Karanfilić ili klinčić (lat. Syzygium aromaticum ) je tradicionalno omiljena zimska mirođija. Poreklom je sa Indonezijskih ostrva začina, odnosno severni Moluk. Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanki, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi.

Karanfilić su zapravo nezreli, neotvoreni cvetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta. Dok su sveži ružičasti su, a osušeni menjaju boju u rđavo – smeđu. Dužine su 12-16 mm i nalikuju ekserima (na lat. se i naziva clavus, što znači ekser). Stabljike završavaju istaknutim četvorodelni cvetnim pupoljcima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a ukus slatkast i vrlo jak. Prvi put se spominje u kineskim zapisima još 400. godine p.n.e. Rimljani su upoznali ovaj vredan začin preko arapskih trgovaca. Karanfilić je kod nas najviše poznat kao začin.

Nažalost često zaboravljamo na njegova brojna lekovita svojstva. Tradicionalni kineski lekari koriste klinčić od davnina u lečenju probavnih smetnji, proliva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija. Indijski ajurvedski iscelitelji njime leče disajne i probavne tegobe.

Srednjovekovni nemački travari smesom klinčića borili su se protiv gihta. Rani američki lekari koristili su ga za lečenje digestivnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lekovima kako bi bili ukusniji. Oni su napravili i ulje od klinčića, kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju.

Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića, pomešanih sa vodom, zaustaviće povraćanje, a infuzija – mučninu. Eterično ulje klinčića efikasno je protiv mnogih bakterija i parazita. Karanfilić sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva. Ispiranje usne duplje razređenim uljem ili žvakanje pupoljaka karanfilića ublažava grlobolju. Japanski naučnici otkrili su da, poput mnogih začina, klinčić sadrži antioksidanse. Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visokog nivoa fenolnih jedinjenja. Karanfilić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik. Ima pozitivne efekte na želudačnu sluzokožu, opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, deluje protiv povraćanja i nadutosti te uopšteno podstiče pravilan rad probavnog sistema.

U svrhu lečenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića. Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Kremast, bogatog ukusa, zasitan: Najbrži RIŽOTO s pečurkama KAO IZ RESTORANA

Za pripremu ovog jela ne treba vam više od pola sata, a možete biti sigurni da ćete dobiti vrlo ukusan obrok koji će vas...

Ako vam često trnu ruke ili prsti prete vam dva veoma opasna oboljenja, odmah se javite lekaru

Poznato je da ruke imaju najosetljivije receptore za dodir, koji su preko nerava povezani sa mozgom. Ali ako je jedan od tih nerava oštećen...

Vaš organizam vam šalje poruku: Ovo su znakovi da rak možda raste u vašem telu, primetite ih na vreme

Znaci koji ukazuju na rak često ostaju neotkriveni jer mogu biti zaista mali, a ljudi ih primete kada je prekasno. Zapravo, većina ljudi se...

Ne posežite uvek za tabletom: 5 stvari kojima možete ublažiti glavobolju

Zbog užurbanog života i haotičnog rasporeda, glavobolja je postala vrlo česta pojava. Dok medicinska stanja mogu da doprinesu glavobolji, ponekad su one jednostavno rezultat...

PRIVLAČNOST KOJA ZRAČI: Pet jednostavnih, ali efikasnih načina da podignete svoju HARIZMU

Njihov osmeh, kao da se oseća u celoj prostoriji, a njihova energija sve podstiče na smeh i zabavu Znate li one ljude sa kojima svi...
Generated by Feedzy