Lekari kažu: Svakodnevni unos ovog voća može sprečiti srčani i moždani udar

Nedavno istraživanje naučnika sa Univerziteta u Alabami pokazalo je da svakodnevna konzumacija namirnica bogatih kalijumom, poput banana, može sprečiti fatalne srčane i moždane udare, kao i smanjenu elastičnost i sužavanje arterija.

Američki naučnici su do ovog zaključka došli nakon istraživanja sprovedenog na miševima koji su bili u opasnosti od srčanog udara.

Tokom određenog perioda različite grupe laboratorijskih miševa su dnevno hranjene manjom, normalnom ili većom količinom kalijuma.

Pokazalo se da su krvni sudovi miševa koji su primili najniži nivo kalijuma postali mnogo manje elastični, za razliku od arterija životinja čija je ishrana bila bogatija ovim mineralom.

Ali naučnici upozoravaju da, kao i u drugim slučajevima, ne treba preterivati sa konzumacijom banana, jer kod nekih to može da dovede do bolova u stomaku, povraćanja ili dijareje.

Foto: JMacPhersonCC BY 2.0

Informaciju o smanjenju elastičnosti krvnih sudova i njihovom sužavanju potvrdio je i dr Majk Knapton iz Britanskog udruženja za srce.

,,Dodatnim istraživanjem ustanovićemo da li se ova bolest na sličan način razvija i kod ljudi“, rekao je on za Independent.

Britanski institut za zdravstveno osiguranje preporučuje dnevnu potrošnju od 3500 mg kalijuma, a drugde u Evropi ova vrednost je 4700 mg.

Jedna banana srednje veličine sadrži oko 422 mg kalijuma.

Pored ovog voća, kalijumom su bogati krompir, brokoli, žitarice, riba, pasulj, klice, suvo grožđe i živina.

Telo će nas upozoriti na nedostatak kalijuma u ​​svakodnevnom životu sa znacima umora, grčevima u mišićima, vrtoglavicom.

Srce je izuzetno važan organ u ljudskom telu, a neravnoteža natrijuma i kalijuma u ​​krvi može poremetiti njegovu funkciju. Da bi srčani mišić pravilno funkcionisao, ravnoteža elektrolita u krvi mora biti u granicama normale.

Kalijum, kao važan mineral i elektrolit, igra veoma važnu ulogu u prenošenju električnih impulsa do srca, čime pomaže u normalizaciji srčanog ritma.

Prekomerni unos natrijuma (soli) hranom može dovesti do visokog krvnog pritiska, a tu dolazi i kalijum, koji igra važnu ulogu jer pomaže u smanjenju krvnog pritiska.

Visok krvni pritisak je danas veoma rasprostranjen problem, a posledice arterijske hipertenzije su brojne: oštećenje funkcije bubrega, moždani udar, oštećenje srčanog mišića i koronarnih arterija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Najjači prirodni probiotik: Čisti creva ko od šale, ali i čuva srce

Sigurno ste se pitali čemu služi čia semenka i koje su sve njene prednosti. Čia semenke odlično utiču na vaš mozak, na varenje, ali i...

Za 1 sat uklanja otrove iz tela: Creva čisti u potpunosti, a tek što topi salo

Smokve se svrstavaju u najzdravije vrste voća Mnogi nisu upoznati sa njenom lekovitošću. Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i...

Ovaj je jedan od najzdravijih začina na svetu, koristite ga češće

Origano je biljka bogata hranljivim materijama i lekovitim svojstvima, može nam dati mnogo više od finog ukusa pice. 1. Podrška za digestivni sistem Origano je poznat po...

Nema šta ne leči: Ovo je najzdraviji i najpopularniji začin, mnogo je više od ukrasa na tanjiru

Peršun je najpopularniji začin na svetu, koji se može pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cele godine (naravno, najbolji je iz vlastite bašte). Ima delikatesni...

Jedan jeftin začin čini čuda protiv parazita u telu: Uzimajte ga na prazan stomak i spasite se bolesti

Neverovatno moćan začin koji štiti od bolesti, a posebno je efikasan ako se pomeša sa mlečnim proizvodima. Karanfilić čini čuda protiv parazita! Jedan aromatični začin...