane.

Smanjite unos zasićenih masti

Osobe sa visokim holesterolom treba da paze na unos zasićenih masti. Mariniranje mesa ruzmarinom može pomoći u smanjenju unosa ovih masti. Biljke poput ruzmarina ne sadrže masti, a njihov zemljani i drvenasti ukus odlično se slaže sa drugim začinima poput majčine dušice, majorana i origana.

Nutricionistkinja Sara Has naglašava da ruzmarin posebno dobro funkcioniše kod mariniranja govedine, jer jedinjenja iz ruzmarina pomažu u sprečavanju stvaranja kancerogenih jedinjenja tokom pečenja mesa na roštilju.

Dodavanjem ruzmarina u svoju ishranu ne samo da ćete poboljšati ukus jela, već ćete i značajno doprineti svom zdravlju, posebno kada je u pitanju srce i snižavanje nivoa holesterola . Ne zaboravite, male promene u ishrani mogu imati veliki uticaj na vaše zdravlje!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Tri puta sedmično pre spavanja potapala je ruke u ovu mešavinu, rešila se problema koji muči mnoge!

Jedna žena je imala velike probleme sa rukama i zglobovima, pa je zbog toga odlučila da pokuša sa alternativnom medicinom, a spas je potražila...

Kada vas boli grlo samo uradite jednu stvar: Za 2 minuta ublažava i najgoru upalu, otkriva farmaceut

„Ovi trikovi su pomogli mojim pacijentima“ Anđela Dori je doktor farmacije i na platformi TikTok ima 587.000 pratilaca na platformi. Ona ima neverovatno interesantne video...

Stavila list kupusa na stopala, nakon samo 1 sat desilo se nešto potpuno neočekivano

Dugotrajno stajanje i sedenje izaziva otoke na nogama. Priroda nudi rešenje. Puno ljudi, posebno žene, nakon dugotrajnog sedenja ili stajanja pati od otečenih nogu. Od...

Rusi ga koriste vekovima i nestvarno je moćan: Ovaj lek izbacuje toksine iz tela, čisti krv i daje energiju

Sve sastojke za pripremu ovog leka već imate kod kuće Ako osećate umor, znojite se, posebno noću, razdražljivi ste i imate osećaj težine u celom...

Tajna tradicionalne medicine: Drevna tehnika kojom Kinezi regulišu pritisak

Gotovo svaki čovek se ponekad nađe u situaciji da mu je pritisak povišen. Pod uticajem stresa ili pak prekomerne fizičke aktivnosti mišići se naprežu, a...