Najbolji čaj za snižavanje šećera u krvi: Popijte ga odmah nakon jela

Dijabetes tip 2 šalje jasne signale da vaše telo ne procesuira insulin pravilno. Insulin je hormon koji je odgovoran za kontrolu nivoa šećera u krvi – glavnog tipa šećera koji se nalazi u krvi. Kad ovaj mehanizam ne funkcioniše, nivoa šećera u krvi može porasti do opasnih vrednosti. Srećom, pažljivim izborom hrane i pića telo se od toga može zaštititi. Određena hrana može sprečiti nagli porast nivoa šećera u krvi nakon jela, piše Živim.hr.

Šećer raste usled razgradnje hrane u glukozu. Pokazalo se da čaj od kamilice ublažava takav efekat hrane na nivo šećera u krvi. Čaj od kamilice se priprema od cvetova istoimene biljke koja se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini.

Istraživanje sprovedeno u Iranu i objavljeno u časopisu Journal otkrilo je da ispijanje 3 šoljice čaja od kamilice dnevno može poboljšati regulisanje nivoa šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tip 2. Naučnici s Tabriz University of Medical Sciences imali su za cilj da istraže efekat čaja od kamilice na kontrolu glikemije (u kojoj meri hrana uteče na nivo šećera) i nivo antioksidansa kod osoba s dijabetesom tip 2. Antioksidansi su hemikalije koje štite od oštećenja ćelija ili ga odlažu. 64 učesnika istraživanja obolelih od dijabetesa tip 2, koji su bili stari između 30 i 60 godina, konzumirali su čaj od kamilice tri puta dnevno „neposredno” nakon obroka tokom osam nedelja. Kontrolna grupa je umesto čaja od kamilice pila vodu.

Autori istraživanja su otkrili da je grupa koja je pila čaj od kamilice imala znatno snižene vrednosti HbA1c i nivo insulina u serumu, kao i značajno pojačanu antioksidantnu aktivnost u poređenju s kontrolnom grupom. HbA1c je prosečan nivo šećera u krvi tokom protekla dva do tri meseca.

– Kratkoročno ispijanje čaja od kamilice ima povoljan uticaj na regulisanje glikemije i antioksidansi status kod obolelih od dijabetesa tip 2 – zaključili su naučnici dodavši da je potrebno sprovesti ispitivanje na većem uzorku i tokom dužeg vremenskog perioda kako bi se dokazalo značajnije kliničko poboljšanje stanja obolelih.

Opšti saveti

Kako biste izbegli glavne krivce za naglo podizanje nivoa šećera u krvi, trebalo bi da obratite pažnju na glikemijski indeks namirnica. On nam pokazuje koliko brzo određena hrana utiče na nivo šećera u krvi (kad se jede sama). Namirnice koje sadrže ugljene hidrate telo razgrađuje brzo pa dolazi do naglog povećanja nivoa šećera u krvi. Takve namirnice stoga imaju visok GI (glikemijski indeks).

Namirnice s visokim GI su:

šećer i slatka hrana
zaslađena pića
beli hleb
krompiri
beli pirinač

Imate li dijabetes tip 2?

Mnogi ljudi imaju dijabetes tip 2, a da toga nisu ni svesni. Razlog je to što simptomi ne moraju nužno da dovedu do toga da se osoba oseća loše. Simptomi uključuju:

češće mokrenje, naročito noću
stalni osećaj žeđi
osećaj umora
mršavljenje iako osoba ne pokušava da smrša
otežano i produženo zarastanje rana i posekotina
zamagljen vid

Imate li neki od simptoma dijabetesa tip 2 ili mislite da imate povišen rizik za razvoj dijabetesa tip 2, obratite se svom lekaru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo nikada ne radite posle masaže: Evo zbog čega može biti jako štetno

Masaža se kao metod lečenja primenjuje već 5.000 godina, ona nam pomaže da se opustimo i sačuvamo svoje zdravlje, dakle koristi se kako u...

Besplatan i jednostavan test proverava zdravlje srca: Koliko vremena vam je potrebno da uradite ovo?

Jednostavan i besplatan test, ali i precizan pokazatelj dobrog rada srca, kažu naučnici iz Španije, jeste sposobnost da do četvrtog sprata stignete za manje...

Čišćenje jetre: Moćni napitak od samo tri sastojka eliminiše masnoće i toksine i regeneriše jetru

Jetru, najveću žlezdu u telu, najviše poznajemo po tome što iz organizma uklanja štetne materije, ali njena uloga još je veća. U njoj se...

Da li treperenje očnog kapka upozorava na problem: Saznajte šta uzrokuje ovu neobičnu pojavu

Ne paničite odmah, nije sve tako crno. Ta pojava jeste prouzrokovana nekim stanjem kojim diriguje vaš način života. Dakle, na svu sreću, stručnjaci sa klinike...

Izbacite sve toksine iz tela za samo sat vremena: Ovo čisti creva u potpunosti, a tek što topi kilograme

Smokve se svakako ubrajaju u najzdravije vrste voća, ali mnogi nisu upoznati sa njenom lekovitošću. Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim...