Muči vas zatvor i nadutost? Ovo je najefikasniji prirodni laksativ, evo kako treba da ga pijete

Problemi sa probavom mogu i te kako uticati na vašu svakodnevnicu. Grčevi, nadutost i zatvor samo su neke od tegoba koje možete rešiti čišćenjem creva uz pomoć prirodnog laksativa

Zatvor ili konstipacija mogu biti veliki problemi jer se upravo u debelom crevu mogu nakupiti mnoge loše bakterije. Za zdravlje vašeg organizma nužno je obavljanje velike nužde koja pomaže izbacivanje ostataka hrane koji mu nisu potrebni.

Ako patite od zatvora i ne uspevate da obavite veliku nuždu, hrana može predugo ostati u probavnom traktu. U tom slučaju pokreću se bakterije i stvaraju fermentaciju što može rezultirati i neugodnim gasovima.

Ako patite od zatvora i često se događa da imate spor metabolizam i zato izbegavajte ove namirnice:

banane
crveno meso
mlečni proizvodi u velikim količinama
masna hrana
riža
slani štapići
slatki gazirani napici

Ako se zatvor pojavljuje već neko vrijeme, a koristite i prirodne laksative, proverite koje lekove uzimate. Mnogi lekovi mogu izazvati opstipaciju. Takođe, ako brzo jedete i ne žvaćete dovoljno svoju hranu, želudac i creva će teže razgraditi ono što unesete.

Kućni recepti za prirodni laksativ

Postoje mnoge namirnice koje možete koristiti kako bi se rešili zatvora. Dodajte ih svakodnevnoj ishrani i omogućite brz rad metabolizma. Pokretanje metabolizma i često obavljanje nužde jedna je od stavki skoro svake zdrave dijete. Najbolji prirodni laksativ su namirnice pune vlakana.

Šljive i sok od šljiva

Šljive su voće koje je puno topivih vlakana, a sadrže i visoku količinu vitamina A, gvožđa i kalijuma. Osim što pomažu u probavi, šljive pomažu zdravlju srca. Sok od šljive, ako ga konzumirate svakodnevno, može pomoći kod problema sa zatvorom.

Za pripremu ovo prirodnog laksativa potrebno vam je:

4 litre vode
1 kg zrelih šljiva
200 grama šećera
2 kašike limunske kiseline
staklene boce za sok

Priprema:

Šljive operite, očistite tako da izdvojite koštice, pa ih nasecite na četvrtine kako bi ih lakše skuvali. Kuvajte šljive u dve litre vode, ali na laganoj vatri sve dok ne omekšaju. Kada šljive omekšaju pustite da se malo ohlade. Izvadite ih iz vode u kojoj su se kuvale, a lonac s vodom ostavite sa strane. Usitnite kuvane šljive štapnim mikserom ili u blenderu pa procedite. Deo koji vam je ostao nakon ceđenja vratite u vodu u kojoj su se kuvale. U lonac sada dodajte šećer, 2 kašičice limunske kiseline i još 2 litre vode. Ponovno kuvajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kuvanje bi trebalo trajati oko 15 minuta.

Za vrijeme kuvanja povremeno pomešajte i u međuvremenu pripremajte boce za sok. Boce sterilišite u rerni i lagano ih ugrijte na 70 C. Kada se sok skuva, sipajte ga u vruće flaše. Zatvorite nepropusnim čepom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Nije slanina, a ni jaja: Ove dve namirnice razaraju jetru i podižu holesterol do plafona

Evo šta kaže nutricionista Predrag Nenadić. „Neću da jedem jaja, dobiću holesterol!“ To su čiste nebuloze, tvrdi nutricionista Predrag Nenadić. Čuveni stručnjak Predrag Nenadić je jedan...

Trik sa belim lukom rešava nesanicu zauvek – evo kako funkcioniše!

Zvuči kao bajka, ali deluje! Otkrijte kako stari porodični trik sa belim lukom pod jastukom može poboljšati vaš san i doneti spokojne noći Beli luk...

Šta da uradite ako na telu nađete krpelja? Ovo je jedini sigurni način da ga uklonite

Krpelji su deo prirode i ako duže vreme boravimo na otvorenom, čak i ako su nam ruke i noge prekrivene odećom, krpelj se može...

Može vam spasiti život: ovo su prvi znaci infarkta, evo kako da pružite prvu pomoć (video)

Prvi simptomi srčanog udara trebalo bi svima da budu poznati, jer je veoma važno što pre pacijentu pružiti prvu pomoć i odmah pozvati lekara...

Zaboravićete na zatvor i tvrdu stolicu: Samo jedna kašika ove mešavine isprazniće vam debelo crevo, gotovo trenutno

Proces probave je vrlo komplikovan, zbog čega je neophodno da on prolazi neometano koliko je god to moguće. Ukoliko nešto naškodi probavi, to može...