Gorušica (osećaj pečenja i bol u grudima) je uobičajena tegoba među ljudima, a uzrokovana je povratnim protokom želudačne kiseline u jednjak. Formalno se zove gastroezofagealna refluksna bolest i više je od tegobe, s obzirom da može značajno da umanji kvalitet života.
Možete ublažiti probleme izazvane žgaravicom primenom ovih 8 saveta.
1. Veličina obroka je važna
Uzimanje obilnog obroka povećava pritisak na stomačne mišiće čiji je zadatak da zadrže hranu u ovom organu i spreče je da se vrati u jednjak.
2. Izbegavajte kasne obroke
Jedenje obroka tri sata pre spavanja može pogoršati gorušicu.
3. Izbegavajte vežbanje odmah posle obroka
Posle obroka sačekajte nekoliko sati da stomak svari hranu, a zatim se upustite u fizičke aktivnosti.
4. Spavajte u uzvišenom položaju
Ako imate problema sa žgaravicom noću, dobar jastuk i uzdignuta glava neće biti dovoljni.
5. Istražite o hrani koja izaziva gorušicu i izbegavajte je
Začinjena i masna hrana, citrusi, gazirana pića, kafa i slično podstiču gorušicu, pa je najbolje izbegavati ove namirnice ili bar ograničiti njihovu količinu.
6. Proverite da li se žgaravica javlja kao posledica uzimanja nekih lekova
Proverite sa svojim lekarom ili farmaceutom da li postoji mogućnost da lekovi koje uzimate izazivaju gorušicu.
7. Posle obroka žvaćite žvaku bez šećera
Žvakaća guma stimuliše lučenje pljuvačke, koja pomaže u neutralizaciji kiseline, smiruje jednjak i gura kiselinu nazad u stomak. Izbegavajte žvake sa pepermintom.
8. Možda bi trebalo da smršate
Povećana telesna masa vrši dodatni pritisak na stomak i gura sadržaj želuca u jednjak, prenosi Radio Sarajevo.