Koristi se za ublažavanje kašlja i pomaže kod stomačnih tegoba. Decenijama se dunja koristi u narodnoj medicini jer sadrži razne vitamine u izobilju, naročito vitamin C.
Tanin i sluz dunje povoljno deluju na rad creva i sprečavaju infektivne bolesti. Pektin utiče na kardiovaskularni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Koristi se plod, ali i seme i listovi dunje.
Dunja je opora pa se savetuje da se od nje prave sokovi, kompoti i sirupi, koji su jednako delotvorni u uklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.
Sam plod dunje obiluje brojnim vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.
Čaj od dunje
Najdelotvorniji deo dunje su semenke od kojih se pravi čaj, jer kada odstoje u vodi, semeke ispuštaju sluz koja rešava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem.
Osim toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, a bogate su i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.
Za pripremu čaja od dunje potrebno je da semenke dunje prelijete ključalom vodom, ostavite nekolio minuta da odstoje i nakon toga popijete čaj.
Sok od dunje
Sok od dunje pomaže kod kašlja, astme i dijareje, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Pomaže i kod obilnih menstruacija.
Operite i sitno narendate kilogram dunja, pa ih potom procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira, i najbolje deluje kad ga pijete pre jela, prenosi Magazin novosti.