Redovnom konzumacijom ove jesenske supernamirnice možete smršati, ojačati imunitet, ali i sprečiti rak jetre.
Istraživanja pokazuju da nosi brojne benefite za naše zdravlje, telesnu formu i izgled.
Mandarine su svojim slatko-kiselim ukusom ukusan dodatak našoj ishrani sam po sebi, ali znate li da ovaj prirodni slatkiš ima brojne dobrobiti zbog kojih ćete pohrliti na pijacuili u trgovinu. Naime, istraživanja pokazuju da mandarine nose brojne benefite za naše zdravlje, fizičku formu i izgled. Jedna mandarina osigurava otprilike trećinu dnevne potrebe osobe za vitaminom C, a sadrže i aktivne biljne spojeve koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. No ovo su brojni drugi benefiti za koje morate znati.
Bogate antioksidansima
Mandarine su bogate biljnim spojevima koji jačaju zdravlje, poput flavonoida. Oni su antioksidansi koja pomažu u obrani vašeg tela od neravnoteže slobodnih radikala, što bi inače moglo dovesti do oksidacije. Oksidacija može potaknuti starenje i nastank raka i srčanih bolesti.
Drugi način na koji flavonoidi mogu pomoći u zaštiti od raka je supresija gena koji aktiviraju spojeve koji podstiču rak. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima kako bi se utvrdilo koliko agruma trebate jesti da biste postigli ove učinke.
Ojačavaju vaš imunološki sistem
S obzirom na visok sadržaj vitamina C, mandarine mogu ojačati vaš imunitet . Vitamin C je antioksidans koji pojačava funkciju imunoloških stanica u borbi protiv oksidativnih oštećenja. Takođe podstiče smrt štetnih mikroba te poboljšava integritet kože i tkiva. Uz to, povećana doza vitamina C može skratiti vreme zaceljivanja rana u određenim situacijama.
Mandarine foto: Shuterstock
Jačaju zdravlje creva
Agrumi, uključujući mandarine, posebno su bogati topljivim vlaknima, ona stvaraju gel u vašem probavnom traktu i uvlače vodu u vaša creva, kako bi omekšali stolicu, potencijalno olakšavajući rad probavnog trakta.
Mandarine imaju i neka netopljiva vlakna. Zapravo, imaju više ove vrste vlakana od mnogih drugih plodova. Netopljiva vlakna prolaze kroz creva, a da se ne raspadaju.
Obe vrste vlakana povezane su sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, a mogu vam čak pomoći i pri mršavljenju.
Sprečavaju rak
Istraživanja su otkrila da mandarine mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre. Naime, karotenoidi (biljni pigmenti) prisutni u mandarinama zbog visoke koncentracija vitamina A, dokazano smanjuju rizik od raka jetre. Sok od mandarine koji se daje pacijentima s hepatitisom C sprečio je razvitak raka jetre zbog visokog sadržaja beta kriptoksantina (prirodni karotenoidni pigment). Uz to, ovaj agrum sadrži visok nivo limonena koji deluje protiv raka, a takođe pomaže u sprečavanju raka dojke.
Pomažu pri mršavljenju
S obzirom na to da sadrže značajan izvor vlakana, održavaju želudac punim duže vreme i smanjuju želju i potrebu za unošenjem više hrane, mandarine pomažu pri mršavljenju. Lekari su otkrili da konzumiranje mandarina pomaže u smanjenju insulina pa se njihovi šećeri ne skladište u obliku masti nego se pretvaraju u energiju.
Smanjuju rizik od bubrežnog kamenca
Veliko istraživanje povezalo je ishranubogatu agrumima sa smanjenim rizikom od bubrežnih kamenaca, kristaliziranih minerala koje telo izlučuje urinom. Nizak nivo citrata u urinu može uzrokovati stvaranje određenih vrsta bubrežnih kamenaca. Srećom, redovina konzumacija agruma, kao što su mandarine može povećati nivo citrata. Ipak, ova tvrdnja zahteva dalja istraživanja pre nego što se mogu doneti čvrsti zaključci.
Izvor: Stil.kurir.rs