Mediteranski eliksir spas je za čak 60 tegoba: Ima više benefita i od zelenog čaja

One su omiljeni plod mediterana i ključni sastojak mnogih mediteranskih jela. Osim svog karakterističnog ukusa, masline se ističu i zbog bogatstva vitamina i minerala koje sadrže, čineći ih važnim sastojkom ishrane.

Još od drevnih vremena, masline su bile korišćene kao lek za mnoge bolesti, čak za više od 60 različitih.

Visok sadržaj vitamina E čini masline važnim antioksidansom, što je ključno za očuvanje zdravlja organizma. A listovi ove biljke koriste se za pripremu čaja koji ima izuzetne zdravstvene koristi.

Recept za čaj od lista masline

Listove za čaj najbolje je brati u proleće kada su mladi. Nakon branja, listove je potrebno oprati i osušiti na vazduhu, a zatim čuvati u zatvorenoj posudi daleko od direktnog sunčevog svetla.

Za pripremu čaja, koristi se 15 do 20 osušenih listova masline na 300 mililitara vode. Vodu treba prokuvati, dodati listove i kuvati ih zajedno 2 do 3 minuta.

Nakon toga, ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta, nakon čega se izvade. Čaj se može piti topao ili hladan, sa dodatkom meda, limuna ili bez ičega.

Najbolje je da se ovaj čaj pije svakodnevno kako bi se osetila poboljšanja kod različitih zdravstvenih problema. List masline ima širok spektar koristi, uključujući pomoć kod upale pluća, tuberkuloze, gripa, meningitisa, hepatitisa B, herpesa, upala mokraćnog sistema i prevenciju infekcija izazvanih gljivicama.

Takođe, komponente prisutne u listovima masline jačaju imunitet, deluju antivirusno, antiparazitski, antibakterijski i antifungalno. Ovi listovi doprinose regulaciji krvnog pritiska, stabilizaciji nivoa šećera i holesterola.

Čaj od maslinovog lišća preporučljiv je i kao preventivna mera protiv navedenih bolesti. Ukus ovog čaja je blag, sa samo suptilnom gorčinom.

Novija istraživanja su potvrdila da čaj od maslinovog lišća sadrži više antioksidanasa čak i od zelenog čaja, čime ga svrstava među najzdravije čajeve na svetu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Sve o toplotnom udaru: Ovo su znaci na koje morate odmah da reagujete

Pročitajte sve o toplotnom udaru – kako izgledaju simptomi, kada se najčešće javlja i šta bi u tom slučaju trebalo hitno da uradite Srbiju ovih...

Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak, pomaže u lečenju od raka: jedite je češće i zaboravićete lekare!

Verovatno ste već pretpostavili, u pitanju je cvekla. Možda vam se ne sviđa ukus ove biljke, ali to nije važno u poređenju sa prednostima koje...

Javlja se na ovim delovima tela: Ovo je prvi uočljiv simptom masne jetre

Pacijenti često primećuju da se brže umaraju ili da imaju osećaj opšte iscrpljenosti, bez obzira na adekvatan odmor Bolest masne jetre, poznata i kao hepatoza...

Trik od 5 sekundi oslobodiće vas napetosti, samo uradite ovo!

Anksioznost je problem savremenog doba i pogađa nas sve pomalo. Ukoliko se osećate opterećeno ili uznemireno, ponekad je potrebno samo da promenite položaj tela...

Srbi masovno ćerkama daju ova 3 arapska imena, misleći da su stara tradicionalna: Njihovo pravo značenje je potpuno drugačije

U Srbiji je primetan trend davanja sve više stranih i neobičnih imena bebama, kako bi kasnije kroz život bili što upečatljiviji, ali neretko se...