Nije samo lek za mamurluk: Pet razloga zbog kojih treba da popijete čašu rasola

Iako je kupus sam po sebi vrlo zdrava i hranjiva namirnica, procesom kiseljenja postaje još jači saveznik u čuvanju našeg organizma od raznih zdravstvenih problema.

Prilikom kiseljenja kupus iz sebe ispušta tečnost, a to zanemareno blago u narodu je poznatije pod nazivom – rasol, piše Zadovoljna.hr.

Ima onih koji su odavno upoznati s blagodatima te tečnosti, a mi ćemo vas još jednom podsetiti zbog čega bi trebalo da je uvrstite na svoj jelovnik.

1. Jačanje imuniteta

Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tokom hladnijih meseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun materijama koje jačaju naš imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink samo su deo bogatstva koje se krije u ovoj tečnosti.

2. Regulisanje probave

Imate problema sa zatvorom i probavom? Rešiće ih čaša rasola. Dobre bakterije koje nastaju u rasolu prilikom fermentacije unose balans u crevnu floru i održavaju je zdravom.

3. Olakšano mršavljenje

Rasol je niskokalorična namirnica, a istovremeno sadrži mnogo vlakana i vitamina i deluje kao probiotik, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak ishrani prilikom dijete. Dovoljno je zasitan da može zameniti jednu užinu i efikasno redukuje nezdrave masnoće.

4. Ublažavanje mamurluka

Ako ste slučajno popili previše džin-tonika s prijateljicama, sve nuspojave zabavnog izlaska ublažićete rasolom. On će ekspresno nadoknaditi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.

5. Jačanje kostiju

Važnu ulogu u zdravlju naših kostiju ima vitamin K2. On aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcijuma, čoveku neophodnog minerala koji hrani kosti. Upravo se u rasolu i kiselom kupusu nalazi vitamin K2.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

„Kakva soda bikarbona čoveče?!“: Poznati doktor otkrio šta treba jesti i piti ako vas muči želudac

Doktor Vojislav Perišić, otkrio je pravu istinu o sodi bikarboni i izneo šta ljudi treba da jedu ako imaju problema sa želucem i kiselinom. Gastroenterolog...

1 jeftina namirnica kao rukom skida gljivice i kurje oko sa nogu, ispucale pete postaju opet mekane i glatke

Jabukovo sirće je namirnica bez koje nijedna kuhinja nije potpuna, a glavni je sastojak koji pomaže kod mnogih problema sa stopalima. Sirće ima široku primenu...

Ova terapija je hit u svetu: Zašto ljudi grle drveće i još plaćaju za to?

Danas se ljudima nude razne vrste alternativne medicine, ali jedan od možda najčudnijih vidova takvog lečenja je dendroterapija. Može li zaista drveće da nas leči? Zamislite...

Dovoljne su 3 minute: Tehnika cenjenog japanskog stručnjaka je spas za oči! (VIDEO)

Vežbanje očiju tokom tri minuta dnevno, za 28 dana, može da popravi vid, obećava japanski oftalmolog i profesor Univerziteta Šova u Tokiju Rui Hiramacu...

Najbolje prirodno rešenje: Domaći balzam protiv glavobolje pomaže u trenu!

Oni koji pate od učestalih migrena imaju poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju, što može da predstavlja veliki problem. Zbog toga je važno da glavobolje lečite, pronađete...