Opada vam kosa, lako se razbolite i gubite apetit: Evo šta nedostaje vašem organizmu

Nedostatak cinka može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, zato je važno da obratite pažnju na neke simptome i razmislite o poseti lekaru i promeni ishrane.

Mikronutrijenti su vitalna jedinjenja jer su uključena u gotovo sve metaboličke i fiziološke funkcije tela. Jedan od njih je cink. Nedostatak cinka pogađa trećinu svetske populacije. Simptomi i znaci nedostatka cinka mogu se kretati od blagih, kao što je gubitak kose, do ozbiljnih, kao što su kognitivno oštećenje i zastoj u rastu fetusa.

Mišići, zajedno sa kostima, su tkiva koja sadrže najviše cinka. Među nekim od njegovih funkcija može se izdvojiti da pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv bakterija i virusa.

Cink stimuliše imuni sistem: cink se vezuje za viruse, sprečavajući ih da uđu u ćelije. Na taj način blokiraju njihovu replikaciju. Takođe podstiče zarastanje rana i popravku tkiva. Takođe, olakšava biohemijske reakcije: cink pokreće mnoge metaboličke reakcije. Na primer, to je kofaktor za preko 200 enzima.

Promoviše rast i razvoj: cink je neophodan za deobu ćelija tokom trudnoće. Procenjuje se da više od 80 odsto trudnica u svetu ne prima preporučenu dozu ovog elementa u tragovima. Cink je neophodan za razvoj fetusa tokom trudnoće.

Nedostatak cinka i simptomi

Simptomi nedostatka cinka mogu varirati po intenzitetu. Na primer, sa značajnim nedostatkom hranljivih materija, telo ne može proizvesti nove ćelije za regeneraciju tkiva.

Znaci blagog nedostatka cinka mogu uključivati:

dijareja
deformitet noktiju
gubitak apetita
osip po koži
gubitak ukusa ili mirisa
nizak libido kod muškaraca
slabo zarastanje rana

Ozbiljniji simptomi uključuju sledeće:

česte infekcije zbog oslabljenog imunološkog sistema
hipogonadizam kod muškaraca zbog niskog nivoa testosterona
usporavanje rasta kod dece i adolescenata
kognitivno oštećenje

Lečenje nedostatka cinka

Kada se dijagnostikuje uzrok nedostatka cinka, mogu se preporučiti promene u ishrani ili dodaci ishrani. Kada je nedostatak cinka posledica nedostatka uravnotežene ishrane, neophodno je u ishranu uključiti namirnice koje pomažu u povećanju nivoa ovog minerala u ćelijama. Najveće koncentracije cinka nalaze se u životinjskim proizvodima, piše Novi.ba.

Lista glavnih izvora cinka:

Piletina: Vrednosti cinka se kreću od 1,8 do 3 miligrama na 100 grama proizvoda.

Crvena govedina: Obezbeđuje 3 do 4,7 miligrama na 100 grama.

Iznutrice: Sadrži 4 do 6 miligrama na 100 grama hrane.

Riba: Morski plodovi su dobar izvor cinka. Oni obezbeđuju 0,5 do 5,2 mg.

Ostrige: Sirova sadrži 33 miligrama na 85 grama proizvoda. To je jedan od glavnih izvora cinka u životinjskom carstvu.

Kraba: 10 miligrama na 134 grama.

Jastog: Ovaj rak sadrži 3,53 miligrama na 100 grama.

Jaja i mlečni proizvodi se u manjoj meri preporučuju za povećanje nivoa cinka, jer je njihov sadržaj ovog mikronutrijenta manji u poređenju sa drugim izvorima.

S druge strane, ishrana bogata vlaknima takođe može smanjiti dostupnost minerala. U ovim slučajevima se preporučuju suplementi cinka.

Biljni izvori cinka koji nisu 100 odsto biodostupni uključuju pasulj, sočivo, leblebiju, grašak, orašaste plodove, divlji pirinač, cela zrna, pšenične klice, semenke bundeve i indijski orah. Što se tiče mahunarki, potrebno ih je natopiti ili proklijati da bi se smanjila količina fitinske kiseline.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo nikada ne radite posle masaže: Evo zbog čega može biti jako štetno

Masaža se kao metod lečenja primenjuje već 5.000 godina, ona nam pomaže da se opustimo i sačuvamo svoje zdravlje, dakle koristi se kako u...

Besplatan i jednostavan test proverava zdravlje srca: Koliko vremena vam je potrebno da uradite ovo?

Jednostavan i besplatan test, ali i precizan pokazatelj dobrog rada srca, kažu naučnici iz Španije, jeste sposobnost da do četvrtog sprata stignete za manje...

Čišćenje jetre: Moćni napitak od samo tri sastojka eliminiše masnoće i toksine i regeneriše jetru

Jetru, najveću žlezdu u telu, najviše poznajemo po tome što iz organizma uklanja štetne materije, ali njena uloga još je veća. U njoj se...

Da li treperenje očnog kapka upozorava na problem: Saznajte šta uzrokuje ovu neobičnu pojavu

Ne paničite odmah, nije sve tako crno. Ta pojava jeste prouzrokovana nekim stanjem kojim diriguje vaš način života. Dakle, na svu sreću, stručnjaci sa klinike...

Izbacite sve toksine iz tela za samo sat vremena: Ovo čisti creva u potpunosti, a tek što topi kilograme

Smokve se svakako ubrajaju u najzdravije vrste voća, ali mnogi nisu upoznati sa njenom lekovitošću. Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim...