Tim kanadskih naučnika razvio je neverovatan način za spuštanje nivoa alkohola u krvi, i to tri puta brži od uobičajenog. Sve što je potrebno je predmet veličine fascikle koji bi mogao da spase milione života širom sveta godišnje.

Grupa naučnika Univerziteta zdravlja u Torontu sa Džozefom Fišerom na čelu, tragala je za načinima za rešenje problema akutnog trovanja alkoholom. Istraživači su otkrili mogućnost koja izaziva podozrenje jer je izuzetno jednostavna. U pitanju je disanje u napravu koja liči na papirnu kesu.

“Neobjašnjivo je kako to nismo probali odavno”, rekao je Fišer. Novi metod podrazumeva izazivanje pluća da izbace alkohol iz organizma, što pomaže jetri da snizi količinu alkohola u krvi pacijenta. Na ovaj način se telo oslobađa alkohola tri puta brže nego inače, međutim, postoji opasnost da zbog jakog izbacivanja vazduha iz pluća čovek hiperventilira i padne u nesvest.

Jedini postojeći metod uklanjanja alkohola iz krvi je dijaliza, ali to nije izvodljivo u slučajevima ozbiljnijeg trovanja jer traje predugo. Jetra mora da preradi oko 90 odsto unetog alkohola i na brzinu njenog rada ne može se uticati spolja. Fišer i njegov tim tehnikom disanja ubrzavaju proces tri puta.

“Ne možete samo hiperventilirati jer biste se za minut ili dva onesvestili”, objašnjava Fišer.

Hiperventilacija izbacuje ugljen-dioksid iz krvi, zajedno sa alkoholom, ali istovremeno izaziva i nesvesticu, do trenutka dok osoba ne izgubi svest. Da bi se to izbeglo, ljudi koji su u alkoholisanom stanju izduvavaju vazduh u uređaj, pa im se taj vazduh vraća u pluća i ugljen-dioksid vraća u normalu, te nema opasnosti od gubljenja svesti.

“To je izuzetno jednostavan uređaj koji može da se napravi bilo gde u svetu: nema elektronike, kompjutera i filtera”, objasnio je Fišer, dodajući da su istraživanja do sada rađena isključivo na volonterima i da dodatna ispitivanja tek predstoje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

TikTok trend s više od 200 miliona pregleda: Može li ovaj jeftini napitak zaista da izleči prehladu za tren?

TikTok opet ima lek, a više i ne brojimo koji je to po redu. Ovoga puta se radi o vodi od luka, a u...

KO JOŠ NE VOLI SPOJ KROMPIRA I PILETINE? Ovako pripremljene ih nikad niste jeli, a ne može ni brže ni ukusnije (RECEPT)

Jednostavno, brzo i tako, tako sočno! Ako ste ostali bez inspiracije za ručak, napravite rendani krompir sa batakom iz rerne. Nikad brža i jednostavnija priprema...

Nezaobilazan je na svakoj slavskoj trpezi, ali doktorka upozorava da uzrokuje dve teške bolesti

Majonez je nekima omiljeni namaz bez kojeg ne mogu da zamisle većinu svojih obroka. Iako se odavno priča da je reč o ne tako...

Ne vole ga baš svi, ali je NEPREVAZIĐEN ZA SINUSE

Dolazi sezona virusnih infekcija, sinusi su nam stalno na udaru. I dok čak ni apotekari ne mogu da vam garantuju da će neki lek...

Evo kako da snizite visok krvni pritisak za samo 5 minuta: Ovaj začin čini čuda, dovoljno je uzeti pola kašike

Krvni pritisak možete regulisati uz pomoć lekova, ali i zdravom hranom. Dve namirnice su posebno korisne za ljude sa visokim krvnim pritiskom jer ga...
Generated by Feedzy