Muška neplodnost u porastu, otkrivaju se novi uzroci: Jedan muči oba pola

Ako par ne može da ima dete, „glavni krivac“ je decenijama bila žena, odnosno one su targetirane kao glavni krivci i najčešće su samo one i išle na zdravstvena ispitivanja.

Međutim, u poslednje vreme sve se više priča o muškoj neplodnosti, koja je, kako stručnjaci kažu, u porastu, a stalno se pojavljuju i novi potencijalni uzroci koji utiču na muško reproduktivno zdravlje.

Stručnjaci kažu da muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a statistika pokazuje i da je broj i pokretljivost spermatozoida u poslednjih 30 godina prepolovljen.

I korona uzročnik neplodnosti kod muškaraca

Lekari kažu da je trag na muško reproduktivno zdravlje, između ostalog, ostavila i pandemija korona virusa.

Profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici “Narodni front” u Beogradu, objasnila je da na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

Ona je objasnila da uzroci muške neplodnosti mogu biti urođeni i stečeni.

– Urođeni su neki nedostaci, anomalije, anatomske ili genetski i endokrini poremećaji, kao i stečeni problemi. Stečeni uzroci su preležana infekcija, hirurški zahvati, teža oboljenja, metabolički poremećaji. Ono što bih ja naglasila, a što smo videli u našoj androloškoj ambulanti, jeste da jako veliki trag ostavljaju virusne infekcije, kao tokom pandemije kovida, one su ostavljale veliki trag – kazala je Džatić Smiljković.

Na sreću, kako kaže, uticaj virusnih infekcija je reverzibilne odnosno trenutne prirode.

– Mi anamnestički dobijamo podatak da je imao virusnu infekciju. Spermatogeneza traje određeno vreme. Jedan nalaz spermograma ništa ne znači, on može da varira, a mi smo u obavezi da ga ponovimo. Ukoliko je i drugi spermogram lošijeg kvaliteta, onda ih usmeravamo urologu da rade detaljnije analize. Ali, virusne infekcije veoma utiču na nalaz spermograma – istakla je Džatić Smiljković.

Muška neplodnost problem i kod komšija

– Nemaju samo Srbi ovaj problem. Muči i Hrvate, odakle se podseća i da je gojaznost jedan od uzroka neplodnosti. Procenat neplodnih muškaraca i žena je podjednak, ali je sve veći porast muške neplodnosti, dok je gojaznost sve češći uzrok neplodnosti kod oba pola. Jedan od glavnih razloga nesrazmernosti broja osoba suočenih s neplodnošću i onih koje se leče je slaba informisanost o mogućnostima lečenja i pravima pacijenata, kao i društvena stigma povezana sa neplodnošću – rečeno je na Rodinoj konferenciji Zajedno za plodnost u Hrvatskoj.

Bojana Šantić, iz Udruženja “Roda”, navela je više je uzroka neplodnosti, a jedan od češćih je gojaznost.

Ona dodaje da je osim debljine alarmantno rastući uzrok i poremećaj sastava žlezda sa unutrašnjim izlučivanjem.

– Osim debljine još jedan od alarmantno rastućih uzroka neplodnosti su spoljni faktori, odnosno endokrini disruptori (supstance koje uzrokuju poremećaje u sastavu žlezda s unutrašnjim izlučivanjem) iz raznih hemikalija, kozmetike, gotovo svega čime smo okruženi – dodala je Šantićeva.

Poodmakla starost žene je jedan od češćih uzroka neplodnosti.

– Nakon 35. godine plodnost pada, a posebno nakon 42. godine – kaže Nina Gelo, šefica odeljenja za kliničku embriologiju KBC Zagreb.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Najlepša imena za devojčice rođene leti

Ukoliko vam termin za porođaj pada u najtoplije doba godine, a želite da ime vaše devojčice oslikava baš taj period, donosimo vam neka od...

Sve o toplotnom udaru: Ovo su znaci na koje morate odmah da reagujete

Pročitajte sve o toplotnom udaru – kako izgledaju simptomi, kada se najčešće javlja i šta bi u tom slučaju trebalo hitno da uradite Srbiju ovih...

Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak, pomaže u lečenju od raka: jedite je češće i zaboravićete lekare!

Verovatno ste već pretpostavili, u pitanju je cvekla. Možda vam se ne sviđa ukus ove biljke, ali to nije važno u poređenju sa prednostima koje...

Javlja se na ovim delovima tela: Ovo je prvi uočljiv simptom masne jetre

Pacijenti često primećuju da se brže umaraju ili da imaju osećaj opšte iscrpljenosti, bez obzira na adekvatan odmor Bolest masne jetre, poznata i kao hepatoza...

Trik od 5 sekundi oslobodiće vas napetosti, samo uradite ovo!

Anksioznost je problem savremenog doba i pogađa nas sve pomalo. Ukoliko se osećate opterećeno ili uznemireno, ponekad je potrebno samo da promenite položaj tela...