Postoje neki lekovi i dodaci ishrani koji nikako ne bi trebalo da se mešaju s kofeinom. Ovo su neki za koje lekari i farmaceuti tvrde da su posebno opasni.

Lekovi protiv dijabetesa

Možda ne mislite da kafa negativno utiče na lekove protiv dijabetesa. Ali, zapravo, “kafa može da poveća šećer u krvi kod nekih pojedinaca, što će verovatno suzbiti efekte antidijabetičkih lekova”, upozorava portal MDlinx. “Dijabetičari koji vole da piju kafu trebalo bi pažljivo da prate šećer u krvi.

Antidepresivi

Uzimanje antidepresiva sa kafom može da stvori suprotan efekat.

„Kafa može da stupi u interakciju sa pojedinim sastojcima u antidepresivima i ujedno smanji apsorpciju leka, pa pacijent ne bi dobio punu propisanu dozu“, upozorava farmaceutkinja Vendi Džouns, a prenosi bestlifeonline.com.

Vitamini i suplementi

Vitamini neće biti od koristi ako njihovi sastojci prebrzo prođu kroz vaš sistem za varenje ili se isperu iz vašeg tela pre nego što izazovu bilo kakav pozitivan efekat.

„Kafa je diuretik i može da dovede do gubitka vitamina rastvorljivih u vodi, kao što su vitamin B i vitamin C kada se uzimaju zajedno“, upozorava Džouns.

Kofein će ubrzati proces varenja tako što će povećati kontrakcije koje teraju hranu kroz vaš digestivni trakt, navodi LiveStrong, čiji stručnjaci takođe ističu da kafa može da ograniči ili smanji apsorpciju gvožđa i kalcijuma.

Terapija za štitnu žlezdu

Jedna studija iz 2008. godine otkrila je da kafa može da utiče na određene lekove za štitnu žlezdu. Na sajtu VeryWellHealth objašnjavaju da kofein utiče na to kako telo apsorbuje te lekove.

Kofein je stimulans koji može da poveća pokretljivost creva, kontrakcije mišića koje pomeraju hranu kroz digestivni trakt. Kofein takođe ima blago laksativno dejstvo i povećava količinu tečnosti u stolici. Zbog svega toga moguće je da se lek prebrzo kreće kroz creva i teže apsorbuje i samim tim slabije deluje.

Kada se to dogodi, hormoni štitne žlezde se mogu poremetiti, što može da ima brojne zdravstvene posledice, upozoravaju stručnjaci.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Hvata vas PREHLADA? Jedna kap ovoga je pravi SPAS!

Vreme je gripa i drugih virusa. Deca su jedna od ugroženijih kategorija, jer virusi haraju obdaništima i školama. Ipak, možete delovati na prve znake...

“Zeleno zlato” pomaže kod 200 tegoba

Moringa je biljka koju zovu zelenim zlatom, čudesnim drvetom i u Južnoj Americi, Aziji i Africi je neizostavni deo alternativne medicine. Najčešće je dostupna u...

Kako se pravilno meri pritisak: Ove greške mnogi prave

AKO pri merenju pritiska dobijate različite vrednosti, verovatno ne umete pravilno da merite pritisak. što može da bude delimično opasno Veoma je važno da prilikom...

UBLAŽITE BOLOVE U LEĐIMA I KOLENIMA: 3 jednostavne vežbe za oporavak tela!

Osećate li često i bolove u kičmi ili kolenima? Ukoliko je vaš odgovor da, onda ste na pravom mestu, jer ćemo vam predstaviti tri jednostavne...

NAKON 40-TE OVE NAMIRNICE SU APSOLUTNO ZABRANJENE: Niste ni sveni koliko su opasne po zdravlje!

Namirnice koje unosimo u organizam direkto utiču na naše zdravlje, zato pažljivo birajte hranu Prema rečima nutricioniste Marije Mališeve, posle 40. godine ljudi bi...
Generated by Feedzy