Lekaru upozoravaju: Nikada ne uzimajte ove lekove uz jutarnju kafu

Postoje neki lekovi i dodaci ishrani koji nikako ne bi trebalo da se mešaju s kofeinom. Ovo su neki za koje lekari i farmaceuti tvrde da su posebno opasni.

Lekovi protiv dijabetesa

Možda ne mislite da kafa negativno utiče na lekove protiv dijabetesa. Ali, zapravo, “kafa može da poveća šećer u krvi kod nekih pojedinaca, što će verovatno suzbiti efekte antidijabetičkih lekova”, upozorava portal MDlinx. “Dijabetičari koji vole da piju kafu trebalo bi pažljivo da prate šećer u krvi.

Antidepresivi

Uzimanje antidepresiva sa kafom može da stvori suprotan efekat.

„Kafa može da stupi u interakciju sa pojedinim sastojcima u antidepresivima i ujedno smanji apsorpciju leka, pa pacijent ne bi dobio punu propisanu dozu“, upozorava farmaceutkinja Vendi Džouns, a prenosi bestlifeonline.com.

Vitamini i suplementi

Vitamini neće biti od koristi ako njihovi sastojci prebrzo prođu kroz vaš sistem za varenje ili se isperu iz vašeg tela pre nego što izazovu bilo kakav pozitivan efekat.

„Kafa je diuretik i može da dovede do gubitka vitamina rastvorljivih u vodi, kao što su vitamin B i vitamin C kada se uzimaju zajedno“, upozorava Džouns.

Kofein će ubrzati proces varenja tako što će povećati kontrakcije koje teraju hranu kroz vaš digestivni trakt, navodi LiveStrong, čiji stručnjaci takođe ističu da kafa može da ograniči ili smanji apsorpciju gvožđa i kalcijuma.

Terapija za štitnu žlezdu

Jedna studija iz 2008. godine otkrila je da kafa može da utiče na određene lekove za štitnu žlezdu. Na sajtu VeryWellHealth objašnjavaju da kofein utiče na to kako telo apsorbuje te lekove.

Kofein je stimulans koji može da poveća pokretljivost creva, kontrakcije mišića koje pomeraju hranu kroz digestivni trakt. Kofein takođe ima blago laksativno dejstvo i povećava količinu tečnosti u stolici. Zbog svega toga moguće je da se lek prebrzo kreće kroz creva i teže apsorbuje i samim tim slabije deluje.

Kada se to dogodi, hormoni štitne žlezde se mogu poremetiti, što može da ima brojne zdravstvene posledice, upozoravaju stručnjaci.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Konačno neko ko se slaže sa Srbima: Doktorka potvrdila da promaja jeste opasna

Izgleda da su naše bake i tetke bile u pravu, jer tradicionalna kineska medicina zaista veruje da prevelika promaja ili vetar mogu biti jedan...

Roditelji koji rade ovu stvar najviše uništavaju samopouzdanje kod deteta

Razvoj samopouzdanja kod deteta nije nimalo jednostavan zadatak za roditelje, a upravo oni u tome imaju jednu od najvažnijih uloga. Kako objašnjavaju psiholozi, nedavna...

Pet zaboravljenih srpskih muških imena: Nosili su ih znameniti Srbi, a imaju veoma moćna značenja

Moderna i kratka imena sve su popularnija, ali ako ste tradicionalniji tip i želite detetu da date staro srpsko ime, portal Yumama podsetio je...

Napravite pastile za grlo po narodnom receptu, potrebna su vam 3 jeftina sastojka

Iako je još uvek leto, poslednjih dana smo svedoci sve češćih respiratornih infekcija. U prelaznom periodu su česte prehlade, upale grla, kašalj. Dajemo vam...

Dovoljan je samo 1 dodir: Za svega 20 sekundi očistite začepljene sinuse

Začepljeni sinusi nisu zabavni. Nimalo. Izazivaju glavobolje, otežavaju disanje, slabije čujete (jer teže izjednačavate pritisak). Ipak, možete ih očistiti za 20 sekundi jednostavnom akupresurom, bez...
Generated by Feedzy