Lekari kažu: Svakodnevni unos ovog voća može sprečiti srčani i moždani udar

Nedavno istraživanje naučnika sa Univerziteta u Alabami pokazalo je da svakodnevna konzumacija namirnica bogatih kalijumom, poput banana, može sprečiti fatalne srčane i moždane udare, kao i smanjenu elastičnost i sužavanje arterija.

Američki naučnici su do ovog zaključka došli nakon istraživanja sprovedenog na miševima koji su bili u opasnosti od srčanog udara.

Tokom određenog perioda različite grupe laboratorijskih miševa su dnevno hranjene manjom, normalnom ili većom količinom kalijuma.

Pokazalo se da su krvni sudovi miševa koji su primili najniži nivo kalijuma postali mnogo manje elastični, za razliku od arterija životinja čija je ishrana bila bogatija ovim mineralom.

Ali naučnici upozoravaju da, kao i u drugim slučajevima, ne treba preterivati sa konzumacijom banana, jer kod nekih to može da dovede do bolova u stomaku, povraćanja ili dijareje.

Foto: JMacPhersonCC BY 2.0

Informaciju o smanjenju elastičnosti krvnih sudova i njihovom sužavanju potvrdio je i dr Majk Knapton iz Britanskog udruženja za srce.

,,Dodatnim istraživanjem ustanovićemo da li se ova bolest na sličan način razvija i kod ljudi“, rekao je on za Independent.

Britanski institut za zdravstveno osiguranje preporučuje dnevnu potrošnju od 3500 mg kalijuma, a drugde u Evropi ova vrednost je 4700 mg.

Jedna banana srednje veličine sadrži oko 422 mg kalijuma.

Pored ovog voća, kalijumom su bogati krompir, brokoli, žitarice, riba, pasulj, klice, suvo grožđe i živina.

Telo će nas upozoriti na nedostatak kalijuma u ​​svakodnevnom životu sa znacima umora, grčevima u mišićima, vrtoglavicom.

Srce je izuzetno važan organ u ljudskom telu, a neravnoteža natrijuma i kalijuma u ​​krvi može poremetiti njegovu funkciju. Da bi srčani mišić pravilno funkcionisao, ravnoteža elektrolita u krvi mora biti u granicama normale.

Kalijum, kao važan mineral i elektrolit, igra veoma važnu ulogu u prenošenju električnih impulsa do srca, čime pomaže u normalizaciji srčanog ritma.

Prekomerni unos natrijuma (soli) hranom može dovesti do visokog krvnog pritiska, a tu dolazi i kalijum, koji igra važnu ulogu jer pomaže u smanjenju krvnog pritiska.

Visok krvni pritisak je danas veoma rasprostranjen problem, a posledice arterijske hipertenzije su brojne: oštećenje funkcije bubrega, moždani udar, oštećenje srčanog mišića i koronarnih arterija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo nikada ne radite posle masaže: Evo zbog čega može biti jako štetno

Masaža se kao metod lečenja primenjuje već 5.000 godina, ona nam pomaže da se opustimo i sačuvamo svoje zdravlje, dakle koristi se kako u...

Besplatan i jednostavan test proverava zdravlje srca: Koliko vremena vam je potrebno da uradite ovo?

Jednostavan i besplatan test, ali i precizan pokazatelj dobrog rada srca, kažu naučnici iz Španije, jeste sposobnost da do četvrtog sprata stignete za manje...

Čišćenje jetre: Moćni napitak od samo tri sastojka eliminiše masnoće i toksine i regeneriše jetru

Jetru, najveću žlezdu u telu, najviše poznajemo po tome što iz organizma uklanja štetne materije, ali njena uloga još je veća. U njoj se...

Da li treperenje očnog kapka upozorava na problem: Saznajte šta uzrokuje ovu neobičnu pojavu

Ne paničite odmah, nije sve tako crno. Ta pojava jeste prouzrokovana nekim stanjem kojim diriguje vaš način života. Dakle, na svu sreću, stručnjaci sa klinike...

Izbacite sve toksine iz tela za samo sat vremena: Ovo čisti creva u potpunosti, a tek što topi kilograme

Smokve se svakako ubrajaju u najzdravije vrste voća, ali mnogi nisu upoznati sa njenom lekovitošću. Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim...