Nije kašalj prvi simptom raka pluća, ako primetite ove simptome odmah i bez odlaganja se javite lekaru

Osnovni preduslov za izlečenje karcinoma je njegovo otkrivanje u ranom stadijumu.

Isto važi i za rak pluća, a ako primetite neke od ovih simptoma, ili u najgorem slučaju više njih, nemate šta odgađati odmah se obratite lekaru, prenose mediji.

Depresija i česte promene raspoloženja

Naučnici su ustanovili da se upravo rak pluća često povezuje s promenama raspoloženja, pa su tako depresija, anksioznost, manjak energije pa i napad panike, letargija, česti kod ove vrste raka. Uzrok povezanosti još nije poznat.

Često obolevanje

Ako ste često bolesni, imate grip ili bronhitis, prehlade, razlog može biti izrazito oslabljen imunitet.

Simptomi raka pluća su slični prehladi, gripu i infekciji, ali postoji razlika u učestalosti simptoma i u njihovom trajanju. Ako simptome imate duže vreme, obratite se bez odlaganja lekaru, koji će vas dalje uputiti na neophodna ispitivanja.

Gubitak apetita i neobjašnjiv gubitak težine

Ako konstantno mršate i hrana vam nije ukusna, nužno je da otkrijete pravi uzrok tih promena. One ponekad mogu biti potpuno bezazlene i prolaznog karaktera, ali ponekad mogu biti pokazatelj oboljenja, kao što je ovo – opasno i vrlo podmuklo.

Nenormalan rast dojki kod muškaraca

Povećanje dojki može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema, to može biti povećanja samo jedne dojke ili povećanje se može javiti u području oko bradavice.

Umor

Umor je takođe jedan od prvih simptoma raka pluća. Umor koji je uzrokovan kancerom ne prolazi bez obzira na sve što preduzmete.

Ako ne ste odjednom umorni stalno, a da zato nemate objektivan razlog za to, obratite se lekaru.

Bolni i zadebljani prsti

Zadebljanje vrhova prstiju i bol se mogu dogoditi iz više razloga, jedan od njih je rak pluća.

Kratkoća daha

Kratkoća daha povezana s raznim drugim bolestima,ali i sa rakom pluća. U slučaju da otežano dišete, naročito kada želite duboko udahnuti, odmah idite doktoru.

Slabost u mišićima

Neprestan osećaj slabosti može biti jedan od prvih znakova raka pluća, posebno slabost koja se javlja u mišićima. Ako se umarate i na najmanje napore svakako se obratite lekaru bez odlaganja.

Bol u prsima, ramenima, leđima i abdominalna bol

Čak kod 1 od 4 osobe bol u grudima se javlja kao prvi simptom raka pluća, osim toga javlja se bol u mišićima i napetost, te bol na području ramena, leđa ili abdomena.

Plućna embolija je poremećaj koji nastaje nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posledičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

Najčešći tip plućnog ugruška je tromb koji je obično potekao iz vene u nozi. Ugrušci se proširuju u oba plućna krila u 65% slučajeva, u desno plućno krilo u 25%, te u levo plućno krilo u 10% slučajeva. Većina tromboembolusa nakuplja se u velikim ili srednjim pulmonarnim arterijama.

Simptomi plućne embolije mogu uveliko varirati, u zavisnosti od toga koliko su ugrušci zahvatili pluća.

Najčešći simptomi uključuju:

Kratkoću daha
Bol u prsima (osećaj kao da ste doživeli srčani udar)
Kašalj koji ponekad proizvodi krvavi ili prošarani ispljuvak

Takođe se mogu javiti:

Bol i/ili otoci u nogama
Preterano znojenje
Nepravilan rad srca
Vrtoglavica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Najlepša imena za devojčice rođene leti

Ukoliko vam termin za porođaj pada u najtoplije doba godine, a želite da ime vaše devojčice oslikava baš taj period, donosimo vam neka od...

Sve o toplotnom udaru: Ovo su znaci na koje morate odmah da reagujete

Pročitajte sve o toplotnom udaru – kako izgledaju simptomi, kada se najčešće javlja i šta bi u tom slučaju trebalo hitno da uradite Srbiju ovih...

Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak, pomaže u lečenju od raka: jedite je češće i zaboravićete lekare!

Verovatno ste već pretpostavili, u pitanju je cvekla. Možda vam se ne sviđa ukus ove biljke, ali to nije važno u poređenju sa prednostima koje...

Javlja se na ovim delovima tela: Ovo je prvi uočljiv simptom masne jetre

Pacijenti često primećuju da se brže umaraju ili da imaju osećaj opšte iscrpljenosti, bez obzira na adekvatan odmor Bolest masne jetre, poznata i kao hepatoza...

Trik od 5 sekundi oslobodiće vas napetosti, samo uradite ovo!

Anksioznost je problem savremenog doba i pogađa nas sve pomalo. Ukoliko se osećate opterećeno ili uznemireno, ponekad je potrebno samo da promenite položaj tela...