Nekad je bezazleno, a nekad ALARM ZA UZBUNU: 9 mogućih razloga za krvarenje posle seksa


Sasvim razumljivo, pronalaženje krvi na posteljini ili na vešu nakon intimnog odnosa u mnogim ženama budi paniku. Kako ističu stručnjaci, to može da se dogodi zbog niza stanja i promena u organizmu, a ovo su neke od njih.


 Postoji više razloga za krvarenje nakon seksa ― ističe engleski ginekolog dr Ijan Kari, koji ističe da je važno obratiti se lekaru ukoliko ste zabrinuti ili ukoliko se krvarenje ponavlja.

Kako ističe njegova koleginica dr En Henderson, boja i količina krvi može pomoći u određivanju uzroka problema.

― Svetocrvena krv, koja je vidljiva odmah nakon odnosa verovatno ima veze s grlićem materice. Ovakvo krvarenje samo prestaje i retko traje duže od nekoliko sati. Kada krvarenje traje od 12 do 24 sata ili braonkastije nijanse, verovatnije je povezano s unutrašnjim zidom materice ― napominje dr Henderson, konsultantkinja britanskog medicinskog portala Doctify.

Koji su mogući razlozi za krvarenje tokom ili posle odnosa?

  • Nedijagnostikovana seksualno prenosiva bolest

U takvim slučajevima najčešće se sumnja na hlamidiju ili na gonoreju, a kako objašnjavaju stručnjaci zapaljenje u predelu grlića materice izaziva oticanje krvnih sudova, a svako trenje povećava verovatnoću da će doći do krvarenja.

  • Polipi na grliću materice

Cervikalni polipi su dobroćurni tumori s peteljkom koji se mogu tretirati, ali je u svakom slučaju važno da se, kao i kod svih stanja koje se tiču zdravlja reproduktivnih organa, javite ginekologu čim primetite bilo kavku promenu.
Neki od simptoma su i pojačala sekrecija uz pojavu sluzi i sukrvice, ali imajte na umu da polipi često ne daju simtome.

  • Suvoća vagine

Ukoliko je vagina presuva, svako trenje povećava rizik da će doći do krvarenja. S ovim problemom se u nekom periodu života susretne veći broj žena, a obično je to kod žena u postmenopauzi (u čak 50 odsto slučajeva) i kod žena koje su lečene od kancera dojke (63 procenta). Veruje se da su uzroci najčešće povezani s padom estrogena, a neki od simptoma su osećaj zatezanja i suvoće, svrab, peckanje, iritacije, bol u genitalnoj regiji.

  • Infekcija

Pored seksualno prenosivih bolesti, do krvarenja prilikom odnosa može dovesti i zapaljenska bolest male karlice. Nju, doduše, ponekad mogu da izazovu gonoreja i hlamidija, ali i inače bezazlene bakterije koje žive u vagini. To je obično slučaj ako ste i ranije imali ovo booljenje ili doživeli oštećenja na grliću prilikom pobačaja ili porođaja.

tuga, nesreća, plač, depresija, glavobolja, zdravlje žene, bolovi, bolFOTO: PROFIMEDIA

  • Ektropion grlića

Ektropion je složen oblik erozije cerviksa, a obično je pogođen donji deo grlića. On dovodi do zapaljenskih procesa u karličnim organima, a mogu da je prate endocervikitis, endometritis i cervivitis.

Stručnjaci ističu da je erozija grlića materica češća kod žena reproduktivnog doba nego što se veruje, a podrazumeva oštećenje epitela koji pokriva vaginalni dio grlića materice. Ovo stanje je retko urođena, najčešći uzroci su mehaničke povrede, seksualne infekcije, termička ili hemijska oštećenja i hormonski poremećaji.

  • Endometrioza

Do krvarenja prilikom odnosa može doći i zbog stanja koje podrazumeva prisustvo endometrijuma (sluzokože materice) izvan šupljine materice, odnosno na jajnicima, jajovodima itd. U pitanju je hronično oboljenje koje je povezano sa cikličnim promenama steroidnih hormona i, iako ginekolozi tvrde da nije podmukla koliko deluje, ipak nije dovoljan jedan ginekološki pregled godišnje da se otkrije na vreme. Velika žarišta obično mogu da se vide i prilikom ultrazvučnog pregleda, dok se manje promene otkrivaju laparoskopskom metodom.

  • Rak grlića materice

Vrlo, vrlo retko se dešava da zbog ove bolesti dođe do krvarenja prilikom seksa, ali je moguće.

― Upornija i obilnija krvarenja mogu da ukažu na predkancerogene ili kancerogene promene ― napominje dr Henderson i dodaje da to nije čest slučaj, ali i napominje da su veoma važi redovni pregledi.

  • Nedavni porođaj

Ukoliko ste nedavno doneli bebu na svet, zbog hormonskih promena može doći do krvarenja tokom odnosa.

  • Odnedavno pijete oralnu kontracepciju

Ako ste nedavno počeli da koristite kontraceptivne pilule, trebaće vam bar tri meseca da se telo na njih privikne i u tom periodu su moguće mnoge promene koje će vam delovati zastrašujuće. Jedna od njih je pojava krvi prilikom seksa, ali vi se u svakom slučaju obratite ginekologu ukoliko primetite bilo šta zabrinjavajuće.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo je krivac za 75 posto svih slučajeva raka kod ljudi, a možda postoji način da ga zaustavimo

Protein MYC je deo aktivnosti zdravih ćelija, ali kada se ćelije raka razviju, on pomaže raku da se širi. Naučnici su možda sada pronašli način...

Otklonite parazite: Potpuno očistite debelo crevo za samo 3 nedelje (recept)

Znate kako kažu: „Iz stomaka sve počinje!“ Danas vam donosimo recept uz pomoć kojeg ćete za tri nedelje u potpunosti ukloniti višegodišnju sluz, fekalni otpad i parazite...

Kažite detetu ovih 7 stvari dok je malo i evo šta će se dogoditi za 30 godina, i sami ćete se iznenaditi

Nema roditelja koji ne želi da vaspita dobro, stvarno dobro dete. Dete koje će već rano shvatiti važnost dobrote. poštenja, uvažavanja sebe i drugih,...

Spas za kolena: Smesa od 2 sastojka iz kuhinje će vam smanjiti bol u zglobovima

Bol u kolenu je nešto sa čime se većina ljudi suočila barem nekada tokom života, a razlozi zbog kojih do njega može da dođe...

Ako imate dijabetes, evo kad vam se javljaju prvi simptomi. Budite oprezni!

Decenijama u svetu ne jenjava još jedna epidemija koja je jednako opasna kao i druge, a to je pojava dijabetesa. Danas u Srbiji ima...