Kad osetite da ćete imati napada kašlja, uzmite kašiku sirupa od lovora. Lako ga je napraviti kod kuće. U proključalu vodu (2,5 dl) stavite šest listova lovora i kuvajte poklopljeno 6-10 minuta. Izvadite listove, a u tečnost umešajte 6 kašika smeđeg šećera ili meda i isceđeni limun. Mešajte dok se ne otopi. Sirup potom sipajte u staklenu flašicu i držite u frižideru. Kad se ohladi, postaće gušći. Potrošite ga za nekoliko dana.
Trudnice i dojilje ne bi trebao da piju ovaj sirup od lovora zbog nedovoljno dokaza o tome kako deluje na plod i majku. Kod jakog kašlja, bronhitisa ili infekcije gornjih disajnih puteva mogu pomoći i obloge od lovora.
Lovor (lat. Laurus nobilis) je bogat različitim antioksidansima koji štite naše ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Znatno poboljšava naš imuni sistem i čini ga jačim. Listovi lovora sadrže i velike količine vitamina A i C, takođe i neke vitamine B grupe kao što su niacin, riboflavin, piridoksin i folna kiselina. Od minerala sadrži kalcijum, mangan, gvožđe, selen, cink i magnezijum.
Listovi su vrlo aromatičnog, ljuto gorkog okusa, pa je popularan i kao začin i kao lekovita biljka i kao ukrasno drvo ili grm. Najviše ga ima u primorskim područjima i zemljama Sredozemlja. Lovor se tradicionalno koristio u lečenju mnogih bolesti, a deluje protiv bolesti disajnog sistema.
Osim dobro poznate upotrebe u kulinarstvu, lovor (lat. Laurus nobilis) poznat je i po brojnim dobrobitima za zdravlje. Među najvažnijima je sposobnost smanjenja upalnih procesa u celom telu. To možemo zahvaliti jedinstvenom fitonutrijentu, partenolidu, koji je sposoban da brzo smanji upalu i nelagodu kad se spolja nanosi na pogođene delove tela, na primer na bolne zglobove zahvaćene artritisom. Takav se efekat može očekivati i uz redovnu upotrebu lovorova lista u jelima.
Lovorov list kao diuretik snažno podstiče mokrenje, time i čišćenje organizma, a može da podstakne i povraćanje ako smo pojeli nešto otrovno. Nadalje, sastojci lovorova lista smiruju nadraženi želudac te ublažavaju simptome iritabilnog creva, čak i celijakije.
Jedinstveni enzimi iz lista lovora olakšavaju probavu i apsorpciju nutrijenata. Aktivni sastojci lovorovog lista uspešno deluju protiv gljivica, a u narodnoj medicini ovaj se začin koristi još i kao pomoć probavnim organima i bubrezima, protiv proliva i gasova, itd.
Bioflavonoid rutin i kafeična kiselina, takođe komponente lovorova lista, važni su za zdravlje srca.