Lekaru upozoravaju: Nikada ne uzimajte ove lekove uz jutarnju kafu

Postoje neki lekovi i dodaci ishrani koji nikako ne bi trebalo da se mešaju s kofeinom. Ovo su neki za koje lekari i farmaceuti tvrde da su posebno opasni.

Lekovi protiv dijabetesa

Možda ne mislite da kafa negativno utiče na lekove protiv dijabetesa. Ali, zapravo, “kafa može da poveća šećer u krvi kod nekih pojedinaca, što će verovatno suzbiti efekte antidijabetičkih lekova”, upozorava portal MDlinx. “Dijabetičari koji vole da piju kafu trebalo bi pažljivo da prate šećer u krvi.

Antidepresivi

Uzimanje antidepresiva sa kafom može da stvori suprotan efekat.

„Kafa može da stupi u interakciju sa pojedinim sastojcima u antidepresivima i ujedno smanji apsorpciju leka, pa pacijent ne bi dobio punu propisanu dozu“, upozorava farmaceutkinja Vendi Džouns, a prenosi bestlifeonline.com.

Vitamini i suplementi

Vitamini neće biti od koristi ako njihovi sastojci prebrzo prođu kroz vaš sistem za varenje ili se isperu iz vašeg tela pre nego što izazovu bilo kakav pozitivan efekat.

„Kafa je diuretik i može da dovede do gubitka vitamina rastvorljivih u vodi, kao što su vitamin B i vitamin C kada se uzimaju zajedno“, upozorava Džouns.

Kofein će ubrzati proces varenja tako što će povećati kontrakcije koje teraju hranu kroz vaš digestivni trakt, navodi LiveStrong, čiji stručnjaci takođe ističu da kafa može da ograniči ili smanji apsorpciju gvožđa i kalcijuma.

Terapija za štitnu žlezdu

Jedna studija iz 2008. godine otkrila je da kafa može da utiče na određene lekove za štitnu žlezdu. Na sajtu VeryWellHealth objašnjavaju da kofein utiče na to kako telo apsorbuje te lekove.

Kofein je stimulans koji može da poveća pokretljivost creva, kontrakcije mišića koje pomeraju hranu kroz digestivni trakt. Kofein takođe ima blago laksativno dejstvo i povećava količinu tečnosti u stolici. Zbog svega toga moguće je da se lek prebrzo kreće kroz creva i teže apsorbuje i samim tim slabije deluje.

Kada se to dogodi, hormoni štitne žlezde se mogu poremetiti, što može da ima brojne zdravstvene posledice, upozoravaju stručnjaci.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo nikada ne radite posle masaže: Evo zbog čega može biti jako štetno

Masaža se kao metod lečenja primenjuje već 5.000 godina, ona nam pomaže da se opustimo i sačuvamo svoje zdravlje, dakle koristi se kako u...

Besplatan i jednostavan test proverava zdravlje srca: Koliko vremena vam je potrebno da uradite ovo?

Jednostavan i besplatan test, ali i precizan pokazatelj dobrog rada srca, kažu naučnici iz Španije, jeste sposobnost da do četvrtog sprata stignete za manje...

Čišćenje jetre: Moćni napitak od samo tri sastojka eliminiše masnoće i toksine i regeneriše jetru

Jetru, najveću žlezdu u telu, najviše poznajemo po tome što iz organizma uklanja štetne materije, ali njena uloga još je veća. U njoj se...

Da li treperenje očnog kapka upozorava na problem: Saznajte šta uzrokuje ovu neobičnu pojavu

Ne paničite odmah, nije sve tako crno. Ta pojava jeste prouzrokovana nekim stanjem kojim diriguje vaš način života. Dakle, na svu sreću, stručnjaci sa klinike...

Izbacite sve toksine iz tela za samo sat vremena: Ovo čisti creva u potpunosti, a tek što topi kilograme

Smokve se svakako ubrajaju u najzdravije vrste voća, ali mnogi nisu upoznati sa njenom lekovitošću. Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim...