Iako se nakon navršene 50. godine, funkcije organizma usporavaju, Dr Pamela Pik, autorka besteselera „Kako popraviti glad“,tvrdi da se sa određenom ishranom to može poboljšati
Prema njenim rečima, jedan začin bi trebalo dodavati u kafu, dok drugi snažno jača imunitet ako ga dodajete slanim jelima.
„Kurkuma jača imunitet i umanjuje upalne procese u zglobovima”, rekla je ona. Kurkuma ima i preventivno dejstvo za mnoge bolesti, i savetuje se svima koji bi želeli da održe svoje kognitivne funkcije u dobrom stanju.
„Cimet ima protivupalno i antimikrobijalno dejstvo. Održava nivo šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon uzimanja hrane. Na taj način, sprečava da šećer naglo skače ili opada i poboljšava osetljivost organizma na insulin“, rekla je ona i posavetovala da se cimet dodaje u kafu, dok se kurkuma dodaje slanim jelima ili se konzumira u obliku čaja.
Samo jedan gram cimeta dnevno umanjuje šećer u krvi, trigliceride, LDL holesterol i druge loše parametre kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.
„Ne zaboravite i da pijete dovoljno vode. Voda optimizuje metabolizam i dok starimo, a posle 50. rođendana moguće je da ćete primetiti da ste ređe žedni. Žene bi trebalo da piju devet, a muškarci 13 čaša vode dnevno. Ako ste fizički aktivni ili živite na toplijem području, slobodno možete da pijete i više od te količine“, objasnila je dr Pik.